Πρόταση για dvd: “Jurassic World”

Ξεκινήσαμε ήδη να διανύουμε την περίοδο των blockbuster, με την αυλαία να έχουν ήδη ανοίξει στα σινεμά οι Avengers κι ο “Πόλεμος της Αιωνιότητας”, ενώ ακολουθούν το sequel του “Deadpool” και το Star Wars spin-off “Solo”. Το δε Ιούνιο καταφτάνει η ταινία “Jurassic World: Fallen Kingdom”. Με αφορμή την τελευταία, λοιπόν, ας θυμηθούμε απόψε τα γεγονότα της ταινίας του 2015.

Το Jurassic World είναι η πραγματοποίηση του οράματος που είχε πριν χρόνια ο John Hammond (“Jurassic Park”, 1993), έγινε πλέον πραγματικότητα. Το Jurassic World έχει ανοίξει τις πόρτες του και χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν για να δουν από κοντά ζωντανούς δεινόσαυρους. Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του πάρκου με επικεφαλής την Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) ετοιμάζεται για την παρουσίαση της νέας ατραξιόν του πάρκου, ενός γενετικού δεινόσαυρου – υβριδίου, του Indominus Rex. Ο νέος δεινόσαυρος, όμως, εμφανίζει μία πρωτοφανή ευφυΐα (συγκριτικά με τα άλλα θηρία) και ζητά από τον Owen Grady (Chris Pratt), βετεράνο του Ναυτικού κι εκπαιδευτή velociraptors (*awesome!*) να κάνει εκτίμηση της ασφάλειας που μπορεί να παρέχει η μάντρα όπου το υβρίδιο κρατείται. Όταν όμως, ο Indominus καταφέρνει να το σκάσει, οι συνέπειες ακολουθούν με ρυθμό domino effect και προτεραιότητα έχει η ασφάλεια των επισκεπτών, μεταξύ αυτών και των ανιψιών της Claire που ξεναγούνται στο πάρκο. Παράλληλα, κάποιοι στη διοίκηση έχουν άλλη ατζέντα για τους δεινόσαυρους, όπως ο επικεφαλής ασφάλειας της InGen, Vic Hoskins (Vincent D’Onofrio).

Η ταινία “Jurassic World” αποτελεί το τέταρτο τμήμα του franchise “Jurassic Park” που γνωρίσαμε πριν δεκαπέντε χρόνια και παράλληλα είναι η πρώτη ταινία μίας σχετικής τριλογίας. Το σενάριο υπογράφουν οι Rick Jaffa, Amanda Silver, Derek Connolly και Colin Trevorrow, με τον τελευταίο να εκτελεί και καθήκοντα σκηνοθέτη.


Αν ανήκετε στη γενιά που μεγάλωσε με το “Jurassic Park” και που χάρη σε αυτό σας ενθουσίασε η ιδέα αυτών των πλασμάτων που κάποτε κυριαρχούσαν στον πλανήτη (δε μπορεί μόνο εγώ να πέρασα αυτή τη φάση!), η φρέσκια ματιά του “Jurassic World” θα σας καταπλήξει. Μπορεί ο Spielberg να μην είναι στο πηδάλιο, αλλά ο Trevorrow πήρε όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την ταινία του 1993 και τα συνέθεσε σε μία εξελιγμένη μορφή δίνοντας άλλη διάσταση στις φιλοδοξίες των δημιουργών του πάρκου. Το 1993 ο Hammond (τον οποίο είχε υποδυθεί ο εκλιπών Richard Attenborough) ήθελε να δώσεις τους μελλοντικούς επισκέπτες μία αξέχαστη εμπειρία κλωνοποιώντας πλάσματα που περπάτησαν στη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και που σήμερα γνωρίζουμε μέσω των παλαιοντολόγων.

Στην ταινία του Trevorrow η ατάκα που κυριαρχεί είναι πως οι δημιουργοί του πάρκου θέλουν “δεινοσαύρους μεγαλύτερους και με περισσότερα δόντια”. Οι συνέπειες αυτής της ματαιοδοξίας παίρνουν σάρκα κι οστά χάρη στη σκοπιά του Trevorrow και ευτυχώς (για πολλούς) χωρίς τον “καταναγκασμό” στον οποίο υποκύπτουν κάποιοι σκηνοθέτες για χρήση αιματηρών σκηνών – άσε που, βλέποντας τα δόντια και μόνο του υβριδίου, η εξέλιξη είναι προβλέψιμη για όποιον δύσμοιρο βρεθεί στο διάβα του! Αντίθετα, όπως ο Spielberg, χρησιμοποιεί τους λογικά σκεπτόμενους χαρακτήρες για να μας πείσει πως μερικά πράγματα καλύτερα να μένουν στη θεωρία: ο Spielberg το 1993 το πέτυχε μέσω του dr. Ian Malcom (Jeff Goldblum), το 2015 ο Trevorrow το κάνει μέσω τουOwen. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εξαιρετικό πακέτο επιστημονικής φαντασίας και δράσης, με ένα cast που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ταινίας. Plus, το να βλέπεις τον Chris Pratt να εκπαιδεύει σαρκοβόρους δεινοσαύρους; Ξαναλέω… Awesome!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, Irrfan Khan, BD Wong κ.α.

You may also like