Διαλέγουμε σωστά τα παπούτσια του jogging

Για την καθημερινή μας άσκηση, είναι σημαντικό να επενδύουμε όχι μόνο στον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και στα ρούχα που θα χρησιμοποιήσουμε. Φυσικά σε αυτήν την επένδυση συγκαταλέγονται και τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια, μια που χάρη σε αυτά περιορίζουμε σε βάθος χρόνου οτ ρίσκο τραυματισμών. Και δεν αρκεί μόνο να μας αρέσει το χρώμα ή το σχέδιο, αλλά στην πραγματικότητα μία τέτοια αγορά απαιτεί περισσότερα σημεία αξιολόγησης.

               01 Δεν κάνουμε την αγορά μέσω διαδικτύου. Δε θα διαφωνήσω πως το online shopping μας εξοικονομεί χρόνο και (ενίοτε) χρήμα. Όμως για την αγορά παπουτσιών για γυμναστική χρειάζεται να λάβουμε υπ΄όψιν πολλούς παράγοντες, όπως τη δραστηριότητά μας, το βάρος μας, το έδαφος πάνω στο οποίο θα τρέχουμε ή τυχόν παλαιότερους τραυματισμούς. Οι καλύτεροι που μπορούν να μας καθοδηγήσουν για μία τέτοια αγορά είναι εκπαυδευμένοι πωλητές με εμπειρία στην αθλητική δραστηριότητα. Ακόμη, θα είμαστε πιο σίγουροι για την αγορά μας όταν θα έχουμε δοκιμάσει τα παπούτσια.

02 Πηγαίνουμε στην αγορά το απόγευμα. Τις πρωινές ώρες, το πόδι είναι πιο μικρό κι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει να επιλέξουμε λανθασμνα νούμερο και σχέδιο. Προτιμούμε τις απογευματινές ώρες, κατά τις οποίες η βαρύτητα έχει φέρει τα υγρά του σώματος στα πέλματα.

03 Βεβαιωνόμαστε γα το μέγεθος. Εδώ είναι ιδιαίτερας χρήσιμο το γνωστό τεστ με τον αντίχειρα, όπου μετράμε την απόσταση του μεγάλου δάχτυλου του ποδιού από την άκρη του παπουτσιού με γνώμονα το φάρδος του αντίχειρά μας. Σιγουρευόμαστε πως τα δάχτυλα κινούνται άνετα μέσα στο παπούτσι και το φάρδος του επιτρέπει την αυξομείωση του μεγάθους του ποδιού– τα πόδια πρήζονται ελαφρώς μετά από το jogging. Αν νιώθουμε μικρά τσιμπήματα ή μούδιασμα, αυτό σημαίνει πως το παπούτσι είναι στενό.

04 Δεν “ανοίγουμε” τα παπούτσια. Πρέπει να γίνει κανόνας πως το παπούτσι προσαρμόζεται στο πόδι μας κι όχι το αντίστροφο. Κι αν αυτός ο κανόνας πρέπει να ισχύει για κάθε είδους παπούτσια, ένας λόγος παραπάνω για τα αθλητικά που πρέπει αμέσως να τα νιώθουμε άνετα. Αν έπειτα από μία ή δύο προπονήσεις παρατηρήσουμε ενοχλήσεις, τότε είναι προτιμότερο να απαλλαγούμε από αυτά.

05 Σκεφτόμαστε αν χρειαζόμαστε εσωτερικούς πάτους. Οι πάτοι που πωλούνται στα καταστήματα συνήθως χρησιμοποιούνται για υποστήριξη της καμάρας του ποδιού ή για πιο μαλακό πάτημα στις αρθρώσεις. Σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις πρέπει κάποιος να συμβουλευτεί έναν ποδίατρο ο οποίος, έχοντας εξετάσει τις ανάγκες των πελμάτων, μπορεί να συστήσει ειδικά κατασκευασμένους πάτους.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να γνωρίζουμε και πότε πρέπει να αποχαιρετίσουμε ένα παλαιότερο ζευγάρι – κατά μέσο όρο ένα ζευγάρι μπορεί να αντέξει για χρήση έως 800 περίπου χιλιόμετρα. Βεβαίως κι εδώ παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες, όπως η ένταση της δραστηριότητάς μας ή τη δομή του παπουτσιού. Τα πιο κλασσικά tests είναι να διαπιστώσουμε αν το παπούτσι διπλώνει εύκολα στα δύο, τσακίσεις στα σημεία που καταλήγουν οι αρθρώσεις των δαχτύλων και βέβαια η αίσθηση πως δεν αισθανόμαστε το ίδιο άνετα όταν κινούμαστε αλλά και πόνοι στα γόνατα ή την κνήμη.

Η γυμναστική ως μία νέα συνήθεια είναι από μόνη της εργαλείο για μία υγιεινή ζωή. Για να γίνει σωστά, όμως, είναι καλό να αναζητούμε και τα πιο ποιοτικά προϊόντα. Φυσικά σε επιλεγμένα καταστήματα ο καθένας μπορεί να βρει το ιδανικό ζευγάρι παπουτσιών και σε μία ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Λίγο ψάξιμο θέλει!

You may also like