Αλλεργίες: ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται;

Περιμέναμε την άνοιξη πώς και πώς, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που αγωνιούν αυτή η εποχή να… φύγει! Για αρκετούς η άνοιξη είναι δεν είναι συνυφασμένη με ηλιόλουστες μέρες και βόλτες στην εξοχή, αλλά με ρινική καταρροή και ερεθισμένα μάτια. Η άνοιξη είναι εδώ, αλλά μαζί τους ήρθαν κι οι αλλεργίες – λες και δε μας έφτανε ο κορονοϊός, ένα πράγμα. Κι επειδή πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να εντείνει το εκάστοτε πρόβλημα, ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τις αλλεργίες, μια που κάποιες τροφές φαίνεται πως επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές είναι απαγορευτικές για ένα διάστημα με βάση τον τύπο της γύρης.

               Όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργία στη γύρη του χόρτου… Πιθανώς να παρατηρούν εντονότερες ενοχλήσεις όταν καταναλώνουν σέλινο, πορτοκάλι, ντομάτες κι αργότερα προς το καλοκαίρι ροδάκινα και πεπόνι. Το σέλινο αλλά και τα ροδάκινα επιβαρύνουν την κατάσταση. Στην περίπτωση που κάποιος έχει αλλεργία στο χορτάρι, με τη λίστα αυτή να μεγαλώνει αν προσθέσουμε και μήλα, αμύγδαλα, καρότα, φουντούκια, ακτινίδια, κεράσια αχλάδια και δαμάσκηνα.

               Γιατί, όμως, να μας ενοχλούν ορισμένες τροφές στις αλλεργίες μας;

Η απάντηση, σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους, είναι το σύνδρομο αλλεργιών γύρεων-τροφών. Αν και δεν οφείλεται σε τροφική αλλεργία… Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται όταν κάποιος ευάλωτος σε αλλεργία στη γύρη καταναλώσει ωμή μία τέτοια τροφή. Σε αυτήν την περίπτωση το ανοσολογικό μας σύστημα αναγνωρίζει τη γύρη και τις πρωτεΐνες αυτών των τροφών σαν ένα και το αυτό, οπότε κι αντιδρά για να τα καταπολεμήσει. Αυτό σημαίνει πως, αν κάποιος που έχει επιβεβαιωμένη αλλεργία στη γύρη (είτε εκείνη των δέντρων είτε του χορταριού)… Με αυτές τις τροφές είναι πιθανό να ταλαιπωρείται για μεγαλύτερο διάστημα από συμπτώματα όπως μπουκωμένη μύτη και ερεθισμούς.

        Η καλύτερη αντιμετώπιση, όπως αντιλαμβανόμαστε είναι η πρόληψη…

Κυρίως για να περιορίσουμε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αρχικά πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε όλες τις παραπάνω τροφές ωμές, αν όχι να τις αποφεύγουμε εντελώς. Αν μπορούμε κάποιες από αυτές τις τροφές να τις μαγειρεύουμε, η επίδρασή τους θα είναι σαφώς μικρότερη.

               Στη συνέχεια σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη χρήση της φαρμακευτικής μας αγωγής για την αλλεργία. Σε πρώτη φάση συμβουλευόμαστε έναν αλλεργιολόγο που μπορεί να εντοπίσει τον παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία και να μας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Οι ειδικοί προτείνουν η αγωγή αυτή να ξεκινά πριν η περίοδος των αλλεργιών φτάσει στην κορύφωσή της. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τον τύπο της αλλεργίας, δηλαδή αν κάποιος είναι αλλεργικός στη γύρη των δέντρων, η λήψη της αγωγής πρέπει να ξεκινά πριν την άνοιξη.

               Τέλος, είναι ευνόητο πως πρέπει να περιορίζουμε όσο μπορούμε την έκθεσή μας σε αλλεργιογόνους παράγοντες. Κι επειδή πολλοί είμαστε εμείς που ξεκινάμε να γυμναζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου μπορούν να μειώσουν τα σωματίδια της γύρης, ενώ ένα καλό ντους και το πλύσιμο των ρούχων μας όταν επιστρέψουμε σπίτι απομακρύνουν κι εκείνη την ποσότητα γύρης που κατάφερε να μας ακολουθήσει στο σπίτι. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε την άσκηση όταν η γύρη στην ατμόσφαιρα είναι περισσότερη.

               Σε κάθε περίπτωση, όταν παρατηρούμε συμπτώματα που επιμένουν, δεν ξεχνάμε να συμβουλευτούμε το θεράποντα ιατρό μας. Από εκεί κι έπειτα, μικρές μετατροπές στις συνήθειες μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε και σε αυτήν την ταλαιπωρία!

               Πηγή: Live Strong

Featured image: unsplash.com/@gardiept

You may also like