Πρόταση για dvd : Logan

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ελπίζω να σας βρίσκω να χαλαρώνετε μετά από ένα όμορφο σαββατοκύριακο που πέρασε με καλή διάθεση και (ακόμα) καλύτερη παρέα! Αν, λοιπόν, αυτό το βράδυ της Κυριακής ψάχνετε μία καλή ταινία για να δείτε στο σπίτι και να αποχαιρετίσετε κι αυτό το σαββατοκύριακο, εγώ είμαι εδώ! Και για απόψε σας έχω μία πρόταση όπου η λέξη “ήρωας” αποκτά μία πρωτόγνωρη οπτική!

Όταν όλοι εμείς οι φίλοι των comic books και πιο συγκεκριμένα των X-Men ακούμε το όνομα του Logan/Wolverine (Hugh Jackman), αυτόματα έρχεται στο μυαλό μας ένας οξύθυμος μεταλλαγμένος με φονικά νύχια από αδαμάντιο και με την ικανότητα ταχείας επούλωσης κι αποκατάστασης. Εν έτει 2029, όμως, όλοι οι μεταλλαγμένοι έχουν αφανιστεί κι ο Logan, πλέον γερασμένος (αν και φαίνεται νεότατος, δεδομένου πως είναι περίπου διακοσίων ετών!), άρρωστος και με την ικανότητα επούλωσης αποδυναμωμένη, κρύβεται κοντά στα σύνορα του Μεξικού φροντίζοντας τον επίσης άρρωστο Charles Xavier/Professor X (Patrick Stewart) με τη βοήθεια του Caliban (Stephen Merchand). Ο Καθηγητής επιμένει πως κοντά τους είναι ένας νέος μεταλλαγμένος και πως πρέπει να τον βοηθήσουν, με το Logan να είναι ανένδοτος. Θα αναγκαστεί σύντομα, όμως, να προστατεύσει ένα μικρό κορίτσι, τη Laura (Dafne Keen), την οποία αναζητά η εταιρεία Alkali-Transigen κι ο επικεφαλής ασφαλείας, Donald Pierce (Boyd Holbrook). Η Laura, μάλιστα, έχει πολλά περισσότερα κοινά με το Logan απ’ ό,τι ο ίδιος μπορεί να φανταστεί. Είναι άραγε αυτή η απόλυτη περιπέτεια του ευέξαπτου πρώην X-Man;
Η ταινία “Logan” εμπνέεται από τους δημοφιλείς χαρακτήρες της Marvel Comics (με πρωτοστάτες, φυσικά τους Stan Lee και Jack Kirby) και τη σειρά comic books με τίτλο “Old Man Logan” των Mark Millar και Steven McNiven. Το σενάριο υπογράφουν οι Scott Frank (“Minority Report”, 2002), Michael Green (“Alien: Covenant”, 2017) και James Mangold (“Walk The Line”, 2005). Ο Mangold ταυτόχρονα “κρατά το τιμόνι” της σκηνοθεσίας, ενώ αναλαμβάνει και υποχρεώσεις παραγωγού.

Αν κι η ταινία είναι το τρίτο μέρος μία τριλογίας με επίκεντρο τον Logan/Wolverine, ακολουθώντας το “X-Men Origins: Wolverine” (2009) και το “The Wolverine” (2013), το καλό νέο είναι πως δεν είναι ανάγκη να έχει παρακολουθήσει κανείς τις προηγούμενες δύο ταινίες για να παρακολουθήσει το “Logan” – εκτός, φυσικά, αν το κάνετε από περιέργεια και μόνο! Άλλωστε, όταν κάποιος γνωρίζει ήδη τη μυθολογία γύρω από το Logan είτε από τα comics είτε από τις ταινίες των X-Men, αρκεί για να δει άνετα την ταινία του Mangold. Κι αυτό το λέω γιατί το “Logan” καθιστά πραγματικά τις δύο προαναφερόμενες ταινίες αχρείαστες – και τολμώ αυτό να το πω, καθώς έχω δει το “Origins” που μου προσέφερε απλώς ένα χαλαρό αλλά κάπως αδιάφορο δίωρο.

Ο Wolverine είναι από τους αγαπημένους X-Men ανά τον κόσμο, αν όχι ο πιο δημοφιλής παρά τον αντικοινωνικό του χαρακτήρα. Ίσως αυτό είναι που τον κάνει ακόμη πιο αγαπητό, ακριβώς επειδή καταλήγει πάντα να κάνει το σωστό ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα μπλέξει, πράγμα που δεν ενθουσιάζει πάντα τον χαρακτήρα, ως γνωστόν! Στο “Logan”, λοιπόν, η συμπάθεια αυτή αυξάνεται, καθώς πλέον ο Wolverine δεν είναι ένας ακμαίος σούπερ ήρωας, αλλά ένας άνθρωπος πληγωμένος, στη δύση της ζωής του που καλείται να κάνει (έστω για τελευταία φορά) το σωστό. Για πολλούς ο “Logan” θεωρείται η καλύτερη ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος των X-Men, καθώς ξεφεύγει από τα στερεότυπα των ταινιών του είδους. Κι αυτό επειδή ο Mangold παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά του Wolverine που, παρά τις δυνάμεις του, έχει βιώσει καταστάσεις οδυνηρές και που είναι κατά έναν τρόπο καταδικασμένος να κουβαλά πληγές πολύ πιο βαθιές από αυτές που πλέον το σώμα του δεν καταφέρνει να επουλώσει. Γι’αυτό κι ο Mangold προτιμά να εμβαθύνει στον οργισμένο του ήρωα παρά να αναλωθεί σε μία πληθώρα σκηνών με μάχες – όχι πως υστερεί η ταινία σε αυτά, αλλά η αλήθεια είναι πως μία εξισορρόπηση πάντα είναι ευπρόσδεκτη!

Κι ενώ ο Patrick Stewart είναι πάντα μία απόλαυση στο ρόλο του Professor X, ακόμη και στην εύθραυστη κατάστασή του, την παράσταση αναπόφευκτα κλέβει ο Hugh Jackman. Έχοντας αναλάβει το ρόλο του Wolverine εδώ και περίπου δεκαεπτά χρόνια, ο “Logan” είναι η αυλαία που όλοι όσοι αγαπάμε τον εριστικό σούπερ ήρωα θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε. Ο Αυστραλός ηθοποιός εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στον πολύπλοκο χαρακτήρα σε αυτήν του την τελευταία εμφάνιση και προκαλεί (ακόμη περισσότερο) τη συμπάθεια των θαυμαστών του. Γιατί όσο σκληρός κι εγωιστής κι αν θέλει να παρουσιάζει τον εαυτό του, θα είναι πάντα ο ήρωας…

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Richard E. Grant, Eriq La Salle, Elise Neal κ.α.

You may also like