Γυναικεία κομψότητα και άνεση με την υπογραφή της Ελληνοαυστραλέζας Σαμάνθα Σότος !

SS1αΗ Σαμάνθα Σότος, είναι παράδειγμα γυναίκας αμιγώς παρμένο από τα «θαύματα» της ελληνικής ομογένειας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, με Έλληνες γονείς και στα 18 της χρόνια αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά της προς την «άλλη» της πατρίδα, την Ελλάδα.

«Η μόδα για μένα, ήταν ένα μαγικό κλικ δεν ήταν εξ’αρχής όνειρο ζωής», μου εκμυστηρεύεται η ίδια στη συνάντησή μας στο ατελιέ Samantha Sotos που διατηρεί στην καρδιά της Αθήνας. Εκ πρώτης όψεως εκπέμπει μια απλότητα, ευγένεια και καλοσύνη καθώς «στην νοοτροπία είναι Αυστραλέζα, στην ψυχή όμως Ελληνίδα». Γρήγορα καταλαβαίνω ότι το ελληνικό χρώμα κυριαρχεί στην συμπεριφορά της, φιλόξενη και ζεστή, αμέσως να προσφέρει και να κάνει τον απέναντι της να νιώσει άνετα. Αυτό είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των, εξαιρετικά, πρακτικών δημιουργιών της, η αρμονική συμβίωση της κομψότητας και της φινέτσας με την απλή, καθημερινή άνεση που επιζητεί κάθε γυναίκα του σήμερα.

Ελισάβετ Χατζηγάκη: Πείτε μου, πως μία γυναίκα από την Αυστραλία καταπιάνεται με τη μόδα και το σχεδιασμό ρούχων στην Ελλάδα;
Samantha Sotos: Είμαι στην Ελλάδα 12 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που ήρθα στη χώρα, δεν μου άρεσε και τόσο, ήμουν και πιο μικρή και η διαφορά νοοτροπίας ήταν αρκετά αισθητή. Η Αυστραλία ήταν η ανατροφή μου, ο τρόπος σκέψης μου. Επίσης, δεν μιλούσα τόσο καλά ελληνικά, και αυτό δυσκόλεψε αρκετά τα πράγματα, στην αρχή τουλάχιστον. Παρόλα αυτά κάτι μου έλεγε μέσα μου ότι έπρεπε να κάνω αυτό το βήμα, κάτι καινούργιο, ήμουν ανοιχτή σε νέες εμπειρίες. Αρχικά δεν είχα κλίση για τη μόδα, και δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ με αυτό. Οι μόνες εικόνες που μου έρχονταν στο μυαλό ήταν η μητέρα μου και η γιαγιά μου να ράβουν ρουχαλάκια για τις αδερφές μου, τίποτε άλλο. Αντίθετα με ενδιέφερε η λογοθεραπεία, κάτι αρκετά διαφορετικό, το οποίο τελικά δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Στη ζωή όμως πιστεύω ότι είναι αυτό το απρόβλεπτο και το απρόσμενο κλικ που σου κάνει κάτι- και αυτό για μένα ήταν η μόδα- στην αναζήτησή μου λοιπόν για κάτι δημιουργικό έφτασα στο σχέδιο. Και νομίζω πως έτσι ξεκίνησαν όλα…

SS2Ε.Χ:Πόσο εύκολο είναι για μία σχεδιάστρια μόδας προερχόμενη από το εξωτερικό να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά;
S.S: Μετά από τις σπουδές μου στην ΑΚΤΟ και στο Λονδίνο αργότερα, επέστρεψα στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι το εξωτερικό μπορεί να μου θύμιζε Αυστραλία αλλά σίγουρα μου έλειπε ο αυθορμητισμός  και η ανοιχτή και ζεστή νοοτροπία των Ελλήνων! Πάντα ήξερα ότι ήθελα να κάνω δικό μου brand αλλά θεώρησα ότι δεν ήμουν έτοιμη ακόμα. Έτσι, αφού δούλεψα στην Kathy Heyndels για δύο χρόνια, αποφάσισα με τα εφόδια και την εμπειρία μου ως τότε να ξεκινήσω το brand μου, τα ρούχα Samantha Sotos. Βέβαια, εμένα μου αρέσει να “μιλάει” το ρούχο μου και όχι εγώ, και έτσι εδραιώθηκα βήμα-βήμα στην ελληνική αγορά μετουσίωσα το πάθος μου σε εργασιομανία και σιγά- σιγά οι Ελληνίδες αγκάλιασαν τις δημιουργίες μου.

Ε.Χ: Ποια είναι η ιδιαιτερότητα των ρούχων σας που θεωρείτε ότι τα κάνει αγαπητά στις Ελληνίδες;
S.S:Όταν έφυγα από την Kathy Heyndels και ενώ είχα ασχοληθεί και με το ανδρικό και με το γυναικείο ρούχο άρχισα να σκέφτομαι, «τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει η Samantha Sotos στην αγορά;». Κατέληξα λοιπόν σε δημιουργίες όχι τόσο εμπορικές για  τα ελληνικά δεδομένο αλλά σίγουρα πολύ διαφορετικές απ’ότι είχε συνηθίσει το μάτι της Ελληνίδας μέχρι τώρα. Οι δημιουργίες μου είναι βασισμένες στο «Eurelian style».  Το Eurelian είναι δικής μου επινόησης και αντικατοπτρίζει,το συνδυασμό του Ελληνικού/ευρωπαϊκού με το αυστραλέζικο στυλ ντυσίματος. Το Eurelian θεωρώ ότι κάνει τις δημιουργίες μου ιδιαίτερες γιατί αντιπροσωπεύει την άνετη και casual εικόνα της Αυστραλέζας αλλά και τη φινέτσα και τη προσεγμένη αισθητική μιας Ελληνίδας.

 
 
Ε.Χ: Ποια θα λέγατε ότι είναι η κύρια πηγή έμπνευσής σας;
S.S: Πιστεύω ότι οι δημιουργίες Samantha Sotos είναι διαχρονικές και είναι για όλες τις ώρες. Έτσι λοιπόν εμπνέομαι, νομίζω, από την καθημερινότητα μου και γενικά από τους ρυθμούς της  ζωής:  μια μυρωδιά, μια επιθυμία μου, κάτι, είναι αρκετά απρόβλεπτο. Φτιάχνω ρούχα ευκολοφόρετα που να προσαρμόζονται σε κάθε σιλουέτα, για κάθε ώρα, για κάθε ηλικία και για κάθε εποχή.

SS4Ε.Χ:Ποιες είναι οι διαφορές στο στυλ και το ντύσιμο μεταξύ των Ελληνίδων και των γυναικών στην Αυστραλία;
S.S: Θεωρώ ότι στην Αυστραλία οι γυναίκες είναι πολύ πιο casual και πολύ πιο απλές, δεν τις ενδιαφέρει και πολύ, πως θα πάνε, για παράδειγμα, στο περίπτερο. Φοράνε μια έξτρα large, baggy, φόρμα με ατημέλητο look και ένα hoodie  και βγαίνουν. Οι Ελληνίδες από την άλλη, και αυτό ήταν κάτι που μου φάνηκε περίεργο όταν ήρθα στην Ελλάδα για πρώτη φορά, φοράνε ψηλά τακούνια όλη την ημέρα (γέλια..) πραγματικά δεν ξέρω πως το κάνουν αυτό ακόμη  και στο σούπερ μάρκετ είναι με τη γόβα (γέλια.) Είναι πολύ κοκέτες για τα γούστα μας …Και νομίζω το πιο σημαντικό είναι ότι οι γυναίκες στην Αυστραλία βάζουν πρώτα την άνεση και μετά  την «εντύπωση». Στην Ελλάδα οι γυναίκες, θεωρώ, ότι επιδιώκουν να είναι πάντα κομψές και περιποιημένες και με βάση αυτή τη λογική γεννήθηκε το “Eurelian Style”.

Ε.Χ: Σε τι πιστεύετε ότι διαφοροποιήστε από τους Έλληνες σχεδιαστές;
S.S: Γενικά νομίζω ότι οι ομογενείς αγαπούν  και σέβονται πολύ την Ελλάδα έτσι και εγώ θέλω να τονίζω το ελληνικό στοιχείο μέσα από τα ρούχα μου. Δεν βλέπω ποτέ τη δουλειά μου συγκριτικά με τους άλλους γιατί αυτό με αποσυντονίζει, είμαι πάντα αφοσιωμένη σ’αυτό που κάνω. Νομίζω ότι ο καθένας δημιουργεί με βάση τις εμπειρίες του και ας μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο είναι κάτι πολύ προσωπικό. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω, είναι ότι γενικά πρέπει να αγαπάμε λίγο παραπάνω την Ελλάδα και να είμαστε πιο αυθεντικοί σε αυτό που κάνουμε.

 
Ε.Χ: Τελικά, οι Ελληνίδες θεωρούνται καλοντυμένες;
S.S: Ναι, προσέχουν πολύ την εμφάνισή τους, τους ενδιαφέρει η μόδα, τους αρέσει. Θεωρώ μάλιστα ότι υπάρχει διαφορά στο σήμερα και στο παρελθόν. Δηλαδή όταν εγώ δούλευα στην Kathy Heyndels, τα πράγματα ήταν αλλιώς, δεν το έψαχναν τόσο πολύ με τη μόδα, τώρα κοιτάνε, ψάχνονται με το στυλ τους, τι τους ταιριάζει και τι όχι, τι είναι τάση κλπ. Ίσως αυτό που λείπει από τις Ελληνίδες, είναι η αυτοπεποίθηση και το originality, να μην «κοπιάρουν» ότι βλέπουν στο εξωτερικό ή στα περιοδικά να προσθέτουν την δική τους προσωπική πινελιά να έχουν ταυτότητα.

Ε.ΧΤι πιστεύετε ότι τις ενδιαφέρει περισσότερο η άνεση ή το να δείχνουν εντυπωσιακές;
S.S: Νομίζω ότι το lifestyle εδώ στην Ελλάδα είναι αυτό που λέω εγώ «να περιμένεις το απρόβλεπτο» γιατί από την δουλειά σου μπορεί να πας για φαγητό μετά, ή για ποτό. Εδώ όπως είπα, βλέπω το τακούνι την ημέρα και δεν ξέρω πως μπορούν να περπατούν στους πεζοδρόμους της Ερμού και κλπ Θα πρέπει να βραβεύονται γι’αυτό, είναι άθλος όλη μέρα με το τακούνι και στο δρόμο. (γέλια..) Περιττό λοιπόν να πούμε ότι τις ενδιαφέρει περισσότερο η κομψότητα πάρα η άνεση.

SS6Ε.Χ: Σας ενδιαφέρει να επεκταθείτε στο εξωτερικό; Φαντάζομαι εξάγετε τις δημιουργίες σας στην Αυστραλία;
S.S: Βεβαίως! Κακά τα ψέματα για εμένα η Ευρώπη είναι η βάση μου, καθώς θυμίζει πολύ την Αυστραλία και ειδικά το Λονδίνο όπου σπούδασα για δύο χρόνια. Εκεί έχω φίλες αλλά και εκπρόσωπο για τα ρούχα Samantha Sotos. Έχω δουλέψει στην Αυστραλία και έχω συμμετάσχει και στην Εβδομάδα Μόδας εκεί. Στο Λονδίνο πάλι, είχα κάνει πέρσι δύο εκθέσεις και δούλεψα και με Χονγκ-Κονγκ. Γενικά, το κυνηγάω και πιστεύω ότι την επόμενη ή την μεθεπόμενη σεζόν κάτι θα γίνει και σε αυτόν το τομέα. Το «σπίτι» μου όμως είναι η Ελλάδα και εδώ αφοσιώνομαι, αλλά είναι θέμα χρόνου να εξάγω και σε άλλες χώρες.

Ε.Χ: Πως αντιμετωπίσατε τις συνέπειες τις οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι η κίνηση στις αγορές είναι αισθητά μειωμένη;
S.S: Το brand ξεκίνησε το 2006 . Εμένα όμως δεν με επηρέασε τόσο στην αρχή, το 2008 δηλαδή, πιο πολύ θα έλεγα κατάλαβα την κρίση το 2012. Συγκεκριμένα, ο χειμώνας 2012-13 για εμένα δεν πήγε και τόσο καλά αλλά αυτό έγινε συγχρόνως και με την κατάπτωση, την ψυχολογική, που ένιωθα. Συνεπώς, δεν μπορούσα να αποδώσω σωστά στη δουλειά μου, με το φόβο και την ανασφάλεια που υπήρχε στην κοινωνία. Το ευτύχημα είναι ότι δεν ασχολούμαι μόνο με το γυναικείο ρούχο, ασχολούμαι και με νυφικά, βαφτιστικά και από φέτος και παιδικά, οπότε αυτό μου δίνει ώθηση να συνεχίσω βήμα βήμα.

Ε.Χ: Τι φιλοδοξίες έχετε για τα ρούχα Samantha Sotos και τι προσβλέπετε στο μέλλον;
S.S: Θεωρώ ότι τα πράγματα, αν είσαι αφοσιωμένος και έχεις πάθος σε αυτό που κάνεις, πάντα θα πηγαίνουν καλύτερα και γενικά είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Πρόσφατα, άνοιξα και ένα e-boutique με τις δημιουργίες Samantha Sotos για να έχω πρόσβαση σε μεγαλύτερο κοινό. Προχωρώ λοιπόν σε αυτή τη δουλειά, σκεπτόμενη και γιατί όχι και το άνοιγμα ενός μαγαζιού μιας κανονικής μπουτίκ στο μέλλον, γιατί τώρα λειτουργώ πιο πολύ με παραγγελίες. Αυτό όμως που θέλω είναι οι δημιουργίες μου να πηγαίνουν καλά και να τις αγκαλιάζουν οι Ελληνίδες.

Ε.Χ:Τέλος, ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει ένα σχεδιαστή μόδας επιτυχημένο;
S.S: Θα πω αυτό που μου έλεγαν οι γονείς μου όταν πρωτοξεκίνησα «εσύ είσαι ο κριτής του εαυτού σου» και «εσύ γνωρίζεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις, τις δυνατότητές σου» και τώρα που το ξανά σκέφτομαι,είναι αλήθεια.  Ο καθένας μας ξέρει, σε οποιαδήποτε δουλειά, πότε δίνει το 100% του και πότε το 20% και έτσι έρχεται και η επιτυχία. Φυσικά, η επιτυχία κρύβεται και στην σωστή ομάδα που έχεις δίπλα σου, σε καλούς και έντιμους συνεργάτες.Για μένα αυτό είναι επιτυχία.

SS8Ε.Χ: Τι θα συμβουλεύατε μια νεαρή και ανερχόμενη σχεδιάστρια μόδας;
S.S: Εγώ ξεκίνησα από το μηδέν, είμαι αυτοδημιούργητη σχεδιάστρια και νομίζω η καταλληλότερη συμβουλή είναι να πιστεύει στον εαυτό της πάνω απ’όλα. Εμένα με βοήθησε και η προϋπηρεσία σε εταιρίες πριν κάνω το δικό μου brand και φυσικά να έχεις και στήριξη από την οικογένειά σου και από τους φίλους σου. Είναι κινητήριος δύναμη για να προχωρήσεις δυνατά. Τέλος, να θυμούνται οι κοπέλες που τους αρέσει το σχέδιο, ή ανερχόμενες σχεδιάστριες να μην το βάζουν κάτω, και να μην τα παρατούν με την πρώτη δυσκολία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κυρία Σότος για αυτή τη συνέντευξη και για την υπέροχη ατμόσφαιρα στο ατελιέ της κατά τη συνάντηση μας. Αυτό όμως που θέλω να σημειώσω, κλείνοντας, είναι ότι σε αυτήν τη γυναίκα με εξέπληξε το πόσο αγαπά και προωθεί την Ελλάδα αλλά και το αίσθημα πατριωτισμού που εκπέμπουν πάντα οι δημιουργίες της.

«Να αγαπάμε λίγο παραπάνω την Ελλάδα», λοιπόν, όχι μόνο μέσα από τη μόδα αλλά σ’ένα ευρύτερο και πιο καθολικό πλαίσιο….

*Οι φωτογραφίες είναι από την καμπάνια Samantha Sotos Φ/Χ 2013-14

 

SS9

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη Samantha Sotos μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της στο  facebook, πατώντας εδώ

You may also like