Γονείς και σύντροφος… στα μαχαίρια!, από τη Μαρία Παπουτσάκη

99f705e6ea3b6f62ab216e0e80f482a3Τον βλέπεις μέσα σε ένα μπαράκι. Σε κοιτάει, τον κοιτάς. Καταλαβαίνεις ότι αυτός ο άνθρωπος προορίζεται για εσένα. Σε πλησιάζει, μιλάτε και κάπως έτσι ξεκινάει μία σχέση τόσο όμορφη, που ούτε εσύ το φανταζόσουν. Μετά από έναν-δύο μήνες, όμως, πρέπει να τον γνωρίσεις στους γονείς σου και ξέρεις από προηγούμενες σχέσεις σου, ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Τι κάνουμε τώρα;

Αρχικά κάνουμε τον σταυρό μας, μπας και μας βοηθήσει η Μεγαλόχαρη, διότι ο μπαμπάς δεν θέλει ότι και ότι για την μικρή του πριγκίπισσα. Ή γιατρό ή δικηγόρο. Άντε στην χειρότερη πολιτικό. Τέλος πάντων κάτι που να σου προσφέρει αρκετά χρήματα και κύρος. Και η θεαματική βραδιά ξεκινάει. Ο φίλος σου πολύ ευγενικός και «ψαρωμένος» παράλληλα, φέρνει λουλούδια και γλυκά –πολύ κλισέ. Οι γονείς σου τον καλωσορίζουν, αλλά το χαμόγελό τους είναι ψεύτικο. Καθόμαστε για φαγητό και αφού τον περνούν από ιερά εξέταση, σε πιο ήπιο βαθμό, έρχεται η ώρα του αποχωρισμού. Να σημειώσουμε ότι το μόνο που δεν τον ρώτησαν είναι τι ώρα γεννήθηκε, αν και θεωρώ πως η μαμά θα το κάνει. Πώς αλλιώς θα βρει τον ωροσκόπο του;

Φεύγει ο άντρας τον ονείρων σου και εσύ με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά ρωτάς πως τους φάνηκε. Σε έναν ιδανικό κόσμο οι γονείς σου θα αποδέχονταν τους συντρόφους μας απλώς και μόνο επειδή θα εμπιστεύονταν την κρίση μας. Βέβαια, στα κρυφά θα υπήρχε μία λίστα, στην οποία θα είχαν κάνει τικ: δεν παίρνει ναρκωτικά, δεν είναι αλκοολικός, την κάνει ευτυχισμένη, είναι Ολυμπιακός. Όμως στην καλύτερη περίπτωση, η μητέρα προσπαθεί να τον «τυλίξει» και του αναφέρει συνεχώς τον γάμο, ενώ ο πατέρας τον απειλεί για την σωματική του ακεραιότητα. Μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ναι, μόνο που ο φίλος σου σκιάζεται και με το δίκιο του.

Το δίλλημα «ή εμείς ή αυτός» είναι πολύ συχνό φαινόμενο και εσύ βρίσκεσαι κάπου στην μέση, αφού αγαπάς και τις δύο πλευρές. Δεν ζεις τον έρωτα σου όπως θα ήθελες. Αντιθέτως, η καθημερινότητά σου με γονείς που δεν χάνουν την ευκαιρία να σου υπενθυμίζουν πόσο διαφωνούν με την επιλογή σου μπορεί να γίνει εξαιρετικά δυσάρεστη. Οι οικογενειακές σαν συναντήσεις μοιάζουν με πεδίο μάχης και εσύ πρέπει να προστατεύεις τον αγαπημένο σου από τις σφαίρες. Φυσικά δεν μπορείς να χαλαρώσεις.

Μία άλλη λύση θα ήταν να κρατήσεις την σχέση σας μυστική, αλλά δεν θα το συνιστούσα. Σε περίπτωση που το ανακάλυπταν τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, συν ότι θα πληγωνόντουσαν που δεν θα τους είχες εμπιστοσύνη. Δηλαδή αυτή η σχέση είναι «ή τσεκούρι ή μαχαίρι», ή «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Παρ’ το όπως θες. Αν τώρα τσακώνεσαι μαζί τους και τους θεωρείς παρωχημένους και παρεμβατικούς, τότε τι θα έκανες; Λογικά με την αντίδραση τους θα διέκοπτες διπλωματικές σχέσεις μαζί τους.

10449680_822328957779878_2139470130_nΈχεις σκεφτεί, έστω και στο ελάχιστο, ότι ίσως σε κάποια πράγματα να έχουν δίκιο; Μπορεί να το βλέπεις ακόμα και εσύ ότι είσαι σε μία σχέση που δεν σου ταιριάζει, αλλά είτε γιατί στην παρούσα φάση θέλεις να «καείς», είτε από αντίδραση στην γονεϊκή κατάσταση την συνεχίζεις. Δεν συνηθίζεται να «χωρίζουμε» από τους γονείς μας επειδή εκφράζουν την άποψη τους για ζητήματα που θα προτιμούσαμε να μην έχουν καθόλου άποψη, όπως με ποιον μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας.

Μεταξύ μας, όσο σίγουρη και αν είσαι για την επιλογή σου, έρχονται στιγμές που όλο αυτό το μπλα μπλα καταλήγει στην ερώτηση «Βρε λες να έχουν δίκιο;» Τίποτα δεν φαίνεται σωστό, απλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ζυγίσεις τα δεδομένα και να πάρεις μία απόφαση με βάση αυτό που βιώνεις. Και αν καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι αυτός ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για εσένα και το αποδεικνύει κάθε μέρα, τότε βάλε τα όρια σου, ψύχραιμα και αδιαπραγμάτευτα. Αν είναι λάθος, καλό θα σου κάνει. Από τα λάθη μαθαίνουμε, αν και σου εύχομαι να είναι αυτό που έψαχνες και να κυλήσουν όλα ομαλά και όμορφα.

Και αν δουν οι γονείς σου ότι σε κάνει χαρούμενη, τότε θα «μαλακώσουν» και θα τον αγαπήσουν, περισσότερο από ότι εσύ.

You may also like