Τι συμβολίζουν τα έθιμα του γάμου;

 

 

Όλοι μας έχουμε παρευρεθεί σε γάμους και έχουμε γίνει θεατές ενός ή και περισσότερων περίεργων εθίμων και συνηθειών. Έχετε αναρωτηθεί όμως από πού προήλθαν αυτά τα έθιμα ή τα σύμβολα που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας τελετής;

 

 

Ο θεσμός του κουμπάρου για παράδειγμα, προέρχεται από τη Γερμανία, όπου αιώνες πριν ο γαμπρός συνήθιζε να κλέβει λίγες μέρες πριν το γάμο τη νύφη. Για να μπορέσει όμως να τη σηκώσει για να την κλέψει χρειαζόταν και άλλο ένα ζευγάρι αντρικά χέρια. Αυτό το ρόλο έπαιρνε ένας φίλος του, ο οποίος με τα χρόνια λεγόταν κουμπάρος.
Το νυφικό λευκού χρώματος πρωτοεμφανίστηκε το 16ο αιώνα, όταν το φόρεσε και το καθιέρωσε η Άννα της Βρετάνης, ενώ το πέπλο συνήθιζαν να το φοράνε οι νύφες για να διώχνουν το κακό μάτι και τη γρουσουζιά όσων τις έβλεπαν και ζήλευαν.

Η βέρα προέρχεται από τον 9ο αιώνα, οπότε ο Πάπας Νικόλαος Α’ καθιέρωσε το ζευγάρι να επισφραγίζει την αγάπη και τη σύνδεσή του με δαχτυλίδια, και το τελευταίο δε, αυτό του γάμου, να είναι από χρυσό.

Η ανθοδέσμη συμβολίζει τη γονιμότητα της νύφης, όπως επίσης και η τούρτα.

Η συνήθεια να μπαίνει ο γαμπρός στο σπίτι με τη νύφη στην αγκαλιά του βρίσκει τις απαρχές της στη δυτική Ευρώπη, όπου πίστευαν ότι σηκώνοντάς τη νύφη ο γαμπρός την απέτρεπε από το να πέσει και να χαλάσει ο γάμος.
Το έθιμο να φοράει η νύφη κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό και κάτι μπλε (μτφ. Something old, something new, something borrowed and something blue), συμβολίζει ότι με το παλιό εξασφαλίζεται η συνέχεια και η να της ζωή, με το νέο το μέλλον και η οικογένεια που δημιουργεί, με το δανεικό ότι ακολουθεί την παράδοση και παντρεύεται κι εκείνη όπως άλλοι, και το μπλε συμβολίζει την αγνότητα της νύφης.

Στην Ελλάδα συνηθίζεται επίσης μετά τη γαμήλια τελετή, η πεθερά να υποδέχεται τη νύφη στο νέο της σπίτι με μία κουταλιά μέλι ώστε να εξασφαλιστεί η καλή σχέση των δύο γυναικών.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα γαμήλια έθιμα ανά τον κόσμο https://www.k-mag.gr/%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF/

You may also like