Άκρως επικίνδυνη η αιθαλομίχλη από τα τζάκια για την υγεία

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι πνευμονολόγοι σε όσους διαμένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου τον τελευταίο χρόνο η χρήση τζακιών και ξυλόσομπας ως μέσο θέρμανσης έχει αυξηθεί, λόγω της πυκνής αιθαλομίχλης που δημιουργείται.

Τα αιωρούμενα σωματίδια καταγράφονται σε επίπεδα ρεκόρ για τα συνήθη δεδομένα, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για υπερβάσεις έως τρεις ή τέσσερις φορές επιπλέον του ορίου ασφαλείας των 50 μικρογραμμαρίων.

Ανάλογο γεγονός είχε συμβεί στο Λονδίνο το 1952, όταν 4.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τη ρύπανση που είχαν προκαλέσει τα τζάκια.

Τα μικροσωματίδια που εκπέμπονται από ένα μόνο τζάκι μπορούν να συγκριθούν με αυτά που εκπέμπει ένας κεντρικός καυστήρας πετρελαίου σε μια πολυκατοικία.

Το καλό είναι ότι τα αέρια που εκπέμπονται δεν είναι τοξικά όταν πρόκειται για καθαρό ξύλο και στεγνό ξύλο. Τοξικά γίνονται όταν κάποιοι προσθέτουν κι άλλα αντικείμενα ως αντικείμενα καύσης.

Η αιθαλομίχλη είναι ένα είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από μείγμα καπνού και ομίχλης στον αέρα. Το μείγμα αυτό περιέχει επιβλαβή αέρα και σωματίδια τα οποία αν μείνουν για πολύ καιρό πάνω από μια περιοχή προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή: iatronet.gr

You may also like