Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε και το κινητό μας τηλέφωνο;

               Αυτό το διάστημα όλοι μας φροντίζουμε όχι μόνο να τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, αλλά τους δίνουμε προέκταση και στο σπίτι μας: καθαρίζουμε πιο τακτικά, δίνοντας έμφαση σε επιφάνειες που χρησιμοποιούμε συχνά, πλένουμε τα ρούχα μας σε υψηλές θερμοκρασίες… τα κάνουμε όλα. Ή μήπως όχι…;

               Υπάρχει ένα αντικείμενο που το χρησιμοποιούμε συνεχώς μέσα στη μέρα μας και που ίσως δε φανταζόμαστε πως μπορεί να είναι κι επικίνδυνο κι αυτό είναι το smartphone μας. Σκεφτείτε το: είναι το μέσο που μας βοηθά να διατηρήσουμε επαφή με τους ανθρώπους μας, από αυτό ελέγχουμε και συχνά απαντάμε σε e-mailsκαι είναι κι ένας τρόπος διασκέδασης για όσους περνούν ώρες στο σπίτι και φυσικά είναι εκείνο που μας επιτρέπει την ελεγχόμενη έξοδο από το σπίτι. Επομένως, πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε πως είναι απόλυτα ασφαλές;

               Εκτός του ότι πιάνουμε το κινητό συχνά χωρίς να έχουμε πλύνει πρώτα τα χέρια μας, το αφήνουμε και σε επιφάνειες που μπορεί να μην έχουν καθαριστεί. Ίσως, όμως, να μην τα κάναμε όλα αυτά να γνωρίζαμε εξαρχής πως στα κινητά μας τηλέφωνα μπορεί ήδη να υπάρχουν βακτήρια όπως  Ε. coli και σταφυλόκοκκο, όπως είχαν διαπιστώσει ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Advanced Biomedical Research. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα εστίαζε σε τηλέφωνα εργαζομένων σε δομές υγείας, οπότε μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί… να κουβαλάει και το δικό μας τηλέφωνο!

               Φυσικά, με τον κίνδυνο του κορονοϊού ακόμη να ελλοχεύει, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να μην αμελούμε και τον τακτικό καθαρισμό και του τηλεφώνου μας. Πώς, όμως, όταν το νερό και το σαπούνι μπορούν να δημιουργήσουν βλάβη στη συσκευή;

  • Βγάζουμε τη θήκη του κινητού. Εκτός του ότι πρέπει να καθαριστεί και η θήκη, αναλόγως το υλικό της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συσκευή, ιδίως αν είναι κατασκευασμένη από ύφασμα ή δέρμα.
  • Καθαρίζουμε το τηλέφωνο από έλαια. Δεν είναι περίεργο, καθώς με την επαφή του τηλεφώνου με το πρόσωπο και τα χέρια μας, μεταφέρουμε έλαια που εκκρίνει το σώμα μας. Χρησιμοποιούμε ένα πανάκι με μικροΐνες για να τα απομακρύνουμε.
  • Συνεχίζουμε με αντισηπτικό μαντηλάκι. Το ιδανικό είναι ένα μαντηλάκι με περιεκτικότητα 70% σε αλκοολούχο διάλυμα. Με ένα αντίστοιχο μαντηλάκι καθαρίζουμε και τη θήκη. Με απαλές κινήσεις περνάμε από όλες τις επιφάνειες τις συσκευής αποφεύγοντας θύρες όπως εκείνες της φόρτισης και των ακουστικών.

Ένας από τους κανόνες υγιεινής είναι και να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Και μιας και το κινητό μας βρίσκεται συχνά πυκνά στο πρόσωπό μας, καλό θα ήταν αν κάνουμε περισσότερο ασφαλή τη χρήση του!

        Πηγή: Live Strong

Photo credits : @omarprestwich (unsplash)

You may also like