Πρόταση για dvd :The Philadelphia Story

The Philadelphia Story 1Κόντρα στις πολιτικές ταινίες που – κατά πάσα πιθανότητα – θα κατακλύσουν τις τηλεοράσεις μας αυτές τις μέρες, εμείς εδώ στο The K-Magazine συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις wedding movies. Κι επειδή τη Δευτέρα ήταν κι η 97η επέτειος από τη γέννηση της αγαπημένης μου Katharine Hepburn, δε θα μπορούσα να αγνοήσω αυτήν την ταινία, πόσο μάλλον να σας τη συστήσω!

Η Tracy Lord (Katharine Hepburn) κι ο Dexter Haven (Cary Grant) όσο ξαφνικά παντρεύτηκαν, τόσο επεισοδιακά χώρισαν. Δύο χρόνια μετά, η κοσμική Tracy ετοιμάζεται να παντρευτεί τον George Kittredge (John Howard), έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, ο οποίος αποσκοπεί και σε πολιτική πορεία. Τότε είναι που δύο μέρες πριν το μεγάλο γεγονός ο Dexter θα «χώσει» μέσα στο σπίτι της νύφης το δημοσιογράφο ενός tabloid περιοδικού, τον Macaulay Connor (James Stewart) και τη συνεργάτιδά του, Elizabeth Imbrie (Ruth Hussey), φωτογράφο, προκειμένου να καλύψουν το γάμο αυτό της χρονιάς. Ποια είναι τα κίνητρα του Dexter; Και τελικά, πόσο σίγουρη είναι η ίδια η Tracy για την απόφασή της; Και προσοχή, η ώρα του γάμου πλησιάζει… απειλητικά, θα έλεγε κανείς!

The Philadelphia Story 3Η ταινία αυτή του 1940 βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Philip Barry, με τη διασκευή για τις ανάγκες της μεγάλης οθόνης να υπογράφει ο Donald Ogden Stewart («Love Affair», 1939 και «Holiday», 1938). Στα ηνία της σκηνοθεσίας βρίσκουμε τον George Cukor, τον άνθρωπο πίσω από το «My Fair Lady» του 1964 και το «A Star is Born» του 1954.

Τι μ’ έκανε να επιλέξω και να συστήσω το «The Philadelphia Story»; Αρχικά το γεγονός πως μία τέτοια ταινία σε ταξιδεύει, λόγω της εποχής που εξελίσσεται η ιστορία. Επίσης οι έξυπνες καταστάσεις χωρίς να αναγκάζονται οι χαρακτήρες να γελοιοποιούνται – σύνηθες φαινόμενο των σύγχρονων κομεντί – κι η όμορφη ροή των διαλόγων είναι μερικά μόνο από τα ατού της ταινίας. Τέλος έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς η όλη υπόθεση εμπλέκει χαρακτήρες της υψηλής κοινωνίας, οι οποίοι εδώ παρουσιάζονται – what a shock! – σαν άνθρωποι που κι οι ίδιοι έχουν ανησυχίες, φιλοδοξίες κι όνειρα. Φυσικά βοηθά κι η παρουσία ενός ρόλου όπως του μεροκαματιάρη δημοσιογράφου Connor που λειτουργεί καταλυτικά για να αποκαλύψουν οι υπόλοιποι χαρακτήρες όσα προανέφερα. Μη σας ξαφνιάσει, λοιπόν, το γεγονός πως η ταινία ήταν υποψήφια για έξι Oscars – Α’ Ανδρικός Ρόλος για τον James Stewart, Καλύτερο Σενάριο για τον Donald Ogden Stewart, Καλύτερη Ταινία, Α’ και Β’ Γυναικείος Ρόλος για τις Hepburn και Hussey και Καλύτερη Σκηνοθεσία – ενώ στις δύο πρώτες κατηγορίες αναδείχθηκε και νικήτρια.

The Philadelphia Story 6Οι τρεις μεγάλοι πρωταγωνιστές της ταινίες είναι αδιαμφισβήτητα οι Grant, Stewart και Hepburn. Ο πρώτος, γοητευτικότατος – κάτι σαν τον George Clooney της εποχής, ένα πράγμα! – κι απόλυτα ταιριαστός για το ρόλο του πρώην συζύγου που εισβάλλει ξανά στη ζωή της Tracy. O δεύτερος στο ρόλο του Connor απολαυστικός, καθώς τη μία θέλει απλά να γράψει το άρθρο του και να φύγει κι από την άλλη γοητεύεται από τον πολύπλοκο χαρακτήρα της Tracy. Τέλος, η Katharine Hepburn, το tomboy του Hollywood, εκπλήσσει με το πόσο εύκολα τη μία στιγμή είναι η πεισματάρα μέλλουσα νύφη και την άλλη μοιάζει εγκλωβισμένη, προσπαθώντας να ανακαλύψει – και να αποδεχθεί – τι πραγματικά ψάχνει στη ζωή της.

Απόψε, λοιπόν, μην παιδεύεστε! Βρείτε την ταινία και χαλαρώστε, το απαιτεί η μέρα!

Πρωταγωνιστούν: Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, John Howard, Ruth Hussey, Virginia Weidler κ.α.

You may also like