Το σχολείο που η “τιμωρία” είναι μια ώρα yoga

Στο σπίτι μας η λέξη “τιμωρία” δεν υπάρχει. Προσπαθώ να υιοθετώ άλλες λέξεις και μεθόδους που διαφέρουν αρκετά από τον τρόπο που μεγαλώσαμε εμείς και μεγαλώνουν τα περισσότερα παιδιά ακόμα και σήμερα. Είμαι πολύ υπέρ του διαλόγου, αλλά φυσικά υπάρχουν στιγμές που  τα  νεύρα “χτυπούν κόκκινο”. Το σχολείο που έχω επιλέξει έχει επίσης ένα ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης της “αταξίας” που ταιριάζει στη δική μου φιλοσοφία. Όμως χθες στο kissmygrass.gr  ανακάλυψα κάτι τελείως διαφορετικό και πρωτότυπο:  Υπάρχει ένα σχολείο όπου όποιο παιδί παραφέρεται, δεν πηγαίνει στο γραφείο του διευθυντή. Πηγαίνει στην αίθουσα διαλογισμού και γιόγκα.

Στο δημοτικό σχολείο Robert W. Coleman της Βαλτιμόρης, τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν υγιείς αντιδράσεις απέναντι στο θυμό και να τον ελέγχουν, να συγκρατούν τον εαυτό τους και να μαθαίνουν να λύνουν τα προβλήματά τους με ψυχραιμία αντί για συγκρούσεις. Έτσι, αν φερθούν άσχημα σε κάποιον συμμαθητή τους, οδηγούνται στην αίθουσα ηρεμίας, καθοδηγούνται από τον ειδικό καθηγητή προς τη χαλάρωση και τον διαλογισμό και επιστρέφουν στην τάξη όταν είναι πια ήρεμα και ψύχραιμα, αλλά κυρίως συνειδητοποιημένα ως προς το γιατί φέρθηκαν επιθετικά προς τον συμμαθητή τους. To πρόγραμμα προσφέρει επίσης ακαδημαϊκή βοήθεια, περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθημερινά, για τρεις ώρες μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Σε μια περιοχή όπου τα κρούσματα βίας ανάμεσα σε ανηλίκους είναι σχεδόν καθημερινά, η εφαρμογή του προγράμματος Mindful Moment, του ιδρύματος Holistic Life έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς οι αποβολές των μαθητών έχουν μειωθεί δραματικά. Οι ιδρυτές του οι οποίοι μεγάλωσαν στις γειτονιές της Βαλτιμόρης και γνωρίζουν πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η βία και η εγκληματικότητα στην περιοχή. Έτσι λοιπόν, αντί για «τιμωρία», τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται. Μαθαίνουν να αναλύουν τα προβλήματά τους και να κάνουν διάλογο ως λύση προβλημάτων. Μαθαίνουν να έχουν μια οπτιμιστική ματιά και να διαχειρίζονται τη ζωή με θετικότητα. Βάλτε μας ιδέες.

Πηγή:

You may also like