«Ένοχο» το fast food για το άσθμα

Woman-eating-junk-foodΤα παιδιά που καταναλώνουν συχνά φαγητό από ταχυφαγεία είναι πολύ πιθανότερο να αντιμετωπίσουν κρούσματα άσθματος σε σύγκριση με τα αντίστοιχα που καταναλώνουν φρούτα σημειώνει διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από σχεδόν μισό εκατομμύριο εφήβους ηλικίας 13 έως 14 ετών και παιδιά ηλικίας έξι και επτά να αναφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες και αν κατά το προηγούμενο έτος αντιμετώπισαν δύσπνοια, έκζεμα, βήχα ή συριγμό όταν δεν είχαν κρυολόγημα ή γρίπη.

Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από ένα γονέα ή κηδεμόνα για τα μικρότερα παιδιά, και διανεμήθηκαν σε δεκάδες χώρες.

Οι ερευνητές φίλτραραν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα, όπως το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η καθιστική ζωή και ο δείκτης μάζας σώματος, προκειμένου να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην διατροφή.

Βρήκαν ότι το γρήγορο φαγητό ήταν το μόνο είδος των τροφίμων που θα μπορούσαν να συνδέονται σαφώς με τη σοβαρότητα του άσθματος.

Τρεις ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες fast food συσχετίστηκαν με μια αύξηση σε ποσοστό 39% του κινδύνου σοβαρού άσθματος μεταξύ των εφήβων και 27% μεταξύ των μικρότερων παιδιών.

Στον αντίποδα, η κατανάλωση από παιδιά τριών ή περισσότερων εβδομαδιαίων μερίδων φρούτων οδήγησαν στη μείωση των συμπτωμάτων μεταξύ 11% και 14% αντίστοιχα.

Πηγή: ΣΚΑΪ 

You may also like