Πότε το burnout πλησιάζει απειλητικά;

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά μπορούν να μας κουράζουν, όμως συνήθως καταφέρνουμε να “κλείσουμε” τη μέρα με σιγουριά και χαμόγελο. Θα υπάρξουν, όμως και φορές που αυτό δε θα συμβεί. Θα είναι οι φορές που πραγματικά πλησιάζουμε στα όρια των αντοχών μας – ή μπορεί και να τα έχουμε ελαφρώς ξεπεράσει. Το burnout είναι ήδη αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς ενώ επίσης έχει χαρακτηριστεί κι ως ιατρική διάγνωση. Κι όπως κάθε διάγνωση, ξεχωρίζει εξαιτίας των συμπτωμάτων της. Γνωρίζοντάς τα, θα μπορούμε να αντιληφθούμε πιο εύκολα πότε πρέπει να “χαμηλώσουμε” ταχύτητα.

               01 Έλλειψη συγκέντρωσης, απροσεξία κι “ανόητα” λάθη. Όσο επιμελείς και προσεκτικοί κι αν είμαστε, όταν βρισκόμαστε στα όρια της εξάντλησης, λάθη που δε θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες γίνονται όλο και συχνότερα. Και δε μιλάμε (μόνο) για παραλείψεις στη δουλειά, αλλά και στην καθημερινότητά μας, όπως το να ξεχάσουμε να κλειδιά του σπιτιού. Όλες αυτές οι παραλείψεις οφείλονται στο γεγονός πως αποδιοργανώνεται η ικανότητα συγκέντρωσής μας και συχνά χάνουμε την υπομονή μας. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να στραφούμε στη βοήθεια ενός ημερολογίου όπου μπορούμε να καταγράφουμε τις σκέψεις και τα αισθήματά μας στο τέλος της ημέρας.

               02 Χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας και το ενδιαφέρον μας. Όταν οι αντοχές μας μειώνονται σημαντικά, οι ιδέες μας μοιάζουν ανυπόστατες, διστάζουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και νιώθουμε ανεπαρκείς ή ακόμη κι ανίκανοι για το ο,τιδήποτε. Και βέβαια, σταδιακά το ενδιαφέρον μας χάνεται όχι μόνο για να φέρουμε εις πέρας τις όποιες υποχρεώσεις μας αλλά και για δραστηριότητες που συνήθως μας χαλαρώνουν και μας χαροποιούν. Αυτά φυσικά έχουν αντίκτυπο τόσο στην επαγγελματική όσο και την προσωπική μας ζωή κι είναι μία ξεκάθαρη προειδοποίηση πως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας και να τον φροντίσουμε αναλόγως, είτε με μία δημιουργική δραστηριότητα είτε με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

               03 Νιώθουμε πως όλοι κι όλα είναι εναντίον μας. Ξαφνικά αισθανόμαστε πως οποιαδήποτε αναφορά ή σχόλιο έχουν στόχο εμάς συγκεκριμένα κι αυτό από μόνο του, όταν εξαντούμαστε, αρκεί για να πυροδοτήσει ακόμη και συναισθηματικές εκρήξεις, συνήθως απέναντι σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας αίσθηση κούρασης. Προτού πάρουμε βεβιασμένες αποφάσεις νιώθοντας πως βρισκόμαστε “σε αυτοάμυνα”, είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας ώστε να επεξεργαστούμε και να εκτιμήσουμε τις εκάστοτε καταστάσεις πιο νηφάλια.

               04 Αισθανόμαστε κουρασμένοι ακόμη κι αν κοιμόμαστε καλά. Έχουμε κοιμηθεί για οκτώ συνεχόμενες ώρες ήρεμα και, παρ’ όλα αυτά από την πρώτη κιόλας ώρα νιώθουμε λες κι ήμασταν άυπνοι δύο μέρες. Είναι η ώρα να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να φροντίσουμε να κάνουμε σωστά διαλείμματα, όπως να τρώμε το γεύμα μας μακριά από το γραφείο.

               05 Επανέρχονται κακές συνήθειες. Μπορεί να πιάνουμε ξανά το τσιγάρο ενώ το είχαμε κόψει επιτυχώς ή οι διατροφικές μας επιλογές να είναι λιγότερο υγιεινές. Μία τέτοια συνήθεια μπορεί να μας προσφέρει μία ανακούφιση και μία παρηγοριά, ωστόσο όλα αυτά είναι παροδικά. Η πραγματική αντιμετώπιση θα προκύψει μόνο αν δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο να ξεκουραστεί σωματικά και κυρίως πνευματικά.

               06 Πονάμε “στα καλά καθούμενα”. Η ένταση και το άγχος συσσωρεύονται στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε από συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι και ατονία. Καλό είναι για λίγα λεπτά να απομακρυνόμαστε από το γραφείο, να κάνουμε μερικε΄ς ασκήσεις αναπνοών προκειμένου να “ακούσουμε” τις ανάγκες του σώματός μας.

               Προτού, λοιπόν, φτάσουμε στα άκρα, ας μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις παραπάνω προειδοποιήσεις ώστε να φροντίσουμε κατάλληλα τον εαυτό μας.

               Πηγή: Thrive Global

               Photo credits: Thrive Global, Forbes

You may also like