Πρόταση για Dvd: Rise Of The Planet Of The Apes

Βράδυ Κυριακής απόψε κι ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε στο σπίτι με μία καλή ταινία. Απόψε η πρότασή μας εμπνέεται από μία επιτυχημένη sci-fi παραγωγή του παρελθόντος με μία ομολογουμένως φρέσκια σκοπιά.

               Ο Will Rodman (James Franco) εργάζεται σε μία μεγάλη εταιρεία βιοτεχνολογίας όπου γίνονται δοκιμές ενός φαρμάκου που προσδοκάται να είναι η θεραπεία του Alzheimer. Οι δοκιμές γίνεται στο πλησιέστερο στον άνθρωπο ζώο, σε πίθηκους, όμως το αφηνίασμα της Bright Eyes, ενός από τους πιθήκους, οδηγεί στο τερματισμό των ερευνών και η εταιρεία αποφασίζει την εξόντωση των ζώων. Μόνο ένας μικρός πίθηκος διασώζεται, ο Caesar, ο οποίος και τίθεται υπό την προστασία του Will. O Caesar μεγαλώνοντας επιδεικνύει ιδιαίτερα αυξημένη νοημοσύνη κι ο Will υποθέτει πως αυτό συμβαίνει επειδή ο Caesar εκτέθηκε στο φάρμακο ενόσω η Bright Eyes ήταν έγκυος σ’ αυτόν. Όσο όμως και να νιώθει ο Will τον Caesar ως οικογένεια, αυτό δεν ισχύει για όλους τους άλλους. Όταν ο Caesar (Andy Serkis) διαπιστώσει πως οι άνθρωποι βλέπουν τους πίθηκους ως υποδεέστερα πλάσματα, θα κάνει την αρχή για μία εξέγερση πρωτόγνωρη για το ανθρώπινο γένος.

               Η ταινία είναι μία ιδέα των σεναριογράφων Rick Jaffa και Amanda Silver, ένα επιτυχημένο ντουέτο που συνεργάστηκαν το 1996 για το ψυχολογικό thriller “Eye For An Eye” και το 2015 για το Jurassic World”. Η σκηνοθεσία είναι του Rupert Wyatt.

               Όπως αντιλαμβάνεστε, η ταινία δεν είναι ένα remake της γνωστής ταινίας του 1968 με τον Charlton Heston, αλλά ένα reboot και κυρίως μία νέα αφήγηση. Φυσικά αυτό μας ευχαριστεί καθώς το remake που είχε αποπειραθεί το 2001 o Tim Burton δεν είχε και την αναμενόμενη επιτυχία. Εκτός αυτού, όμως, είναι ευχάριστο που, ναι μεν μία γνωστή ιδέα έγινε η αφορμή για μία νέα ιστορία. Η ταινία στην ουσία αποτελεί το πρώτο μέρος μίας τριλογίας που σταδιακά αποκτά δυστοπικό χαρακτήρα, αλλά αυτό είναι ένα θέμα για να συζητήσουμε στο μέλλον.

               Αντικειμενικά, έχουμε στις οθόνες μας μία popcorn ταινία. Όμως δεν το λέω υποτιμητικά σε καμία περίπτωση. Ο Wyatt έχει στη διάθεσή του τεχνολογία και μέσα για να μας μεταφέρει μία εξαιρετική ταινία φαντασίας, όμως δεν αρκείται σε αυτό. Αντίθετα, εστιάζει ιδιαίτερα τόσο στις διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη και, έμμεσα, επιρρίπτει ευθύνες στον “ανώτερο” άνθρωπο για το μέλλον. Όλοι μας γνωρίζουμε πως η φύση μπορεί όντως να εκδικηθεί κι ως επί το πλείστον αυτό γίνεται με δική μας υπαιτιότητα. Ο Wyatt με ιδιαίτερη ευφυΐα μας παραθέτει ηθικούς προβληματισμούς δημιουργώντας μας ένα συναίσθημα σαγήνης αλλά κι ενός μικρού φόβου πως, όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας είναι “τόσο τρομακτικά που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να γίνουν πραγματικότητα” και το καταφέρνει μέσα από μία παραγωγή με σασπένς και δράση.

               Κυρίως, όμως, πρόκειται (όσο απίστευτο κι αν φαίνεται) για μία ταινία ερμηνειών, με έμφαση στο χαρακτήρα του Caesar. Ο Andy Serkis, παλιός “γνώριμος” με την τεχνολογία του motion capture, δίνει στο Caesar την απαραίτητη για την ταινία ανθρώπινη υπόστασή του με μία αξιόλογη δεξιοτεχνία, με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας του να είναι όχι απλά αληθοφανής, αλλά ο κυρίαρχος του “παιχνιδιού”. Προσωπικά, εμένα με ώθησε να “κάνω κερκίδα” για την #TeamApes !

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και και ανπολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: James Franco Freida Pinto, John Lithgow, Brian Cox, David Oyelowo, Andy Serkis (Caesar) κ.α.

Photo credits: IMDb

You may also like