Έφτασε η ώρα για τα κάστανα…

Έχουν ήδη εμφανιστεί στην αγορά και σύντομα η μυρωδιά τους θα μας σαγηνεύει όταν οι καστανάδες θα τα ετοιμάζουν για εμάς! Πολλοί τα συνδυάζουμε με κρύες χειμωνιάτικες νύχτες και γεύματα όπως η χρισοτυγεννιάτικη γέμιση της γαλοπούλας, όμως τα κάστανα δικαιούνται μία θέση στην κουζίνα μας για ακόημ πιο σημαντικούς λόγους.

               01 Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Για την ακρίβεια, δέκα ψημένα κάστανα μας παρέχουν το 17% της ημερήσιας ποσότητας που χρειαζόμαστε. Οι φυτικές ίνες ικανοποιούν το αίσθημα κορεσμού συμβάλλοντας στην προσπάθεια απώλειας περιττού βάρους και βέβαια βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία. Παράλληλα, τα κάστανα μειώνουν την “κακή” LDL χοληστερόλη, προστατεύοντάς μας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

               02 Αν και δεν περιέχουν τόσες πρωτεΐνες όσο (λόγου χάρη) τα αμύγδαλα, ενώ κι η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή (μία μερίδα περιέχει μόλις 70 θερμίδες) τα κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες που, επειδή το σώμα χωνεύει αργά, λειτουργούν ως ιδανική πηγή ενέργειας. Ακόμη σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες που περιέχουν, τα κάστανα διατηρούν ισορροπημένο το σάκχαρο του αίματος.

               03 Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη C για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα κάστανα είναι μία πολύ καλή εναλλακτική επιλογή. Η δε αντιοξειδωτική της δράση μας προφυλάσσεια από τις ελεύθερες ρίζες και ταυτόχρονα βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.

               04 Τα κάστανα είναι μία πλούσια πηγή χαλκού, ο οποίος είναι απαραίτητος όχι μόνο για το ανοσοποιητικό, αλλά και για την καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων και των οστών. Επίσης ο χαλκός συμβάλλει μαζί με τη βιταμίνη C στην απορρόφηση του σιδήρου. Συγκεκριμένα, τα δέκα ψημένα κάστανα μας παρέχουν το 21% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε χαλκό.

               Συνήθως τα απολαμβάνουμε ψημένα συνοδεύοντας πιάτα με κρέας, μπορούμε επίσης να τα βράσουμε και να τα προσθέσουμε σε σούπες και σαλάτες. Επίσης, για τους λάτρεις των γλυκών κουταλιού, γίνεται ένα εξαιρετικό κέρασμα!

               Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ήδη “πιάνω” τη μυρωδιά και τα λαχταρώ!

Πηγή: Good Housekeeping               

Photos: BBC & Organic Facts

You may also like