Έρευνα: Οι ταινίες δράσης… παχαίνουν!

Action films & obesity 2Το να παρακολουθεί κάποιος ταινίες δράσης είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα στην τηλεόραση και την παχυσαρκία, αλλά η ομάδα του Πανεπιστημίου Cornell προσπάθησε να καθορίσει ποια είδη τηλεοπτικών προγραμμάτων ήταν χειρότερα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία εκδόθηκαν στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, οι άνθρωποι τρώνε πολλά περισσότερα σνακ όσο παρακολουθούν ταινίες δράσης. Οι συντάκτες της έρευνας λένε πως ο κόσμος θα έπρεπε να αποφεύγει το «τσιμπολόγημα» ενόσω παρακολουθούν τηλεόραση.

Η τηλεόραση συνδέεται με την παχυσαρκία εξαιτίας του βομβαρδισμού με διαφημίσεις «junk food», της καθιστικής ζωής, ενώ επίσης η συσκευή «κατηγορείται» πως αποσπά τον κόσμο κι έτσι δεν αντιλαμβάνονται τι τρώνε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 94 φοιτητές στους οποίους προσφέρθηκαν μπολ με σοκολάτα, μπισκότα, καρότα ή σταφύλια ενόσω έβλεπαν τηλεόραση. Έπειτα συνέκριναν πόσο φαγητό καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας «Το Νησί» του 2005 σε σχέση με εκείνο που οι φοιτητές έφαγαν κατά τη διάρκεια μία εκπομπής με συνεντεύξεις one-to-one. Συμπέραναν πως όσοι είδαν την ταινία είχαν φάει τη διπλάσια ποσότητα τροφών κι είχαν καταναλώσει πάνω από 65% περισσότερες θερμίδες, με τη διαφορά να είναι πιο αισθητή στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Action films & obesity 1Η έρευνα λέει: «Η τηλεόραση μπορεί να οδηγεί τους απορροφημένους θεατές να τρώνε ασυναίσθητα και να ξεπερνούν το σημείο όπου ένα άτομο κανονικά θα σταματούσε να τρώει. Κατά τη συμβουλευτική συνεδρία, οι γιατροί θα έπρεπε να τονίζουν στους ασθενείς τους κινδύνους της κατανάλωσης περισσότερης τροφής ενόσω παρακολουθούν τηλεόραση. Ίσως θα πρέπει να προειδοποιούν συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο πως η πλήρης απόσπαση της προσοχής, όπως το να βλέπουν ταινίες δράσης οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφών. Ίσως είναι ακλύτερο να αποφεύγουν τα σνακ όσο παρακολουθούν προγράμματα που τους απορροφούν τόσο.»

  Πηγή: www.bbc.co.uk
  Photos: www.google.gr

Προσωπικό σχόλιο: Χωρίς να θέλω να ισοπεδώσω την έρευνα… εγώ γιατί είμαι η εξαίρεση στον κανόνα και δε βάζω δράμι όταν βλέπω τους «Avengers» τρώγοντας junk food;;;

You may also like