Βραβεία “Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου”


Στον «Άδικο Κόσμο» απονεμήθηκαν –όπως αναμενόταν- τα βασικά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2012. Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού και Β’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ και «Η Πόλη των Παιδιών» του Γ. Γκικαπέππα απέσπασε αρκετά βραβεία.

Η βραδιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ήταν αφιερωμένη στη βράβευση των ταινιών που ξεχώρισαν στη διάρκεια του 2012 και στην αναφορά των δυσκολιών που αντιμετωπίζει όχι μόνο η χώρα, αλλά και η κινηματογραφία.

Η τελετή ήταν λιτή και κυλούσε γρήγορα.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου από τα χέρια της Σμαράγδας Καρύδη, δήλωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια οι άνθρωποι της Πολιτείας στους οποίους στηριχθήκαμε δεν αποδείχθηκαν μόνο κατώτεροι των προσδοκιών, αλλά και προσωπικά αδιάφοροι και ανίκανοι».

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα βιντεάκι που περιλάμβανε σκηνές χορού από ταινίες δημιουργών που έφυγαν φέτος από τη ζωή (ανάμεσά τους διακρίνονται τα ονόματα των Ιάκωβου Καμπανέλη, Μιχάλη Κακογιάννη και Θόδωρου Αγγελόπουλου).

«Ήταν όλοι τους πολύ πεισματάρηδες» σχολίασε χειροκροτώντας τους, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κατερίνα Ευαγγελάκου, για να τονίσει αμέσως μετά, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, την παραδοξότητα που χαρακτηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο.

«Αποτελούμε», είπε, «μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο σταθερότητας σ’ ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, πλήρους εγκατάλειψης του κινηματογράφου από πλευράς πολιτείας και πολιτικών, εχθρικό για την 7η τέχνη. Μέσα στην πιο μαύρη χρονιά, το 2011, κάναμε περισσότερες ταινίες απ΄ο,τι το 2010, ενώ αυτή τη στιγμή γυρίζουμε περί τις 10 ταινίες, με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα. Ο ελληνικός κινηματογράφος χτυπήθηκε, τραυματίστηκε και είναι άξιο απορίας πώς διαθέτει τεράστια δύναμη» είπε.

Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής της βραδιάς, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τις συμπαρουσιάστριές του Φαίη Ξυλά και Μαρία Ναυπλιώτου και συνέθεσε ένα απολαυστικό κείμενο-παραμύθι από τους τίτλους των υποψήφιων ταινιών.

Το μεγάλο βραβείο της βραδιάς, εκείνο της Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στον «Άδικο Κόσμο». Το παρέλαβαν ο σκηνοθέτης Φίλιππος Τσίτος και η παραγωγός Αλεξάνδρα Μπουσίου, της οποίας η δήλωση ότι ελπίζει ο κόσμος να γίνει δικαιότερος, ένας κόσμος όπου οι ιερόδουλες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους οικογενειάρχες, ξεσηκώνει θύελλα χειροκροτημάτων.
Μία από τις πιο ωραίες στιγμές της βραδιάς ήταν η παρουσία της συγγραφέως Ζυράνας Ζατέλη, η οποία απένημε το Βραβείο Σεναρίου.

Η κ.Ζατέλη θυμήθηκε το παρατσούκλι της από όταν ήταν μικρή: την φώναζαν «σινεματζού», επειδή ο πατέρας της είχε κινηματογράφο. «Είχα πάρει άδεια από το σχολείο να μοιράζω ηλιόσπορους» δήλωσε.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν όταν ο Γιώργος Γκικαπέππας παρέλαβε το βραβείο σεναρίου για την ταινία «Η Πόλη των Παιδιών», καθώς φαβορί θεωρείτο το σενάριο των Γ.Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου για τις «Άλπεις».

Βραβείο Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε από την Πέπη Ορφανάκη, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού, στην ταινία «Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη.

Ίσως ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Κινηματογράφος Αττικόν καθώς η πρόεδρος της ΕΑΚ, Κατερίνα Ευαγγελάκου, έδωσε ειδικό, τιμητικό βραβείο στην Λίλα Τσακαλάκη- από την οικογένεια των ιδιοκτητών των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων- καθώς καταστράφηκε στα επεισόδια του Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για ένα ολοζώντανο και αριστοκρατικό σινεμά και καλώντας όσους δεν έχουν πάει να το επισκεφθούν.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη παρέδωσε ο Παντελής Βούλγαρης στον Ηλία Δημητρίου για την ταινία «Fish n’ Chips».

Το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Χρήστο Στέργιογλου για την ταινία Άδικος Κόσμος, ενώ η Όλια Λαζαρίδου κέρδισε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Παράδεισος.

Η Ακαδημία είχε ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα σε ταινίες που γυρίστηκαν σε μια άλλη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα –εκείνη της κατοχής.

Το βραβείο Μουσικής απονεμήθηκε από τη Λίνα Νικολακοπούλου στον Γιάννο Αιόλου –όπως αναμένονταν- για το «Τανγκό των Χριστουγέννων».

Βραβείο Μακιγιάζ για τον Στάθη Γκώνο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών –με την αιτιολογία ότι και ο ίδιος προσπαθεί ν’ ανακαλύψει το μυστικό της αιώνιας νεότητας- στην Κατερίνα Βαρθαλίτου για το «Γάλα».

Το βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας αποσπούν οι Γιώργος και Αργύρης Αλαχούζος για την «Πόλη των Παιδιών».
Πηγή:tanea.gr

You may also like