Πρόταση για dvd: Macbeth

Βράδυ Κυριακής και, μετά από μία καλοκαιρινή απόδραση του σαββατοκύριακου, η βραδιά εμπνέει για δροσερό ποτό στο σπίτι με μία καλή ταινία! Δεν είναι λίγοι οι καλοκαιρινοί θεατρικοί θίασοι να ανεβάζουν έργα του Βάρδου στις περιοδείες τους. Κάπως έτσι μου ήρθε η αποψινή έμπνευση και σκέφτηκα να δούμε την κινηματογραφική εκδοχή ενός από τα σημαντικότερα δράματα του William Shakespeare.

Ο Macbeth (Michael Fassbender), βαρόνος του Glamis κι έμπιστος του Βασιλιά Duncan (David Thewlis) της Σκωτίας, επιστρέφει νικηφόρος από μία ακόμη δύσκολη μάχη. Στο δρόμο του θα συναντήσει τρεις μάγισσες, οι οποίες του δίνουν έναν χρησμό πως σύντομα θα στεφθεί βασιλιάς. Οποιοδήποτε άλλον ένας τέτοιος χρησμός θα τον ωθούσε ίσως ακόμη και σε πρόωρες… πρόβες για το στέμμα,  όχι όμως το Macbeth. Από την άλλη, η ακόμη πιο φιλόδοξη γυναίκα του, Lady Macbeth (Marion Cotillard) αποφασίζει να υλοποιήσει το χρησμό των μαγισσών και, για να γίνει αυτό, πείθει το σύζυγό της πως ο βασιλιάς Duncan πρέπει να πεθάνει. Όπως, όμως συμβαίνει πάντα στα έργα του Shakespeare, που εν μέρει βασίζονται και στη δομή της αρχαίας τραγωδίας, η Ύβρις κι η Νέμεσις μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή… και βέβαια να φέρουν και τις ανάλογες συνέπειες.

               Το σενάριο αυτής της εκδοχής του “Macbeth” φέρει την υπογραφή των Todd Louiso, Jacob Koskoff (“Marshall”, 2017) και Michael Lesslie, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Justin Kurzel.

               Αν και σαφώς έχουν γίνει “περικοπές” ελέω κινηματογραφικού χρόνου, ο Kurzel παραμένει πιστός στην πεμπτουσία του έργου: τη δύναμη αλλά και την τοξικότητα της φιλοδοξίας. Δίνοντας τη δέουσα θεατρικότητα στην παραγωγή, ο σκηνοθέτης συλλαμβάνει την απόλυτα σκοτεινή ατμόσφαιρα του διαχρονικού έργου του Shakespeare και τη μεταφέρει στο θεατή, χωρίς ωστόσο να τον επιβαρύνει. Αντίθετα, τον σαγηνεύει ο τρόπος που ο Kurzel αποτυπώνει τη δολοπλοκία, τις τύψεις αλλά και τη (θα μπορούσαμε να πούμε) κάθαρση του τέλους. Στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα συμβάλλουν ουσιαστικά τόσο η φωτογραφία κι οι τοποθεσίες όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, όπως κι η επιβλητική κέλτικη παραδοσιακή μουσική του Jed Kurzel.

               Φυσικά θα ήταν άδικα αν δεν αναφερόμουν στο πρωταγωνιστικό δίδυμο των Michael Fassbender και Marion Cotillard. Ο πρώτος αποδεικνύει πως μπορεί αν φέρει εις πέρας και τον πιο απαιτητικό ρόλο – αν δεν είναι ο ρόλος του Macbeth απαιτητικός, δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι! – και μπορεί να επιτύχει πολλά περισσότερα από τον δημοφιλή villain των X-Men, το Magneto (όχι πως δε μας αρέσει κι ως Erik Lehnsherr!). Όσο για την Marion Cotillard, αποδίδει άριστα την αδίστακτη Lady Macbeth, έναν θεατρικό χαρακτήρα που μας γοητεύει ακριβώς λόγω του ψυχρού και δόλιου είναι του!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Marion Cotillard, David Thewlis, Paddy Considine, Sean Harris, David Hayman, Elizabeth Debicki κ.

You may also like