Ανέμελο καλοκαίρι χωρίς ζωύφια με τη βοήθεια της φύσης

Οκτώ αιθέρια έλαια και πώς αυτά θα μας… σώσουν!

Το καλοκαίρι είναι αγαπημένη εποχή, τουλάχιστον για μία σεβαστή πλειοψηφία. Θάλασσα, ξεγνοιασιά, δροσερά βραδάκια με ποτό και καλή παρέα…. Όταν λέμε, βέβαια, “καλή παρέα” σίγουρα δεν εννοούμε τα κάθε λογής έντομα, όπως τα κουνούπια που αυτήν την εποχή οργιάζουν! Η Μητέρα Φύση, όμως, μας έχει και για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τη λύση! Οκτώ “παιδιά” της είναι οι σύμμαχοί μας σε αυτόν τον αγώνα, είτε ο εχθρός ίπταται είτε σέρνεται!

01 Μελιά. Τα φύλλα, αλλά κι όλα τα μέρη του δέντρου της μελιάς περιέχουν αζαδιραχτίνη, μια ουσία που προστατεύει το φυτό από τα παράσιτα που το απειλούν. Το έλαιο μελιάς με τη σειρά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση ενός μη τοξικού σκευάσματος που θα μας απαλλάξει από κουνούπια και κάθε λογής έντομα που τσιμπάνε. Συνδυάζοντας το με έλαιο καρύδας απλώνουμε στο δέρμα και τα μαμούνια γίνονται…  Λούης!

02 Μέντα. Το έντονο και χαρακτηριστικό άρωμα της μέντας μπορεί να κρατήσει μακριά μας αρκετά είδη εντόμων που τρυπώνουν στα σπίτια, όπως αράχνες και μυρμήγκια. Τοποθετούμε κομματάκια με βαμβάκι εμποτισμένα με έλαιο μέντας στα πιθανά σημεία εισόδου και αυτά… θα σκεφτούν πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκατοικήσουν μαζί μας! Μπορεί, όμως, να χρησιμοποιηθεί και σα σκεύασμα για το δέρμα ώστε να μας προστατεύσει από ιπτάμενα έντομα. Ρίχνουμε απλά τέσσερις με πέντε σταγόνες σε ένα μπουκαλάκι spray που περιέχει ένα τέταρτο του φλιτζανιού νερό και ψεκάζουμε τα γυμνά σημεία του σώματος λίγο πριν βγούμε έξω.

03 Κέδρος. Το έλαιο κέδρου βοηθά ιδιαίτερα ενάντια σε τσιμπούρια κι άλλα έρποντα έντομα. Σε ένα τέταρτο του φλιτζανιού φυτικό έλαιο (όπως αμυγδαλέλαιο) προσθέτουμε δέκα σταγόνες κι απλώνουμε στο δέρμα κι ησυχάζουμε από έντομα… βαμπίρ!

04 Κιτρονέλλα. Βασικό συστατικό φαρμακευτικών και μη εντομοαπωθητικών σκευασμάτων από το 1948, η  κιτρονέλλα αποστάζεται από τα φύλλα και τα κοτσάνια του λεμονόχορτου. Η δράση της σε σχέση με άλλα έλαια που δρουν εντομοαπωθητικά διαφέρει στο γεγονός πως, ενώ το άρωμα των άλλων ελαίων απομακρύνουν τα έντομα, η κιτρονέλλα καλύπτει τις μυρωδιές που τα ελκύουν, κάνοντας μας… αόρατους στόχους! (Κουνούπι;;; Σου βγάζω κοροϊδευτικά τη γλώσσα!)

05 Γεράνι. Το έλαιο γερανιού περιέχει γερανιόλη, μία ουσία που αντιπαθεί ένα ευρύ φάσμα ζωυφίων, όπως κουνούπια, μύγες, κατσαρίδες, μυρμήγκια, σκνίπες, ψύλλοι και τσιμπούρια. Ανακατεύουμε λίγες σταγόνες από το έλαιο με νερό, ψεκάζουμε όπου αυτά συχνάζουν και… buh- bye!

06 Λεβάντα. Την αγαπάμε γιατί μας χαρίζει αίσθηση χαλάρωσης όταν είμαστε κουρασμένοι. Τώρα (θα) την αγαπάμε λίγο παραπάνω, αφού τα έντομα (κι ειδικά όσα τσιμπάνε) τη μισούν – τελικά δεν είναι τυχαίο που όλα τα εντομοαπωθητικά για τη συντήρηση των ρούχων περιέχουν λεβάντα! Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αρωματίσουμε το χώρο και να δημιουργήσει ένα μη θελκτικό περιβάλλον για τα έντομα ή κατ’ ευθείαν στο δέρμα μας.

07 Βετιβέρια. Είχαμε αναφερθεί στις χαλαρωτικές ιδιότητες της βετιβέριας αν τυχόν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τον ύπνο. Σήμερα μαθαίνουμε πως ψεκάζοντας στο χώρο όπου βρισκόμαστε λίγο απόσταγμα, τα έντομα δε μας πλησιάζουν ούτε για πλάκα!

08 Τεϊόδεντρο. Το έλαιο του τεϊόδεντρου δεν περιορίζεται μόνο στον αγώνα κατά της ακμής. Παίρνει το μέρος μας και στη μάχη ενάντια στα ζωύφια, ειδικά ενάντια στα τσιμπούρια, τις ψείρες και τους ψύλλους. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε σα spray χώρου είτε, όπως με τον κέδρο που προαναφέραμε, απευθείας στο δέρμα μας. Άντε, γεια, ρε ψύλλε!

Τελικά… τα πάντα εν σοφία εποίησε! Ναι, αυτό μπορεί κάποιος να το πει και για τα έντομα, αλλά νομίζω πως με τα συγκεκριμένα ισχύει πιο πολύ το “μακριά κι αγαπημένοι”! Επομένως… ας είναι καλά η Μητέρα Φύση και τα αιθέρια… “παιδιά” της!

You may also like