Ακόμη και 15’ γυμναστικής τη μέρα είναι σημαντικά

               Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ασπαστούν ένα νέο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τρέφονται σωστά, προσπαθούν να είναι πιστοί σε μία ρουτίνα σωματικής άσκησης. Αντιλαμβάνομαι, επίσης, πως το τελευταίο είναι κάπως πιο απαιτητικό, μια που ως επί το πλείστον έχει συσχετιστεί με έγγραφή σε γυμναστήριο ή ακόμη και συμμετοχή σε αθλητικά events τα οποία, όμως, χρειάζονται κι έναν χρόνο προετοιμασίας. Όχι για τη νίκη απαραίτητα, αλλά για να μην εγκαταλείψουμε από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως η καθημερινή άσκηση δε χρειάζεται να είναι ούτε πολυδάπανη ούτε κοπιαστική. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να “εκπαιδεύσουμε” το σώμα μας να κινείται περισσότερο μέσα στη μέρα μας! Πώς;

Αρχικά με το περπάτημα. Κάτι τόσο απλό που προφανώς παραβλέπεται… κι όμως, το περπάτημα μπορεί να γίνει έστω η αρχή για μία καλή συνήθεια. Μάλιστα, σε έρευνα του 2010, καταμετρήθηκε η ενέργεια που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες τρέχοντας ή περπατώντας για μία απόσταση ενός μιλίου (περίπου 1,6 χιλιόμετρα). Σαφώς και στο τρέξιμο χρειαζόταν περισσότερη ενέργεια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως και τα οφέλη που προσέφερε σε σύγκριση με το περπάτημα είναι περισσότερα – μάλιστα, η διαφορά εκτιμάται σε λιγότερο από 10%.

Το τελευταίο fitness trend (αν θέλομε να το πούμε έτσι) είναι οι ασκήσεις bodyweight. Δε χρειάζονται εξοπλισμό (το πολύ ένα στρωματάκι για το πάτωμα) και τα σετ μπορούν να “χωθούν” οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα μας. Κάνοντας μία ή δύο ασκήσεις με επαναλήψεις που να διαρκούν πέντε λεπτά το πρωί όταν ξυπνήσουμε, για παράδειγμα, σταδιακά θα θέλουμε να αφιερώνουμε άλλα πέντε λεπτά μέσα στη μέρα. Ή θα αφιερώνουμε δεκαπέντε μόλις λεπτά για ένα πιο πλήρες πρόγραμμα. Σε έρευνες έχουν διαπιστωθεί πως είτε γυμναστούμε για δεκαπέντε λεπτά είτε για μισή ώρα, τα οφέλη είναι ίδια.

Όπως όμως προαναφέραμε, η καθημερινότητά μας μπορεί να μετατραπεί σε σωματική άσκηση. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για να πάμε στη δουλειά μας ή να πηγαίνουμε με τα πόδια για τα ραντεβού μας, να απολαμβάνουμε συχνότερα έναν περίπατο με παρέα (ή και μόνοι!) και να χρησιμοποιούμε πιο συχνά τις σκάλες. Ακόμη κι η βόλτα με τον τετράποδο φίλο μας μπορεί να γίνει μία εξαιρετική μορφή γυμναστικής. Κι αν παίζετε μαζί του εκείνη την ώρα, πόσο θα το χαρείτε κι οι δυο σας!

Φυσικά κανείς δε λέει πως δεν αξίζει και μία εγγραφή στο γυμναστήριο ή σε ένα τμήμα pilates, για παράδειγμα, εφόσον το επιθυμεί κάποιος. Το βασικότερο, όμως, δεν είναι πόση ώρα θα μετρήσουμε στο διάδρομο ή στα όργανα βαρών, αλλά πόσο ποιοτική είναι η γυμναστική μας αλλά κι η καθημερινότητά μας σε γενικότερο επίπεδο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σκοπός της γυμναστικής είναι, μεταξύ άλλων, να μας κάνει να αισθανόμαστε καλά κι όχι να νιώθουμε “στεγνοί” από διάθεση κι ενέργεια.

Εφόσον αποφασίσετε πως ήρθε η ώρα για αυτές τις (μικρές) αλλαγές και καταφέρετε να τις υιοθετήσετε, τότε σύντομα θα δείτε τη ζωή σας να μεταμορφώνεται προς το καλύτερο!Κι αλήθεια τώρα… ποιος δε μπορεί να βρει δεκαπέντε λεπτά;

Πηγή: Well + Good

Photo credits: Simply Fit Club&Fitness Bin

You may also like