Διάσημοι που υπήρξαν πρόσφυγες

Με αφορμή τη πολεμική σύρραξη στη Συρία, και τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, το Business Insider κάνει ένα αφιέρωμα στους διάσημους που ακολούθησαν τον μεταναστευτικό δρόμο…

 

einstein4Albert Eistein
Θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και ο σημαντικότερος, ίσως, επιστήμονας του 20ού αιώνα. Ο κορυφαίος φυσικός ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής, ήταν γερμανοεβραϊκής καταγωγής, και αντιμετώπισε τον έντονο διωγμό κατά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίλτερ.

Ο Αϊνστάιν αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, με προορισμό την Αμερική. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1933, όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Πρίνστον μέχρι την συνταξιοδότηση του, το 1945.

 

 

Madeleine-AlbrightMadeleine Albright
Η πρώην υφυπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών (1997-2001 ), κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπιλ Κλίντον, γεννήθηκε το 1937 στην Τσεχοσλοβακία.

Ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης και εργαζόταν στην πρεσβεία στο Βελιγράδι μέχρι που ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η οικογένεια αναγκάστηκε να μεταναστεύσει αρχικά στη Βρετανία και τελικά στις ΗΠΑ.

 

dalai lama 14ος Δαλάι Λάμα
Μετά την επικράτηση των κομουνιστών στην Κίνα, το 1949, το ενδιαφέρον του «Κόκκινου Δράκου» αναθερμάνθηκε για το Θιβέτ. Το 1950 ο στρατός της Κίνας εισήλθε στην πρωτεύουσα Λάσα. Οι επαναστάτες συνετρίβησαν το 1959 και η περιοχή ενσωματώθηκε στην Κίνα ως αυτόνομη περιοχή. Έκτοτε, γύρω στο 1 εκατομμύριο Θιβετιανοί έχουν βρει το θάνατο από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τις μάχες με τους Κινέζους.

Ο 14ος Δαλάι Λάμα, εγκατέλειψε τη χώρα το 1959 και ζει εξόριστος στο εξωτερικό, προσπαθώντας να συνεγείρει τη διεθνή κοινή γνώμη με σκοπό την ανεξαρτησία του Θιβέτ.

 

 

frederick chopinΦρεντερίκ Σοπέν
Ο διάσημος συνθέτης, ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη μουσική και από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής του, γεννήθηκε στην Πολωνία το 1810. Το 1830 έφυγε από την Πολωνία για να συνεχίσει τις εμφανίσεις του στη Βιέννη. Μετά την αναχώρησή του ξέσπασε στη χώρα επανάσταση κατά της τσαρικής (ρωσικής) εξουσίας η οποία συνετρίβη και ο συνθέτης δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στην πατρίδα του.

 

 

 

elie wieselΕλί Βιζέλ
Ο Εβραίος συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής, γεννήθηκε στην Ρουμανία. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μαζί με την οικογένειά του, καθώς και με άλλους Εβραίους που ζούσαν στην περιοχή, στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, όπου και έχασαν τη ζωή τους οι γονείς του και η μικρή του αδελφή. Αυτός και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του επέζησαν. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, σπούδασε στη Σορβόννη και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.Το 1958 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Η νύχτα (La Nuit), στο οποίο αφηγείται τις εμπειρίες του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Πηγή: εδώ

You may also like