Γιατί βάζουμε πορτοκάλια στις Χριστουγεννιάτικες κάλτσες μας;

Μία διαφορετική Χριστουγεννιάτικη παράδοση.

Κάθε μεγάλη γιορτή του έτους συνοδεύεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τις παραδόσεις, που άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο έχουν ετοιμάσει ειδικά για αυτήν. Τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη και πιο διαδεδομένη γιορτή του πλανήτη, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα πιο καθιερωμένα πια έθιμα, όπως το κλασικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα κάλαντα, η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και η γεμιστή γαλοπούλα, κ.α.

Ένα από αυτά ακριβώς τα έθιμα είναι και η τοποθέτηση πορτοκαλιών μέσα στις Χριστουγεννιάτικες κάλτσες την Παραμονή των Χριστουγέννων, που πολλές οικογένειες ανά τις χώρες έχουν υιοθετήσει.

Υπάρχουν 3 πιθανοί λόγοι που συμβαίνει αυτό:

  1. Σύμφωνα την παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος έμαθε για έναν φτωχό πατέρα που δεν είχε να προικίσει τις τρεις κόρες του, για να παντρευτούν, κι έτσι πέταξε τρεις τσάντες με χρυσό μέσα στο παράθυρο του σπιτιού τους, για να αποκτήσουν αυτά που χρειάζονταν. Τα πορτοκάλια αντιπροσωπεύουν το χρυσό που έκανε δώρο ο Άγιος Νικόλαος στα κορίτσια.
  2. Κατά τη Διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης, που άρχισε το 1929 και κράτησε μέχρι το 1941, οι περισσότερες οικογένειες δεν είχαν λεφτά για ακριβά δώρα κι έτσι ένα φρούτο, που αποτελούσε δυσεύρετο κομμάτι για την εποχή, γινόταν η καλύτερη χειρονομία και προσφορά που θα μπορούσαν να κάνουν.
  3. Όσο εύκολο κι αν είναι τώρα να τα βρούμε, πριν τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα, τα πορτοκάλια δεν ήταν διαθέσιμα σε όλες τις χώρες, ειδικά στη Βόρεια Αμερική και γενικά στα βόρεια σημεία του κόσμου. Το να τα προμηθευτεί, λοιπόν, κάποιος, αποτελούσε πολύ εξωτική προσθήκη στο Χριστουγεννιάτικο decor του.

You may also like