Γνωρίζετε τις 8 τροφές της χαράς;

Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας επιβάλλουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη μίας ισορροπημένης διατροφής, η οποία μπορεί να οχυρώσει την καλή μας υγεία. Βεβαίως, κομμάτι της καλής γενικής υγείας είναι και η ψυχική υγεία. Γι’ αυτό ας γνωρίσουμε μαζί μερικές τροφές που εγγυώνται ευφορία κι αισιοδοξία!

01 Σοκολάτα 

Η (λατρεμένη μας) σοκολάτα δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας, καθώς είναι από τις πιο διάσημες τροφές… ευτυχίας! Περιέχει τρυπτοφάνη που ενισχύει την έκκριση ενδορφινών από τον εγκέφαλο δημιουργώντας μας το αίσθημα ικανοποίησης. Παράλληλα περιέχει φαινυλαιθυλαλανίνη που προκαλεί ευφορία. Παράλληλα, συνδυαστικά με την ντοπαμίνη που παράγει ο εγκέφαλος, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό.

02 Φράουλες 

Το ζουμερό μούρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία βοηθά την απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα και την απορρόφηση σιδήρου από αυτό/ Το δε κόκκινο χρώμα της φράουλας οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε προανθοκυανιδίνη, ένα φλαβονοειδές που προκαλεί αίσθηση ευφορίας. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θαύματα μπορεί να κάνει ο απολαυστικός συνδυασμός φράουλας και σοκολάτας – τι κρίμα να μην είναι η εποχή τους τώρα!

@callmefred/ unsplash

03 Πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης

Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά αλλά και το γάλα περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για την παραγωγή ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που πυροδοτεί το αίσθημα της ικανοποίησης άρα η κατανάλωση κρέατος ενισχύει την καλή μας διάθεση.

04 Πορτοκάλια

 Όπως συμβαίνει και με τις φράουλες, η υψηλή περιεκτικότητα των πορτοκαλιών σε βιταμίνη C ενισχύει την απελευθέρωση ενδορφινών. Οπότε ένας φυσικός χυμός πορτοκαλιού κάθε μέρα μπορεί να τονώσει την άμυνα του οργανισμού αλλά και να μας δημιουργήσει μία αίσθηση αισιοδοξίας και ικανοποίησης! Plus ταιριάζουν κι αυτά εξαιρετικά με τη σοκολάτα!

@freestocks_/ unsplash

05 Πικάντικες τροφές

Το “κάψιμο” που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε τροφές όπως η καυτερή πιπεριά στην πραγματικότητα είναι αίσθηση πόνου κι όχι γεύση. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη. Με την πρόσληψη καψαϊκίνης αυτόματα το σώμα αντιδρά με “συμπτώματα” όπως το δάκρυσμα των ματιών και το αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο ως ένα είδος άμυνας. Γι’ αυτήν την άμυνα ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες και ντοπαμίνη κι αυτές οι ουσίες μαζί δημιουργούν ένα είδος ευφορίας παρόμοιο με εκείνο που αποκτούν οι δρομείς. Βέβαια, τα καυτερά φαγητά δεν ενδείκνυνται για όσους δεν τα αντέχουν, αλλά αυτή η αντοχή μπορεί να καλλιεργηθεί σταδιακά. Τελικά, μάλλον δεν είναι να απορεί κανείς για κάτι γελάκια που βγαίνουν μετά το κάψιμο!

06 Σταφύλια

Άλλο ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C κι άρα σύμμαχος της καλή υγείας και πιο συγκεκριμένα της καλής ψυχικής υγείας. Ακόμη, τα σταφύλια περιέχουν κάλιο το οποίο καταπολεμά τα συμπτώματα κατάθλιψης ενισχύοντας την παραγωγή σεροτονίνης.

@majapetric/ unsplash

07 Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, βιταμίνη Β, πρωτεΐνες και σελήνιο. Αυτές οι ουσίες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο, ενώ το σελήνιο έχει αντίστοιχες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες με το κάλιο.

08 Ginseng

Η ενισχυμένη παραγωγή ενδορφινών που προκαλεί το ginseng αρχικά επιδρά ιδιαίτερα στο αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και το νευρικό μας σύστημα. Αυτόματα, η διατήρηση της καλής υγείας σε αυτές τις τρεις σωματικές λειτουργίες επηρεάζει και τη διάθεσή μας βελτιώνοντάς τη, φυσικά.

Είτε κάποιος ακολουθεί διατροφή vegan είτε μια πιο πλήρης με τροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης, μπορεί εύκολα να προσθέσει κάποιες από τις παραπάνω!

Let’s be happy by eating!

Photo credits: @aloragriffiths / unsplash

You may also like