Γιατί οι πριγκίπισσες της Disney φορούν πάντα μπλε ρούχα;

Πόσο περισσότερο να αγαπήσουμε να αγαπήσουμε πια την Disney;

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν οι εποχές αλλάξουν είναι μερικά πράγματα που πάντα θα έχουν έναν ξεχωριστό χώρο στην καρδιά μας, αφού έχουμε περάσει μαζί τους μερικές από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μας. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τις ταινίες της Disney, τις ηρωίδες και τις ιστορίες τους. Είχατε, όμως, παρατηρήσει ότι σε όλες τις ταινίες οι πρωταγωνίστριες φοράνε κατά κύριο λόγο ρούχα με μπλε χρώμα;

«Όταν σκέφτεσαι κάθε ηρωίδα της Disney –Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Γιασμίν- όλες φοράνε μπλε! Είναι το μπλε της Disney.», είπε ο designer της Disney, Christopher Kane στην αμερικανική Elle. Το μπλε είναι ένα χρώμα που δεν έχει επιλεγεί τυχαία από τη μεγάλη εταιρία παραγωγής κι, αν θέλετε, είναι ένα Disneyt hing που πέρα από χρώματα και υφάσματα έχει έναν σαφώς συμβολικό χαρακτήρα.

H Αμερικανίδα color specialistτου Pantone Colour Institute, Leatrice Eiseman, μίλησε για το θέμα και έδωσε την εξήγηση για το γεγονός «Προσθέτεις λίγη δύναμη στον χαρακτήρα δίνοντάς της μπλε. Είναι ένας επιδέξιος τρόπος να πεις “Ναι, αλλά οι νεαρές γυναίκες, τα νεαρά κορίτσια, μπορούν επίσης να έχουν δύναμη.”»

Το μπλε ανέκαθεν ήταν συνδυασμένο με τα αγόρια και το αντρικό φύλο, που έχει την τάση να ταυτίζεται με τη δύναμη. Η Disney, με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας τις πρωταγωνίστριές της να φοράνε το «χρώμα της δύναμης», προβάλλει το μήνυμα ότι κάθε κορίτσι/γυναίκα, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, καταγωγή και γενικά υπόβαθρο, μπορεί να είναι ανεξάρτητη, δυνατή και χειραφετημένη.

We love you Disney!

You may also like