Τα συστατικά της ευτυχίας, από τη Νέτη Φίλια

4d85b613088ce365146fec2f1a30146d Υγεία; Χρήματα; Έρωτας; Ευφυΐα; Ταξίδια; Επιτυχημένη καριέρα; Παιδιά; Τι μας χρειάζεται για να είμαστε ευτυχισμένοι;
Το Πανεπιστήμιο του Harvard διεξήγαγε μια έρευνα διάρκειας 75 ετών, με κεντρικό ερώτημα: τι χρειαζόμαστε στη ζωή μας για να είμαστε ευτυχισμένοι; Το συμπέρασμα είναι πολύ πιο απλό απ’ όσο φαντάζεστε.

Η μακρόπνοη έρευνα ξεκίνησε το 1938, οπότε και στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν οι ζωές 268 φοιτητών του Harvard για τα επόμενα 75 χρόνια. Η μελέτη έγινε με άξονα τα ψυχολογικά, ανθρωπολογικά και φυσικά χαρακτηριστικά τους, όπως ο τύπος της προσωπικότητάς τους, το IQ, οι συνήθειες ποτού και οι οικογενειακές σχέσεις σε μία προσπάθεια να αποσαφηνιστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν περισσότερο στην ευημερία και την ευτυχία ενός ατόμου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2009 με τίτλο “GrantStudy”. Προσφάτως, όμως ο Ψυχίατρος George Vaillant καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, ο οποίος διηύθυνε την έρευνα για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, δημοσιοποίησε μία σύνοψη των συμπερασμάτων με τίτλο Triumphs of Experience.

Ανάμεσα σε όσα επεσήμανε ο Vaillant, αξίζει να επισημάνουμε:

-Ο αλκοολισμός είναι μία διαταραχή με ισχυρή καταστροφική δύναμη. Όπως προέκυψε μάλιστα από την έρευνα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες διαζυγίου μεταξύ των ζευγαριών.Παράλληλα, συνδέεται άμεσα με νευρώσεις και κατάθλιψη, ενώ σε συνδυασμό με το κάπνισμα αποτελεί το μοναδικό ισχυρό παράγοντα που συμβάλλει στην εμφάνιση μιας νόσου ή ακόμη και στο θάνατο.
-Η ευφυΐα πάνω από κάποιο επίπεδο δεν εξασφαλίζει πάντα «τις σωστότερες επιλογές ζωής», ούτε υψηλότερα εισοδήματα. Όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά όσον αφορά στο εισόδημα ανάμεσα στους ανθρώπους με IQ από 110 έως 115 και σε όσους έχουν πάνω από 150 (εξαιρετική ευφυΐα).

-Οι φιλελεύθεροι ηλικιωμένοι κάνουν περισσότερο σεξ. Προφανώς η πολιτική ιδεολογία μπορεί να μην έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ευτυχία, αλλά οι περισσότεροι συντηρητικοί σταματούν τις σεξουαλικές σχέσεις κατά μέσο όρο στην ηλικία των 68 ετών, ενώ η πλειονότητα των φιλελεύθερων έχει ενεργή σεξουαλική ζωή μέχρι τα 80.

– Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία ή την επιτυχία.
– Η ευτυχισμένη παιδική ζωή οδηγεί τους ενήλικες στην ευτυχία.
– Η συνεχής μόρφωση σε όλα τα πεδία μέχρι τα γεράματα μας, συνεισφέρει στην ευτυχία.

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή Vaillant, ο σημαντικότερος παράγοντας, που σχετίζεται με την υγεία και την ευτυχία σε προχωρημένη ηλικία, είναι η ζεστασιά των ανθρώπινων σχέσεων.

Για παράδειγμα οι 58 άνδρες που είχαν την υψηλότερη επίδοση στις «ζεστές σχέσεις», κέρδιζαν κατά μέσο όρο 141.000 δολάρια το χρόνο περισσότερα όταν οι μισθοί τους είχαν φθάσει στο ανώτερο επίπεδο (συνήθως στην ηλικία των 55 με 60) σε σχέση με τους 31, που είχαν χαμηλότερο σκορ.

1e0d8bbaf82f7a58f356c137d4af0bd9Ακόμη, βάσει των ευρημάτων της πολυετούς έρευνας, επιβεβαιώνεται η επίδραση της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή, αφού προκύπτει ότι η ποιότητα της σχέσης με τη μητέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενηλικίωση.Οι άνδρες, που ανέπτυξαν τρυφερή σχέση με τη μητέρα τους όταν ήταν παιδιά, κέρδιζαν 87.000 δολάρια παραπάνω σε σχέση με εκείνους που δεν ένιωσαν τη μητρική φροντίδα. Επίσης, οι άνδρες, που είχαν άσχημη σχέση με τη μητέρα τους όταν ήταν παιδιά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γεροντική άνοια. Η σχέση του αγοριού με τη μητέρα – και όχι με τον πατέρα- συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα στη δουλειά.

Από την άλλη πλευρά, η ζεστή σχέση παιδιού-πατέρα συνδέεται με χαμηλότερο επίπεδο άγχους, μεγαλύτερη διασκέδαση στις διακοπές, και αυξανόμενη «ικανοποίηση από τη ζωή» στην ηλικία των 75 ετών. Πάντως όλα τα ευρήματα της πολυετούς έρευνας σχετίζονται με μια συγκεκριμένη κατάσταση που υπερβαίνει τα φυσικά πνευματικά, σωματικά προσόντα, την κοινωνική θέση, την καταγωγή ή την τύχη.
O επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Vaillant δίνει το στίγμα της πολυετούς έρευνας ως εξής:«Ύστερα από εβδομήντα πέντε χρόνια έρευνας και 20 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν πάνω στο GrantStudy καταλήγουμε στο εξής απλό συμπέρασμα: Η ευτυχία είναι αγάπη».

IMG_0350Από τη Νέτη Φίλια
Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία
[email protected]

Σχετικά άρθρα:

Μαμάδες VS Ενοχές: μια μεγάλη, πικρή ιστορία , από τη Νέτη Φίλια
15 ακόμα Πράγματα Που Πρέπει Να Σταματήσεις Να Κάνεις Στον Εαυτό Σου, από τη Νέτη Φίλια
30 Πράγματα Που Πρέπει Να Σταματήσεις Να Κάνεις Στον Εαυτό Σου (Part I), από τη Νέτη Φίλια
Άστε το να κάνει λάθος…, από τη Νέτη Φίλια

You may also like