Πώς νιώθουν τα παιδιά για το άνοιγμα των σχολείων;

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που έκλεισαν τα σχολεία όσον αφορά την δεύτερη καραντίνα.. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε να βρεθούμε σε αναμονή τόσο καιρό πάλι, ωστόσο όλοι έχουμε την ίδια ανάγκη και την ίδια αγωνία. Τι είναι καλό για τα παιδιά μας; Από την μια πλευρά είναι το θέμα της ασφάλειας τους και από την άλλη το θέμα της κοινωνικοποίησης και συγχρόνως η ψυχολογία τους. Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο τελικά είναι τα βήματα μπρος- πίσω. Η μη σταθερή τους ψυχολογία και η συνεχής αλλαγή του προγράμματος τους είναι εκνευριστική. Παράλληλα υπάρχει ο προβληματισμός και η αγωνία για το πόσο καιρό θα μείνουν τελικά τα σχολεία, αυτή τη φορά!

Τι σκέφτονται τα παιδιά για την κατάσταση;

Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να βρεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, ώστε να ξανασυναντηθούν με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους. Η επαφή είναι το σημαντικότερο για εκείνα ανεξαρτήτου ηλικίας.  Πως νιώθουν όμως; Υπάρχουν παιδιά που τα χαροποίησε φυσικά το άνοιγμα των σχολείων και άλλα που αγχώνονται να ξεκινήσουν… Είτε γιατί συνήθισαν μέσα στο σπίτι είτε επειδή έχουν προσκολληθεί στους γονείς τους ή στην χρήση των υπολογιστών. Οι πολλές αλλαγές τους έχουν κουράσει και αυτόματα αρνούνται να δοκιμάζουν σενάρια όπου τους αποπροσανατολίζουν συνεχώς από ένα σταθερό πρόγραμμα.

Καθημερινή υποστήριξη

Τα παιδιά έχουν καταφέρει να αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με επιτυχία καλύτερα από όλους. Το μόνο που χρειάζεται να τους υπενθυμίζουμε είναι πως η περίπτωση της πανδημίας δεν θα κρατήσει για πάντα  και χρειάζεται να παραμένουμε δυνατοί και συγκεντρωμένοι για να καταφέρουμε τον στόχο μας, ώστε να παραμείνουμε υγιείς. Το σχολείο είναι η αισιόδοξη νότα για επανεκκίνηση της καθημερινότητας τους. Ας τους δώσουμε θάρρος να αντιμετωπίζουν την δική τους πραγματικότητα μέσα στο σχολείο με όποιους περιορισμούς κι αν χρειάζονται για να αισθάνονται όσο καλύτερα γίνεται. Η  αλληλεπίδραση με τους φίλους είναι το καλύτερο φάρμακο για χαλαρώσουν και να εξοικειωθούν και πάλι στις συνήθειες τους.

Ας τους ευχηθούμε καλή αρχή… κι όσο κρατήσει!

Photo credits: @kellysikkema/ unsplash

You may also like