Πρόταση για Dvd : Emma

Βράδυ Κυριακής, καλοκαιρινής Κυριακής και μετά τις θαλασσινές εξορμήσεις μία ταινία στο σπίτι είναι ό,τι πρέπει. Γι’ απόψε ταξιδεύουμε στην Αγγλία των αρχών του 19ου αιώνα όπως μόνο οι ιστορίες της Jane Austen ξέρουν να μας ταξιδέψουν.        

               Η Emma (Gwyneth Paltrow) είναι μία γοητευτική και συμπαθής σε όλους γύρω της δεσποινίδα της μικρής κοινωνίας του Highbury. Το μόνο της ελάττωμα είναι η τάση της να μπλέκεται στις υποθέσεις των άλλων, ειδικά όταν πρόκειται για προξενιό. Θεωρώντας, λοιπόν, πως εκείνη οδήγησε την γκουβερνάντα της σε έναν καλό γάμο, αποφασίζει να κάνει το ίδιο για τη νέα της φίλη, τη Harriet Smith (Toni Collette), παρά τις προειδοποιήσεις του πατέρα της αλλά και του οικογενειακού τους φίλου, του κυρίου Knightley (Jeremy Northam). Φυσικά όταν κάποιος προσπαθεί να πιέσει καταστάσεις, το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά το ευχόμενο τείνει να είναι. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η Emma προσπαθεί τόσο να φέρει εις πέρας την “αποστολή” της που κινδυνεύει να προσπεράσει όσα πραγματικά συμβαίνουν, ιδίως τη ζωή και… τον έρωτα.

               Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Jane Austen που μας έχει προσφέρει διαχρονικά έργα όπως το “Περηφάνεια και Προκατάληψη” αλλά και το “Λογική Κι Ευαισθησία”, τα οποία έχουν μεταφερθεί επιτυχώς και ως κινηματογραφικές παραγωγές. Το σενάριο, όπως και η σκηνοθεσία φέρουν την υπογραφή του Douglas McGrath.

               Σαφώς και τις πρώτες εντυπώσεις η ταινία της κερδίζει με την ατμοσφαιρική φωτογραφία της αγγλικής εξοχής του 19ου αιώνα και με τα λεπτομερή κοστούμια (σας έχω πει πόσο λατρεύω της μόδα της εποχής;). Όμως αυτό δε σημαίνει πως ο McGrath δε μένει πιστός στο έργο της Austen. Ως γνωστόν, η συγγραφέας πάντα είχε ως επίκεντρο γυναίκες με το δικό τους επιβλητικό χαρακτήρα και σε αυτόν τον άξονα βασίζεται και ο σκηνοθέτης ο οποίος αφηγείται αριστοτεχνικά την ιστορία της Emma. Ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο κι ο ενθουσιασμός του McGrath με την “Emma” από τότε που είχε διαβάσει το έργο ως φοιτητής. Παράλληλα, η ταινία διακατέχεται από μία σαγηνευτική θεατρικότητα η οποία και διατηρεί την κλασσική ταυτότητα του έργου, διατηρώντας το ενδιαφέρον του θεατή με μία ομαλή ροή των χαριτωμένα κωμικών περιστάσεων. Τέλος, ένα χρόνο μετά το “Seven” που καθιέρωσε πια το όνομά της στο Hollywood, η Gwyneth Paltrow ενσαρκώνει τη γοητευτική περσόνα της Emma με τη δέουσα χάρη του χαρακτήρα που εμπνεύστηκε η Jane Austen, φέρνοντας στην επιφάνεια και την ευγενώς κεκαλλυμένη υπεροψία που της πρσέφερε το κοινωνικό της status.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταίνια όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Gwyneth Paltrow, Toni Collette, Jeremy Northam, Alan Cumming, Greta Scacchi, Ewan McGregor, Sophie Thompson, Denys Hawthorne κ.α.

You may also like