Ρεκόρ πωλήσεων στη δημοπρασία έργων σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s

by George Portelli

 

Ρεκόρ πωλήσεων καταγράφηκε στη δημοπρασία έργων σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, καθώς συγκεντρώθηκαν 375.149.000 δολάρια. «Πρωταγωνιστής» της δημοπρασίας ήταν ο Μαρκ Ρόθκο και ο πίνακάς του «Νο.1 (Βασιλικό Κόκκινο και Μπλε)» του 1954, που πωλήθηκε προς 75.122.500 δολάρια -η αρχική εκτίμηση του πίνακα ήταν από 35 εκατ. δολάρια έως 50 εκατ. δολάρια.

 

Το προηγούμενο ρεκόρ για δημοπρασία σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s ήταν τον Μάιο του 2008, όταν συγκεντρώθηκαν 362.037.000 δολάρια.

 

Δεύτερος «ακριβότερος» καλλιτέχνης αναδείχθηκε στη δημοπρασία ο Άντι Γουόρχολ, του οποίου τα έργα συγκέντρωσαν συνολικά 54 εκατ. δολάρια -αρχική εκτίμηση ήταν τα 35 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα στα έργα του ήταν και το «Suicide» («Αυτοκτονία»), το οποίο πωλήθηκε σε τιμή σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη σε δημοπρασία για έργο σε χαρτί.

«Η δημοπρασία σύγχρονης τέχνης έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει σημειωθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία στην ιστορία της εταιρείας. Μέχρι στιγμής, το 2012, ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών.

Σημειώνεται ότι η συλλογή των Σίντνεϊ και Ντόροθι Κολ απέφερε στη δημοπρασία περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα στα έργα ήταν ένας πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ, που πωλήθηκε προς 40,4 εκατ. δολάρια, καθώς και άλλο έργο του ίδιου καλλιτέχνη από τη συλλογή Εμπειρίκου, που πωλήθηκε προς 9.322.500 δολάρια.

 Πηγή: http://news.in.gr

You may also like