Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν και να φιλούν!

children hugΚάποια στιγμή θα έχετε βρεθεί σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι με τα παιδιά σας που κάποιος παππούς, γιαγιά, θείος, θεία περιμένουν φιλιά και αγκαλιές από τα μικρά παιδιά, παρότι εκείνα δε θέλουν να τα δώσουν. Και τότε είναι που πολλοί γονείς, για να μην νιώσουν άσχημα οι συγγενείς, «σπρώχνουν» τα παιδιά στις ανεπιθύμητες αγκαλιές. Ας δούμε όμως τι μήνυμα μπορεί να δίνουμε στα παιδιά.

Όταν ένα παιδί δε θέλει να δείξει την τρυφερότητά του με φιλιά και αγκαλιές σε κάποιον τρίτο και εμείς το πιέζουμε, ουσιαστικά παραβιάζουμε τον προσωπικό του χώρο. Του μαθαίνουμε πως οι άλλοι έχουν δικαίωμα να το αγγίζουν ακόμα και αν εκείνο δε θέλει. Κάτι τέτοιο αφήνει το παιδί εκτεθειμένο στους ανθρώπους που μπορεί να τα κακοποιήσουν σεξουαλικά, που σύμφωνα με έρευνες τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά προέρχονται από το οικείο περιβάλλον ενός παιδιού. Μπορεί ν’ ακούγεται τραβηγμένο, αλλά είναι ένα γεγονός από το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά.

Επίσης μαθαίνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το σώμα τους για να ευχαριστούν τους άλλους, κάτι το οποίο μπορεί να έχει συνέπειες στη ζωή τους αργότερα, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας που ξεκινούν και οι πρώτες ερωτικές επαφές.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας πως αν δε θέλουν ν’ αγκαλιάσουν ή να φιλήσουν κάποιον, μπορούν να τους χαιρετήσουν με μια χειραψία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου πως οι εκδηλώσεις τρυφερότητας δε μπορούν να εκβιαστούν. Τα χάδια, οι αγκαλιές και τα φιλιά πρέπει να λαμβάνονται και να δίνονται μόνο όταν και οι δύο πλευρές τα επιθυμούν.

Πηγή: mytwins.gr, Κείμενο: Νεφέλη Κούρκουλου

You may also like