Πρόταση για dvd : “Julie & Julia”

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine, είμαστε ακόμη σε mood καλοκαιριού! Ελπίζω, λοιπόν, να σας πετυχαίνω με ανάλογη διάθεση – ηλιόλουστη και με αισιοδοξία!

Βραδάκι Κυριακής έφτασε, λοιπόν, κι είναι ό,τι πρέπει για μία καλή ταινία στο σπίτι ώστε να πάρουμε δυνάμεις για τη νέα βδομάδα που ξεκινάει. Γι’ απόψε σας έχω όχι μία, αλλά δύο πραγματικές ιστορίες που η Nora Ephron κατάφερε και “πάντρεψε” σε μία απολαυστική κομεντί!

1949: Η Julia Child (Meryl Streep) είναι η σύζυγος  του Paul Child (Stanley Tucci), ενός διπλωμάτη που τον ακολουθεί στη νέα του έδρα στο Παρίσι, το οποίο και ερωτεύεται… ειδικά τη γαλλική κουζίνα!

2002: Η Julie Powell (Amy Adams) είναι συγγραφέας και παντρεμένη με τον Eric (Chris Messina) που τη λατρεύει και τη στηρίζει σε ό,τι κάνει, παρά την αναβλητική της φύση. Η Julie, όμως, αναγκάζεται να εργάζεται σ’ ένα τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, με τη δουλειά να μην τη “γεμίζει”. Μόνη της διέξοδος η μαγειρική…

Οι δύο γυναίκες δε γνωρίζονται, όμως η αγάπη τους για τη μαγειρική είναι ο κοινός παρονομαστής. Από αυτήν την αγάπη εμπνέεται η Julia να ξεκινήσει μαθήματα μαγειρικής. Κι η Julie, όμως, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα blog με αποστολή να φέρει εις πέρας όλες τις συνταγές από το βιβλίο της (πλέον καταξιωμένης μαγείρισσας) Julia Child “Mastering The Art of French Cooking” μέσα σε ένα χρόνο. Έτσι ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τα όνειρά τους.

H ταινία “Julie & Julia” βασίζεται στην αυτοβιογραφία της Julia Child “My Life In France” και στα απομνημονεύματα της Julie Powell με τίτλο “Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen” (το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε “Julie & Julia: My Year Of Cooking Dangerously”). Για αυτή την ένωση “ιθύνων νους” σε επίπεδο σεναρίου αλλά και σκηνοθεσίας  η εκλιπούσα Nora Ephron (“Sleepless In Seattle”, 1993).

Αν το να μεταφερθεί μία πραγματική ιστορία στον κινηματογράφο είναι δύσκολο, είναι εύλογο να πιστεύουμε πως ένας συνδυασμός δύο ιστοριών ανεβάζει τον πήχη. Κι όμως, η Nora Ephron κατάφερε να κάνει τη Julia Child και την Julie Powell να συνυπάρξουν. Αν και οι ζωές των δύο γυναικών δε διασταυρώθηκαν με φυσικό τρόπο, οι ζωές τους μοιάζουν, όχι μόνο χάρη στη μαγειρική. Κι οι δύο επιθυμούν να κάνουν κάτι το διαφορετικό στη ζωή τους, και οι δύο θέλουν να είναι κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη είναι. Οι προσπάθειες της Julia να καταξιωθεί στην τέχνη της μαγειρικής είναι εφαλτήριο για τη Julie, που με τη σειρά της θέλει να ξεχωρίσει ως συγγραφέας. Μία κομεντί με κεντρικό άξονα το πείσμα των χαρακτήρων να κατακτήσουν τα όνειρά τους; Ναι, αυτό είναι το “Julie & Julia”. Κι ίσως το πνεύμα της ταινίας να είναι κάτι που το έχουμε δει ουκ ολίγες φορές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Η Nora Ephron, όμως, έκανε την ταινία της να ξεχωρίζει, επειδή επικεντρώνεται σε δύο γυναίκες σ’έναν κόσμο για άντρες (κι όχι, το ότι η Julie ζει στην αυγή του 21ου αιώνα δε σημαίνει και πολλά, αλλά προς αποφυγή spoilers θα σας αφήσω να ανακαλύψετε εσείς τι εννοώ). Και σε κάτι τέτοια, η Ephron ήταν… μανούλα! Τελικό αποτέλεσμα; Μία απολαυστική κομεντί που εκτός από χιούμορ πλημμυρίζεται με συγκίνηση και τρυφερότητα!

Φυσικά, στο αποτέλεσμα συνέβαλλε και το cast των ηθοποιών που στελεχώνουν την ιστορία με τα φώτα να εστιάζουν στις δύο κυρίες. Η ταινία είναι αυτή που (κατά τη γνώμη μου) αναδεικνύει την Amy Adams – προφανώς δε μετράω το “Enchanted”! – καθώς καλείται να φέρει στην επιφάνεια έναν πολύπλοκο χαρακτήρα εξαιτίας της προαναφερόμενης αναβλητικότητάς του αλλά και του πείσματος που έχει. Όσο για τη Meryl Streep; Aν κάποιοι που έχουν δει την ταινία πίστευαν πως η ερμηνεία της ως Julia Child ήταν επιτηδευμένη, ας ρίξουν μία ματιά σε αυτήν την παλιά εκπομπή της διάσημης μαγείρισσας…


Η Meryl Streep δεν υποδύεται την Child… μεταμορφώνεται στη Julia Child κι ειδικά στην εικόνα της Julia Child που ίσως έχουν δει όσοι γνωρίζουν την πορεία της μαγείρισσας! Δε δημιουργεί απορία, λοιπόν, που ο ρόλος χάρισε άλλη μία υποψηφιότητα για Oscar στη μεγάλη κυρία του Hollywood!
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond, Mary Lynn Rajskub, Jane Lynch κ.α.

You may also like