Γιατί παίρνουμε βάρος όταν μεγαλώνουμε;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί όσο περνούν τα χρόνια οι άνθρωποι τείνουμε να παίρνουμε βάρος και γενικά δυσκολευόμαστε να το ρυθμίσουμε; Νέα έρευνα του Karolinska Institutet στη Σουηδία ανακάλυψε γιατί συμβαίνει αυτό: Η μετατροπή των λιπιδίων στον ιστό του λίπους μειώνεται στη διαδικασία της γήρανσης και κάνει την πρόσληψη βάρους ευκολότερη, ακόμα κι αν δεν τρώμε περισσότερο ή αν δεν αθλούμαστε λιγότερο από πριν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα κύτταρα λίπους σε 54 άντρες και γυναίκες για ένα διάστημα 13 χρόνων. Σε αυτό, όλα τα αντικείμενα, ανεξάρτητα με το αν έπαιρναν ή έχαναν βάρος, έδειξαν μείωση στη μετατροπή των λιπιδίων στον ιστό του λίπους.

Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, τη μετατροπή των λιπιδίων σε 41 γυναίκες που έκαναν βαριατρικό χειρουργείο και πώς ο ρυθμός μετατροπής των λιπιδίων επηρέαζε την ικανότητά τους να κρατήσουν το βάρος τους 4-7 χρόνια μετά το χειρουργείο.

Ο Peter Arner, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Karolinska Institutet κι ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης είπε:

«Τα αποτελέσματα δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι διαδικασίες στους ιστούς του λίπους μας ρυθμίζουν τις αλλαγές στο βάρος του σώματός μας κατά τη γήρανση με έναν τρόπο που είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει νέους τρόπους για να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία»

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ένας τρόπος να επιταχύνουμε τη μετατροπή των λιπιδίων στους ιστούς του λίπους είναι να αθλούμαστε περισσότερο. Αυτή η νέα έρευνα υποστηρίζει αυτή την αντίληψη και δείχνει περαιτέρω ότι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα επέμβασης απώλειας βάρους θα βελτιωνόταν αν συνδυαζόταν με τη φυσική δραστηριότητα.

H Kirsty Spalding, ερευνήτρια του Τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας στο Karlinska Institutet, είπε:

«Η παχυσαρκία και οι ασθένειες που συνδέονται με αυτήν έχουν γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το να κατανοήσουμε τις δυναμικές των λιπιδίων και τι ρυθμίζει το μέγεθος της μάζας λίπους στους ανθρώπους δεν ήταν ποτέ πιο σχετικό»

Πηγή: Science daily

Photo source:davidurbanke.tumblr.com

You may also like