Γνωρίζετε τα Energy vampires;

Για μένα είναι μία καινούργια έννοια. Την άκουσα πρόσφατα προσπαθώντας να εξηγήσουμε με φίλες την συμπεριφορά γνωστών μας κι έμαθα για τα «ενεργειακά βαμπίρ» ή αλλιώς «μαύρες τρύπες». Πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται στη ζωή σου και απορροφούν την θετική σου ενέργεια, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια ερωτική σχέση εξάρτησης από την οποία πολύ δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις χωρίς σημαντικές απώλειες.

Με την πρώτη ματιά, τα ενεργειακά βαμπίρ μπορεί να φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικοί άνθρωποι, που χαρακτηρίζονται από έντονο ναρκισσισμό, έλλειψη εμπάθειας και χαρισματικό τρόπο έκφρασης. Κι εκεί είναι που παρασύρεσαι, καθώς αισθάνεσαι υπέροχα όταν ένας “δυνατός” άνθρωπος σε θέλει δίπλα του, αλλά δυστυχώς για τους λάθος λόγους.

Μια σεξουαλική σχέση με ένα «ενεργειακό βαμπίρ» μπορεί να οδηγήσει σε λεκτική και ψυχολογική βία που μπορεί να σε συντρίψει. Για παράδειγμα, κριτικές όπως «Δεν με εξιτάρεις τόσο», «δεν έχεις διαστάσεις μοντέλου», «ποτέ δεν ήθελα πραγματικά να είμαι μαζί σου» κτλ, μπορούν να δημιουργήσουν ανασφάλειες, άγχος και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα βαμπίρ συνηθίζουν να κριτικάρουν τους συντρόφους τους για να νοιώθουν υπεροχή. Παρόλα αυτά οι άλλοι από ανασφάλεια, μένουν κοντά τους.

Τα βαμπίρ που ρουφούν την ενέργειά μας θέλουν να μας αρπάξουν ό,τι μπορούν και δεν ενδιαφέρονται καθόλου να μας βοηθήσουν. Μπορεί να τους δίνουμε συμβουλές, να τους αφιερώνουμε χρόνο και να τους στηρίζουμε όσο μπορούμε αλλά δεν τους φτάνει. Θέλουν κι άλλα συνεχώς με αποτέλεσμα εμείς να βγαίνουμε χαμένοι.

Η ζωή των “θυμάτων” φθείρεται και δεν υλοποιούνται τα δικά τους θέλω σε επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Ποια είναι τα Energy Vampires;

-Αυτοί που παραπονιούνται για ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να τα αλλάξουν. 

-Αυτοί που θέλουν να ακούν επαίνους και περιγράφουν ιστορίες που έχουν πετύχει κάτι σημαντικό.

-Αυτοί που κουτσομπολεύουν συνεχώς και βγάζουν «κακία».

-Αυτοί που περιμένουν από τους συντρόφους τους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Μήπως σας θυμίζει κάποιους κοντινούς σας ανθρώπους;

Πώς μπαίνουν όρια;

Τα Energy Vampires μπορεί να είναι στον συγγενικό, τον φιλικό και τον επαγγελματικό σας κύκλο και γι΄ αυτό είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπαίνουν τα όρια και να γίνεται σωστή διαχείριση των σχέσεων. Η δημιουργία υγιών ορίων είναι ουσιαστική για τον περιορισμό της αρνητικής επιρροής στους γύρω τους. Αυτό μπορεί να γίνει με το να μην απαντούν στα τηλέφωνο, όταν τους παίρνουν στη δουλειά ή να λένε στον συνάδελφό που ετοιμάζεται για «θάψιμο»: «Ακούγεται σαν κουτσομπολιό, δεν με ενδιαφέρει να συμμετάσχω».

Κάθε αρχή και δύσκολη, ωστόσο, είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρηθεί η θετική ενέργεια και η δύναμη για την διατήρηση των ισορροπιών. Και πάνω απ όλα, όσοι έχετε δίπλα σας energy vampires, να έχετε στο νου σας ότι πρέπει να προστατέψετε πρώτα τον εαυτό σας και … αν θέλετε να τους βοηθήσετε; Μιλήστε τους…

You may also like