Σταματήστε να ονειρεύεστε…οραματιστείτε!, από την Αθηνά Αβαγιανού

Πόσο συχνά ακούμε και πόσες φορές έχουμε νιώσει κι εμείς οι ίδιοι το συναίσθημα της απογοήτευσης επειδή κάποιο όνειρό μας δεν πραγματοποιήθηκε ή ακόμα γενικότερα επειδή τα όνειρά μας δεν πραγματοποιούνται; Πολλές.

Ίσως δεν έχουμε σκεφτεί ότι είναι φυσικό και αναμενόμενο να μην πραγματοποιούνται τα όνειρα…

Θα ήθελα να τολμήσω να δώσω μια διαφορετική προσέγγιση στην έννοια του ονείρου, στο λόγο για τον οποίο δεν εκπληρώνονται και πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Γιατί τα όνειρά μου δεν εκπληρώνονται;

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα αυτό που όλοι έχουμε θέσει κάποια στιγμή, ελπίζοντας η απάντησή μου να σας βοηθήσει.

Τα όνειρα δεν εκπληρώνονται γιατί δεν είναι η φύση τους αυτή. Κι εξηγώ… Το να ονειρεύεσαι είναι μια ευχάριστη, χωρίς κόστος διαδικασία που συντελείται μέσα στην ζώνη άνεσή σου (comfortzone). Όταν ονειρευόμαστε, φανταζόμαστε πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, χωρίς να απαιτείται όμως κάποιου είδους δέσμευση ή δράση εκ μέρους μας. Επίσης, ένα όνειρο δε χρειάζεται καν να είναι ρεαλιστικό. Δεν κοστίζει τίποτα να ονειρευόμαστε καταστάσεις που από τη φύση ή τις συνθήκες είναι αδύνατον να εκπληρωθούν.

Το όνειρο για να εκπληρωθεί απαιτεί έξοδο από τη ζώνη άνεσης και ανάληψη αντίστοιχης δράσης. Από τη στιγμή που ξεκινάει η δράση μας προς την εκπλήρωσή του και η δέσμευσή μας προς αυτό, έχουμε μετατρέψει το όνειρο σε όραμα, και το όραμα μπορεί να εκπληρωθεί!

…και πώς εκπληρώνεται το όραμα;

Το όραμα στην ουσία είναι το όνειρο για το οποίο έχουμε ξεκινήσει τη δράση. Ως δράση εννοούμε την οργάνωση ενός ρεαλιστικού σχεδίου που λαμβάνει υπόψη τα πιθανά εμπόδια και τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε στη διαδρομή, τη λήψη σχετικών αποφάσεων,το πέρασμα στις ανάλογες κινήσεις αλλά και στις απαραίτητες αλλαγές. Η δέσμευση προς τον στόχο και η αποφασιστικότητα είναι βασικές προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του οράματός μας.

Είναι αλήθεια ότι η ζωή μπορεί να μας φέρει δυσκολίες που σε μια δεδομένη στιγμή είναι αδύνατον να ξεπεραστούν, οδηγώντας συχνά σε αναβολή ή ακόμα και εγκατάλειψη του σχεδίου μας.

Τις περισσότερες φορές, όμως, εγκαταλείπουμε το όραμά μας και επιμένουμε να το αντιμετωπίζουμε μόνο ως όνειρο εξαιτίας των δικών μας ορίων, φόβων και πεποιθήσεων χρησιμοποιώντας πολύ ισχυρές δικαιολογίες. Κάθε φορά που δίνουμε μια εξήγηση γιατί εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, στην πραγματικότητα δίνουμε μια δικαιολογία στον εαυτό μας για να μη δεσμευτούμε με το στόχο μας, να μην ξεβολευτούμε και τελικά να μην πληρώσουμε το απαραίτητο τίμημα. Πείθουμε έτσι τον εαυτό μας ότι δεν αξίζει τον κόπο η προσπάθεια, αποδεσμευόμαστε από αυτό που μας ευχαριστεί και που είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς και ζούμε με το παράπονο και την πίκρα για τις αδικίες της ζωής, τη δύσκολη τη μοίρα μας, τους κακούς τρίτους που δεν εκτιμούν την αξία μας, χωρίς να αξιολογούμε κατά πόσο η δική μας στάση έχει επηρεάσει την κατάστασή μας.

Το όραμα είναι το σημείο εκκίνησης και όχι ο τελικός προορισμός

Με δεδομένο ότι το όραμα δεν είναι κάτι στατικό αλλά έχει μέσα του κίνηση, έχει ζωή, μπορεί στην πορεία προς την εκπλήρωσή του να αλλάξει μορφή, μπορεί να αλλάξουμε στόχο. Όσο εξελισσόμαστε, αλλάζουν οι επιθυμίες, οι ανάγκες και οι προτεραιότητές μας και άρα αλλάζουν και οι στόχοι μας.

Όσο αντιφατικό λοιπόν κι αν ακούγεται, το όραμα είναι το σημείο εκκίνησης και όχι ο τελικός προορισμός. Είναι το εφαλτήριο για να ξεκινήσουμε τη δράση μας. Είναι η πηγή του ενθουσιασμού που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε. Είναι η αιτία για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.

Ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος που είχαμε θέσει στην αρχή, αυτό που έχει τελικά σημασία είναι η διαδρομή, η κινητοποίηση στην οποία μπήκαμε εξαιτίας του οράματός μας, οι εσωτερικές αλλαγές στις οποίεςπροχωρήσαμε, τα μαθήματα τα οποία πήραμε από αυτή τη διαδικασία, η συνειδητοποίηση των ικανοτήτων μας.

Εφόσον έχουν επιτευχθεί όλα αυτά, Συγχαρητήρια!! Η προσπάθεια έχει στεφθεί με επιτυχία. Τώρα έχουμε καινούργια εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να ζήσουμε τη ζωή που «ονειρευόμαστε».

Μην ονειρεύεστε… τολμήσετε να οραματιστείτε

Σας προσκαλώ να σταματήσετε να ονειρεύεστε καινα τολμήσετε να οραματιστείτε! Κάντε, αν θέλετε, στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις και γράψτε τις απαντήσεις. Πάρτε το χρόνο σας, ξαναδιαβάστε αυτά που γράψατε. Θέλετε να αλλάξετε κάτι; Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τι θέλετε να πετύχετε, την ικανότητα που έχετε να σχεδιάσετε τη ζωή σας και να υλοποιείτε τα σχέδιά σας και ποια μπορεί να είναι τα πιθανά  εμπόδια,:

«Τι θέλω να κάνω στο μέλλον;»

«Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι προτιμήσεις μου;»

«Ποιες αρχές είναι σημαντικές για μένα;»

«Ποιες δραστηριότητες με ενθουσιάζουν και με εμπνέουν;»

«Πόσο σημαντικό είναι για μένα να το πετύχω;»

«Γιατί είναι σημαντικό για μένα να το πετύχω;»

«Τι προσπάθειες μπορώ να κάνω και τι είμαι διατεθειμένος να αλλάξω για να το πετύχω;»


Η Αθηνά Αβαγιανού  είναι Coach (life and executive). Εκπαιδεύτηκε στη Μαδρίτη και είναι πιστοποιημένη απο τον ICF (International Coach Federation). 

Photo credits : @cristina_gottardi / @childeye (unsplash)

You may also like