Ώρα για Oscar-ικό DVD: Walk The Line (Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου)

Πρώτο βράδυ Κυριακής του Φλεβάρη και πλέον μας χωρίζει μόλις μία εβδομάδα από τη λαμπερή βραδιά της Απονομής των Oscars. Απόψε η πρότασή μας έχει μελωδία rock ‘n’ roll, country, blues… όλα τα είδη μουσικής που ο Johnny Cash κι η June Carter αποθέωσαν!

               Προσπαθώντας να κάνει το μεγάλο βήμα στη μουσική, ο Johnny Cash (Joaquin Phoenix) τελικά καταφέρνει να γίνει ένας από τους διασημότερους τραγουδιστές των δεκαετιών του ’50. Τότε είναι, στην πρώτη του μεγάλη περιοδεία, που θα γνωρίσει τη June Carter (Reese Witherspoon), μία δημοφιλή τραγουδίστρια που αποδεικνύεται εξίσου ταλαντούχα στη σύνθεση τραγουδιών και στην κωμωδία! Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Johnny ήταν ερωτευμένος μαζί της από όταν ήταν ακόμη κι οι δύο παιδιά, τέτοιο πράγμα σου είναι το κάρμα! Όμως η δόξα φέρνει προβλήματα και του Johnny ονομάζονται “εξάρτηση”, όχι μόνο από τις ουσίες αλλά ακόμη κι από την ίδια τη June. Όπως όλοι μας όμως γνωρίζουμε, ήταν γραφτό η June κι ο Johnny να γράψουν μαζί ιστορία.

               Η ταινία “Walk The Line” βασίζεται σε υλικό που αντλήθηκε από δύο βιογραφίες του Johnny Cash. Ο Gill Dennis συνεργάστηκε με τον James Mangold για το σενάριο, ενώ ο δεύτερος κρατά και τα ηνία της σκηνοθεσίας (“3:10 To Yuma”, 2007 και “Logan”, 2017).

               Όλοι γνωρίζουμε πως ο Johnny Cash ήταν μία πολυδιάστατη φιγούρα που πολεμούσε με τους δικούς του δαίμονες. Αυτήν του την εσωτερική διαμάχη ο Mangold τη χρησιμοποιεί εξαιρετικά προκειμένου να σκιαγραφήσει τον άνθρωπο πίσω από το μύθο της φωνής που ακούμε ακόμη και σήμερα στο ραδιόφωνο. Προσοχή, όμως, σε καμία περίπτωση δεν τον αποδομεί. Αντίθετα, επιθυμεί να εξερευνήσει σε βάθος τον πολυσύνθετο ψυχισμό ενός από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς του 20ου αιώνα, ο οποίος και διαφαίνεται από τα τραγούδια του. Με κεντρικούς άξονες τη μουσική του Johnny Cash αλλά και την (ομολογουμένως) ταραχώδη σχέση του με τη June Carter, ο Mangold ξεδιπλώνει μία υπέροχη πραγματικά ανθρώπινη ιστορία που οπωσδήποτε γεννά στο θεατή την επιθυμία να μάθει ακόμη περισσότερα για αυτό το θρύλο της μουσικής.

               Θα ήταν άδικο, όμως, αν δεν παραδεχόμασταν πως, εκτός από τη σκηνοθεσία του James Mangold, η ταινία χρωστά την επιτυχία της και στο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ο Joaquin Phoenix μεταμορφώνεται στο Johnny Cash όχι μόνο σε επίπεδο ψυχοσύνθεσης, αλλά με την εμφανώς σκληρή του δουλειά κατάφερε να αφομοιώσει ακόμη και την ιδιαίτερη φωνή του τραγουδιστή. Αν μέχρι τώρα πίστευα πως κάποια τραγούδια ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΜΕ COVERS, σε αυτήν την περίπτωση με χαρά θα δεχθώ την εξαίρεση!

               Όσο για τη June Carter της Reese Witherspoon; Η … Ξανθιά που έπαιρνε την εκδίκησή της πριν μερικά χρόνια αποδεικνύεται μία ηθοποιός με απίστευτες δυνατότητες, καθώς ενστερνίζεται πλήρως τη μπριόζα περσόνα της Carter, όμως παράλληλα αποτυπώνει άριστα την ευάλωτη πλευρά της: εκείνη της γυναίκας που δεν άντεχε να βλέπει τον άνθρωπο που αγαπούσε, το φίλο και σύντροφό της, να οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Αυτή η ικανότητα της Witherspoon να αποδώσει το φουρτουνιασμένο είναι της June Carter είναι κι εκείνη που της χάρισε το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου. ΟΚ, το ξέραμε πως δεν είναι μία Barbie ως ηθοποιός, αλλά στο “Walk The Line” οπωσδήποτε έκλεισε στόματα όσων το πίστευαν!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Α, και βέβαια, θα πιάσετε τον εαυτό σας να σιγοτραγουδά επιτυχίες του διάσημου ζευγαριού!

               Πρωταγωνιστούν:Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin, Robert Patrick, Dallas Roberts, Shelby Lynne κ.α.

Φέτος στην αφετηρία της “κούρσας” για το OscarΑ’ Γυναικείου Ρόλου θα συναντήσουμε τις:

Cynthia Erivo, “Harriet”

Scarlett Johansson, “Marrriage Story”

Saoirse Ronan, “Little Women”

Charlize Theron, “Bombshell”

Renée Zellweger, “Judy”

               Photo credits: IMDb

You may also like