Βάλε το ζουμερό grapefruit στη ζωή σου για ισορροπημένη διατροφή

               Τώρα που μπήκαμε στη νέα χρονιά, θα αρχίσουμε να ακούμε γύρω μας “φέτος θα…”. Eνώ βέβαια κι εμείς δε θα παραλείψουμε να κάνουμε τη δική μας αντίστοιχη λίστα. O πιο γνωστός στόχος που θέτουμε είναι η υιοθέτηση των διατροφικών συνηθειών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση και διατήρηση της καλής μας υγείας. Όπως ισχύει, όμως, με κάθε resolution, έτσι κι αυτός ο στόχος θα αποκτήσει βάσεις προχωρώντας αργά και σταθερά. Ένα από τα λεγόμενα “babysteps” που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι… H ένταξη του γκρέιπφρουτ στην καθημερινότητά μας.

               Γιατί, όμως, το grapefruit;

               Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έτσι και το γκρέιπφρουτ περιέχει σημαντικές ποσότητες της απαραίτητης για το ανοσοποιητικό (κι όχι μόνο) βιταμίνης C. Πόσο μάλλον τώρα που, εκτός από τον κορονοϊό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις μορφές γρίπης και κοινού κρυολογήματος που καραδοκούν. Μάλιστα, το γκρέιπφρουτ περιέχει ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από ένα μεγάλο πορτοκάλι. Επίσης μας εξοπλίζει με βιταμίνες Α και Ε που, συνδυαστικά με τη C, ενισχύουν ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό.

          Θέλεις κάτι παραπάνω από ισχυρό ανοσοποιητικό; You got it!

1. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης έως το 2008 για το National Health And Nutrition Examination Survey, γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά γκρέιπρουτ σημείωναν μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων…Όπως κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες με εμφανή τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής τους. Αν κι ακόμη πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για το ποσοστό συμβολής του γκρέιπφρουτ σε αυτή τη βελτίωση, τα ευρήματα είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντικά.

2.  Βασει της κλίμακας μέτρησης γλυκαιμικού δείκτη καταδεικνύει πως πιθανώς να μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό. Κατ’ επέκταση να τον θωρακίσει ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Tα ευρήματα μίας μεγάλης έρευνας του 2013 την οποία διεξήγαγαν σε σύμπραξη πανεπιστήμια μεταξύ αυτών το Harvard και το Cambridge, εικάζουν πως η σύνδεση αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.

3. Σε άλλη μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας, η ναρινγκίνη, παρουσιάζεται να περιορίζει τη δημιουργία πλακών που οδηγούν στην αθηροσκλήρωση. Γεγονός που προκαλεί την ελπίδα πως το γκρέιπφρουτ μπορεί να γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος της καρδιαγγειακής μας υγείας.

4. Η φλούδα του γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν την εμφάνιση φλεγμονών στο σώμα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και το ξύσμα του θα φανεί χρήσιμο σε συνταγές με πουλερικά ή σε γλυκίσματα.

@rayia /unsplash

5. Το 88% του γκρέιπφρουτ αποτελείται από νερό. Αυτό σημαίνει πως ενισχύει ουσιαστικά την ενυδάτωση του οργανισμού μας σε συνδυασμό με την επαρκή κατανάλωση νερού στη διάρκεια της ημέρας. Το ιδανικό είναι να καταναλωθεί το φρούτο ως έχει, ωστόσο και ο 100% φυσικός χυμός του γκρέιπφρουτ είναι ένα καλό boost.

6 . Ούσα μία αξιοπρεπής πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, το γκρέιπφρουτ μπορεί να διατηρήσει την πυκνότητα και την αντοχή των οστών και των δοντιών μας.

Και πώς το εκμεταλλευόμαστε;

Φαντασία να υπάρχει! Είτε σε μία φορυτοσαλάτα, είτε σε ένα μπολ με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, είτε σε smoothie και χυμούς είτε απλά… σκέτο. Το γκρέιπφρουτ θα βρίσκει τακτικά μία θέση ανάμεσα στα φρούτα που βρίσκονται στην κουζίνα μας.

Όμως προσοχή: αν και ιδιαίτερα ωφέλιμο, συνίσταται προηγουμένως η συμβουλή του θεράποντα ιατρού μας προτού αρχίσουμε να το καταναλώνουμε. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει μία σειρά ενζύμων που μεταβολίζουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες (όπως σε αντιισταμινικά και αντυπερτασικά σκευάσματα. Αυξάνουν την πιθανότητα να παρουσιάσουμε συμπτώματα ακόμη και ανάλογα με υπερδοσολογία. Σαφώς δε χρειάζεται πανικός! Καλό είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του γιατρού μας για το αν και σε τι ποσότητες μπορούμε να καταναλώσουμε γκρέιπφρουτ… Σε περίπτωση που ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Σε κάθε άλλη περίπτωση νομίζω πως, για αρχή, το πρωινό μας γεύμα μπορεί να γίνει κάπως πιο πλούσιο, τι λέτε κι εσείς;

Πηγή: Well + Good

Photo credits:@maddibazzocco / @rayia (unsplash)

You may also like