Γιατί κάποιοι θυμούνται τα όνειρα που βλέπουν ενώ κάποιοι άλλοι όχι;, από τη Ν.Σχοινά

10419033_10152686805681955_8226189544733725276_nΌλοι βλέπουν όνειρα σε καθημερινή βάση αλλά δε τα θυμούνται όλοι την επόμενη μέρα. Ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και είστε περίεργοι να μάθετε γιατί; Κι εμείς! Γι’ αυτό και βρήκαμε γιατί…

Για να βρουν την απάντηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των εγκεφάλων 36 ανθρώπων ενώ οι συμμετέχοντες άκουγαν μελωδίες και περιστασιακά το μικρό τους όνομα. Οι μισοί συμμετέχοντες ονομάστηκαν «highrecallers» (αυτοί που θυμούνται σε μεγάλο βαθμό), επειδή ανέφεραν ότι θυμούνταν τα όνειρά τους σχεδόν κάθε μέρα, ενώ οι άλλοι μισοί, «lowrecallers» (αυτοί που θυμούνται σε μικρό βαθμό), είπαν ότι θυμούνταν τα όνειρά τους μία ή δύο φορές το μήνα.

Ενώ κοιμούνταν και τα δύο γκρουπ έδειχναν παρόμοιες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα ως απάντηση στο άκουσμα του ονόματός τους, το οποίο παιζόταν αρκετά ήσυχα ώστε να μην τους ξυπνήσει.

Όμως, όταν ήταν ξύπνιοι, οι highrecallers, έδειχναν μία πιο ελεγχόμενη μείωση σε ένα εγκεφαλικό κύμα που λέγεται «άλφα κύμα» όταν άκουγαν τα ονόματά τους, συγκριτικά με τους lowrecallers.

Η απεικόνιση του εγκεφάλου αποκάλυψε την εξής διαφορά: Το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία πληροφοριών ήταν πιο ενεργό σε αυτούς που θυμούνταν τα όνειρα.

«Ήταν μεγάλη έκπληξη να βλέπουμε διαφορά ανάμεσα στα δύο γκρουπ την ώρα που ήταν ξύπνιοι», είπε ο ερευνητής Perrine Ruby.

Ποιοι θυμούνται τα όνειρά τους

Μία καλά θεμελιωμένη θεωρία θέλει την μείωση του άλφα κύματος να είναι σημάδι ότι οι εγκεφαλικές περιοχές είναι ανίκανες να ανταποκριθούν σε εξωτερικά ερεθίσματα. Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι ακούν έναν ξαφνικό ήχο ή ανοίγουν τα μάτια τους και περισσότερες εγκεφαλικές περιοχές γίνονται ενεργές, το άλφα κύμα μειώνεται.

Στην έρευνα, όπως προβλέφθηκε, και τα δύο γκρουπ έδειξαν μείωση στο άλφα κύμα, όταν άκουγαν τα ονόματά τους, όταν ήταν ξύπνιοι. Οι highrecallers, όμως, έδειξαν μία περισσότερο σταδιακή μείωση, κάτι που μπορεί να είναι σημάδι ότι εγκέφαλοί τους έγιναν περισσότερο ενεργοί, όταν άκουγαν τα ονόματά τους.

Δηλαδή, αυτοί που συνήθως δε θυμούνται τα όνειρά τους απασχολούν λιγότερες περιοχές του εγκεφάλου και είναι λιγότερο αντιδραστικοί σε ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου και της αϋπνίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνουν την ικανότητα να θυμούνται τα όνειρα.

Πηγή: livesciencesmithsonianmag

You may also like