Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών;

Όλες αυτές τις μέρες ακούμε και συζητάμε πόσο απαραίτητο είναι να πλένουμε τα χέρια μας συνέχεια. Χωρίς να γίνεται αγχωτικό, είναι σημαντικό για την προστασία την δική μας, αλλά και των υπολοίπων.

Οι κορονοϊοί είναι ευαίσθητοί σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, διότι το γενετικό τους υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους. Το οποίο σημαίνει ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοόλες που περιέχονται σε αρκετά σαπούνια, μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να τον καταστήσουν ανενεργό. Ουσιαστικά το σαπούνι διαλύει την λιπαρή μεμβράνη και ο ιός καταρρέει.

Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
  1. Νερό και κοινό σαπούνι.
  2. Νερό και σαπούνι με αντισηπτική δράση.
  3. Άμεση εφαρμογή αντισηπτικού σε διάφορες μορφές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι πιο αποτελεσματικό από το πλύσιμο μόνο με νερό λόγω των επιφανειοδραστικών ουσιών που περιέχει το σαπούνι. Επίσης οι άνθρωποι τείνουν να τρίβουν πιο σχολαστικά τα χέρια τους όταν χρησιμοποιούν το σαπούνι, με αποτέλεσμα να τα καθαρίζουν πιο καλά.

Πρέπει το σαπούνι να είναι αντιβακτηριδιακό για να είναι αποτελεσματικό;

Όχι δεν χρειάζεται, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει επιπλέον όφελος για την υγεία των καταναλωτών (αυτό δεν περιλαμβάνει τους επαγγελματίες στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης) χρησιμοποιώντας σαπούνια που περιέχουν αντιβακτηριδιακά συστατικά σε σύγκριση με τη χρήση του απλού σαπουνιού. Το σαπούνι μάλιστα μπορεί να είναι είτε στερεό είτε υγρό, καθώς και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά αν η διαδικασία του πλυσίματος γίνει ορθά.

Η σημασία του pH στην επιλογή ενός προϊόντος καθαρισμού

Το υγιές δέρμα έχει φυσιολογικό pH ελαφρώς όξινο 4.5-5.5. Γι’ αυτό, χρειάζεστε ένα προϊόν καθαρισμού που να ευνοεί αυτό το status quo και να συμβάλλει στη διαφύλαξη της λειτουργίας του δερματικού φραγμού. Πολλά προϊόντα καθαρισμού, όπως το σαπούνι, έχουν αλκαλικό (ή υψηλό) pH, το οποίο είναι πιθανό να διαταράξει τον δερματικό φραγμό προκαλώντας περαιτέρω ξηρότητα, ερεθισμό και ερυθρότητα. Με pH παρόμοιο με αυτό του δέρματος, τα προϊόντα καθαρισμού CeraVe καθαρίζουν το δέρμα διατηρώντας ταυτόχρονα τον δερματικό φραγμό.

CERAVE CERAMIDES: Το κλειδί για υγιές, ενυδατωμένο δέρμα … και στα χέρια

Τα ceramides, τα οποία υπάρχουν εκ φύσεως στο δέρμα μας, δρουν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φιλμ που μειώνει την απώλεια της υγρασίας και παρέχει προστασία ενάντια στη ρύπανση και σε άλλους περιβαλλοντικούς ή εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες. Όταν τα επίπεδα των ceramides μειώνονται, ο δερματικός φραγμός αποδυναμώνεται και το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει ξηρότητα, κνησμό ή ερεθισμό.

Το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να καταπονήσει σημαντικά το δέρμα προκαλώντας έντονη ξηρότητα και ευαισθησία. Η μοναδική αυτή σύνθεση περιέχει 3 απαραίτητα ceramides –την υπογραφή της CeraVe– που συμβάλλουν στην επανόρθωση του δερματικού φραγμού των χεριών. Μια μη λιπαρή κρέμα που ενυδατώνει σε βάθος τα ξηρά, σκασμένα χέρια με συστατικά-κλειδί, όπως:

-CERAMIDES 1, 3, 6-II για αποκατάσταση του δερματικού φραγμού

-ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ για συγκράτηση της υγρασίας στο δέρμα

-ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ για ενυδάτωση του δέρματος

-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ MVE για σταδιακή απελευθέρωση των συστατικών

Συμβουλή από τους ειδικούς

Για να διασφαλίσεις ότι τρίβεις τα χέρια σου για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, τραγούδησε δύο φόρες το «Happy Birthday»  ή άλλο αγαπημένο σου τραγούδι από την αρχή έως το τέλος και ξέχνα το χρονόμετρο!

Επίσης, μετά το πλύσιμο μην ξεχνάς ότι πρέπει πάντα να στεγνώνεις τα χέρια σου, διότι τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν ευκολότερα από και προς τα βρεγμένα σου χέρια.

Οι βασικές πληροφορίες για τα παραπάνω άρθρο πάρθηκαν από το κείμενο της ΝΙΚΟΛΙΑ ΣΑΛΙΑΪ (Τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc) και από το site mednutrition.gr. Το υπόλοιπο άρθρο της κας Σαλιαϊ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Photo credits: @matthew_tkocz (unsplash)

You may also like