Πρόταση για Dvd: Aladdin (2019)

Αν αυτό το βράδυ Κυριακής, θέλετε να δώσετε ένα μαγικό φινάλε στο σαββατοκύριακό σας, ελάτε μαζί μου. Επιβιβαστείτε στο μαγικό χαλί και ελάτε να ζήσουμε μία από εκείνες τις “βραδιές μαγικές, νύχτες αραβικές”!

               Ο Aladdin (Μena Massoud) είναι ένας νεαρός φτωχοδιαβολάκος, αλλά με καρδιά από χρυσάφι – για να είμαι πιο ακριβής, είναι “ένα ακατέργαστο διαμάντι”. Περιφέρεται στους δρόμους της Agrabah εξασφαλίζοντας τα προς το ζην με την πιστή του μαϊμού, τον Abu. Σε μία από αυτές τις τις “βόλτες” θα γνωρίσει μία γοητευτική νεαρή και θα τη φυγαδεύσει από τους φρουρούς του παλατιού, αγνοώντας πως η κοπέλα αυτή είναι στην πραγματικότητα η Πριγκίπισσα Jasmine (Naomi Scott) που το έσκασε για να δει πώς ζει ο λαός της Agrabah. Όταν ο Aladdin μπαίνει κρυφά στο παλάτι για να την ξαναδεί, τον εντοπίζει ο Jafar (Marwan Kenzari), ο δολοπλόκος βεζύρης του Σουλτάνου και του αναθέτει μία αποστολή: να εντοπίσει ένα λυχνάρι σε μία απόμακρη σπηλιά. Ο Aladdin θα εγκλωβιστεί στη σπηλιά, όμως η σωτηρία του βρίσκεται μέσα στο λυχνάρι κι είναι το Genie (Will Smith) κι αυτό είναι υποχρεωμένο να ικανοποιήσει τρεις ευχές του Aladdin. Μία από αυτές είναι ο τρόπος να εντυπωσιάσει την Πριγκίπισσα. Όμως σύντομα ο Aladdin θα μάθει πως η αξία του δεν προσμετράται στα ακριβά του ρούχα, αλλά σε όλα αυτά που τον κάνουν “ακατέργαστο διαμάντι”.

               Ο σεναριογράφος John August (“Charlie And The Chocolate Factory”, 2005) μαζί με τον Guy Ritchie (ναι, τον αγαπημένο μας από το “Snatch” και τις ταινίες Sherlock Holmes του 2009 και του 2011!) αναβιώνουν την ιστορία της αγαπημένης ταινίας κινουμένων σχεδιών της Disney. Ο Ritchie, μάλιστα, της δίνει μία φρέσκια αύρα από την καρέκλα του σκηνοθέτη.

               Δεν ξέρω πώς ακριβώς γίνεται αυτό που λένε “ξεπερνώ τον εαυτό μου”, αλλά αν δούμε όσα μας χάρισε ο Ritchie με τον Aladdin, μπορούμε να το προσυπογράψουμε: ξεπέρασε τον εαυτό του και κάθε μας (υψηλή) προσδοκία!

               Μένοντας πιστός στη γεμάτη ρυθμό, χρώμα και (ναι, ναι!) μαγεία της ταινίας του 1992, ο Ritchie “παντρεύει” το musical και τη φαντασία με την περιπέτεια. Αν κι ο κόσμος της Agrabah μας είναι ήδη οικείος, ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί “A Whole New World” και μας προσφέρει μία κινηματογραφική εμπειρία που γεννά τη νοσταλγία σ’ εμάς που μεγαλώσαμε με τον Aladdin και που δημιουργεί ένα νέο κοινό που θα αναζητήσει τα κλασσικά της Disney. Και μπορεί για εμάς τα μεγάλα παδιά όσα βλέπουμε να μας είναι οικεία, όμως ο Ritchie δεν αρκείται σε μία απλή “αντιγραφή”. Δίνει μία νέα υπόσταση όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στους χαρακτήρες της, με την πιο ευδιάκριτη διαφορά να είναι η Jasmine. Ξέραμε και παλιά πως η Jasmine είχε πάντα το θάρρος της γνώμης της, όμως εδώ έχει μία σαφώς ουσιαστικότερη παρουσία κι επιρροή στις εξελίξεις της ταινίας. Μάλιστα για να ενταθεί αυτή η ωρίμανση του χαρακτήρα της, ο Alan Menken (συνθέτης της μουσικής της ταινίας του 1992) έγραψε ένα νέο τραγούδι με τους Pasek & Paul (“La La Land”, 2016 και “The Greatest Showman”, 2017) αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό. Δε θα σας κρύψω, λοιπόν, πως ξεκίνησα κάπως διστακτικά να δω την ταινία, όμως ο Ritchie με κατέπληξε από τα πρώτα κιόλας λεπτά χάρη στην εμπνευσμένη του οπτική της αγαπημένης μας ιστορίας.

               Θα μπορούσα να μιλήσω για κάθε ένα ηθοποιό του cast ξεχωριστά για άπειρες γραμμές, όπως για την γοητευτική Naomi Scott που ενσαρκώνει μία τόσο δυναμική Jasmine ή για τον Mena Massoud που μεταμορφώνεται με ιδιαίτερη άνεση στον πολυμήχανο Aladdin. Όμως όλη γνωρίζουμε πως ο ρόλος με τη μεγαλύτερη πρόκληση είναι εκείνος του Genie, μια που όλοι αναπόφευκτα θα μπαίναμε στον πειρασμό να πούμε πως ο Will Smith δε γίνεται να αντικαταστήσει τον υπέροχο Robin Williams. Και θα είχαμε δίκιο, αν ο Smith προσπαθούσε να αντιγράψει το Genie του Williams. Ο ηθοποιός, όμως, σεβόμενος την κληρονομιά που άφησε ο εκλιπών κωμικός, την τιμά και την ίδια στιγμή, δίνει τη δική του πινελιά στο Genie. Το Genie του Will Smith παίζει το σαρκασμό στα δάχτυλα, έχει καυστικό χιούμορ, ραπάρει(!), αλλά την ίδια στιγμή, όπως και το Genie του Robin Williams είναι φίλος του Aladdin. Ο Smith φαίνεται τόσο εξοικειωμένος με την περσόνα του Genie κι αυτός ακριβώς είναι ο φόρος τιμής του προς το Robin Williams.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Κρατηθείτε καλά από το Μαγικό Χαλί και… μην κλείσετε τα μάτια σας!

               Πρωταγωνιστούν: Mena Massoud, Naomi Scott, Will Smith, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Numan Acar κ.α.

               Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι φωνές των: Ησαΐας Ματιάμπα, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Αλεξάνδρα Λέρτα, Δημήτρης Μάριζας, Ντίνος Σούτης, Σύλβια Δεληκούρα κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like