Αφράτες τηγανήτες με μέλι & φρούτα, by Foodurismo

Ο διαδεδομένος -στο εξωτερικό- όρος pancakes γίνεται τόσο της μόδας τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, αν όμως πείτε τηγανιτες τότε σίγουρα θα έχει να σας πει και μια συνταγή η μαμά ή η γιαγιά σας. Απλός χυλός ή το πιο γλυκό μείγμα με γάλα και αυγά που ψήνεται και περιχύνεται με μέλι ή πασπαλίζεται με ζάχαρη και κανέλα ήταν πάντα στο συνταγολόγιο των ελληνικών σπιτιών, τόσο των πόλεων όσο και της υπαίθρου. Λειτουργούσε ως το χορταστικό πρωινό ή το ελαφρύ βραδινό.

Για να μάθετε όλη την ιστορία, πατήστε εδώ

Υλικά για 2 άτομα (4 μεγάλες τηγανιτες ή 6 μικρότερες)

  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ (ναι, χρειάζεται αρκετό)
  • 1 βανίλια

Προετοιμασία:

Παίρνετε δύο μπολ, στο ένα βάζετε τα άλευρα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα ανακατεύετε και στο άλλο ρίχνετε το γάλα, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά και αυτά.

Αδειάζετε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα σχεδόν λείο μείγμα, χωρίς σβόλους από το αλεύρι. Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό, να μην ρέει δηλαδή πολύ γιατί τότε θα απλώσει στο τηγάνι και δεν θα έχουν οι τηγανίτες σας το χαρακτηριστικό σχήμα και πάχος. Το μείγμα πρέπει να είναι περίπου σε πυκνότητα όπως το μείγμα του κέικ.

Αν προλαβαίνετε αφήστε το για 15-20 λεπτά να σταθεί πριν ψήσετε τις τηγανίτες, έτσι αρχίζει να δρα πιο αποτελεσματικά το μπέικιν πάουντερ.

Ζεσταίνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και μόλις αυτό λιώσει ρίχνετε ¾ της κουτάλας (της κλασικής για την σούπα) από το μείγμα. Αυτό θα απλώσει λίγο και μετά θα σταθεροποιηθεί και θα αρχίσει να ψήνεται. Προσέξτε να μην είναι δυνατή η φωτιά, πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή, γιατί θα “αρπάξουν” οι τηγανίτες απ’ έξω και μέσα θα είναι υγρές ή λαστιχωτές.

Όταν ρίξετε το μείγμα στο τηγάνι θα δείτε μετά από 30 περίπου δεύτερα να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, αυτό είναι δείγμα ότι το μείγμα έχει τη σωστή πυκνότητα και ότι ψήνεται στη σωστή θερμοκρασία.

Γυρίστε προσεκτικά την τηγανίτα με μια σπάτουλα και αφήστε την να ψηθεί  και από την άλλη πλευρά. Συνολικά δεν χρειάζεται περισσότερο από ενάμιση – δύο λεπτά για να ψηθούν οι τηγανίτες, ανάλογα με το μέγεθός τους. Το σωστό πάχος για τις τηγανίτες δεν ξεπερνά το ένα εκατοστό.

Διατηρήστε τις τηγανίτες που ετοιμάζονται ζεστές, σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο.

Τις σερβίρετε με μέλι, σιρόπι σφένδαμου ή λιωμένη σοκολάτα και μπορείτε να τις συνοδεύσετε με φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Για ακόμα περισσότερες εικόνες και λεπτομέρειες, μπείτε στο site Foodurismo

You may also like