Διαρκεί ο έρωτας μετά τα παιδιά;

Αν δεν έχετε χάσει την επιθυμία να είστε με τον σύντροφο σας και να στρέφετε την προσοχή σας μόνο στα παιδιά, τότε είστε σε καλό δρόμο. Επειδή όλα τα ζευγάρια με τον χρόνο αλλάζουν και ειδικά όταν δημιουργείς οικογένεια οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται, ξεχνάς αυθόρμητα το αυτονόητο -που πραγματικά πιστέψτε με μόνο αυτονόητο δεν είναι, – να φροντίζεις τον σύντροφο σου. 

Χρειάζεται να προσπαθήσεις αρκετά για να μην χαθείς στο παρόν… Όταν ένα ζευγάρι έχει περάσει όλα τα στάδια του έρωτα όπως:

α .το πάθος, την έκρηξη

β. την καλή επικοινωνία

γ. τα κοινά ενδιαφέροντα

δ. το ιδανικό σεξ

όλα αυτά μετατρέπονται σε μια άλλη εικόνα όταν βιώνεις την οικογενειακή ζωή. Απαιτείται ωριμότητα για να το αντιμετωπίσεις, δεν είναι τόσο εύκολο… Δεν γίνεται ξαφνικά αυτή η αλλαγή. Για να μην μας πιάνει πανικός οφείλουμε να  θυμόμαστε ότι όλες εκείνες οι αποφάσεις έχουν προέλθει από έρωτα. Ποιές είναι όμως οι 5 “τροφές” για να μην ξεθωριάσει η σχέση σας;

1. Εσείς και ο σύντροφός σας

Όταν γεννηθεί ένα μωρό η σχέση ολοκληρώνεται και τα ζευγάρια νιώθουν πως αυτό είναι το νόημα  της ζωής. Τα κοινά ενδιαφέροντα που σας κρατούσαν μαζί μέχρι εκείνη την στιγμή (ταξίδια, η κοινωνική και σεξουαλική σας ζωή,τα χόμπι ) θα σβήσουν για λίγο. Εδώ  πρέπει να εστιάσουμε αρκετά ότι είναι όντως για λίγο. Το πιθανότερο είναι να είστε εξαντλημένοι και οι δύο στην αρχή, εγώ τουλάχιστον ήμουν, ώστε οι ανάγκες σας είναι το τελευταίο που σας απασχολεί. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας , μην είστε επικριτικοί η αυστηροί. Καλωσορίστε την δική σας καινούργια εμπειρία χωρίς να φοβάστε ότι όλα τα υπόλοιπα χάθηκαν. Κάποιες φορές πολλά ζευγάρια δεν αισθάνονται ποτέ όπως  πριν. Ορισμένες φορές πάλι ,άλλα είναι καλύτερα από ποτέ, σίγουρα δημιουργούνται προβλήματα όταν ο ένας από τους δύο παραγκωνίζει τα αισθήματα του άλλου. Θυμάμαι πως υποσχέθηκα κάτι πολύ σημαντικό στον εαυτό μου όταν γεννήθηκε ο πρώτος μας γιός ότι θα προσπαθούσα καθημερινά να βλέπω τον άντρα μου για λίγο μόνο του. Να βρισκόμαστε για ένα καφέ το πρωί ή αργότερα το βράδυ, όπως ήμασταν πριν, οι δυο μας… Αυτό ήταν ανάγκη.

2.Ο έρωτας θέλει οικειότητα ή απόσταση στη σχέση;

Σίγουρα και τα δυο είναι το ιδανικό αλλά αυτό εξαρτάται από το κάθε ζευγάρι. Τι εννοώ;

Υπάρχουν ζευγάρια που από την αρχή της σχέσης που είναι συνέχεια μαζί και αυτό συνεχίζεται και στη πορεία ενώ άλλα θέλουν μια μικρή απόσταση γιατί έτσι αναπνέουν καλύτερα. Προσωπικά δεν κατάλαβα πως πέρασαν τα πρώτα επτά χρόνια με τον σύντροφό μου αλλά ως  και σήμερα ευχόμαστε να έχουμε περισσότερο χρόνο για είμαστε μαζί. Διαπίστωσα ότι αν ταιριάζεις με τον σύντροφό σου ο έρωτας μπορεί να εξακολουθήσει να αναπνέει. Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες, σκαμπανεβάσματα και συνεχώς ανάγκες  διαφορετικές στον καθένα μας. Ο μόνος τρόπος για να διαρκεί ο έρωτας είναι όταν επιτρέπει το ζευγάρι στη σχέση του να συνεχίζει να πραγματοποιεί τις επιθυμίες και τα όνειρα του χωρίς ο καθένας τους να νιώθει παραμελημένος η καταπιεσμένος.

Αυτή συνήθως είναι η παγίδα, το ότι ξεχνάμε τα θέλω μας μόλις έρθει η οικειότητα και νομίζουμε πως θέλουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Εκεί είναι που χάνονται τις ισορροπίες.

3. Η επικοινωνία μαζί του

Όταν γυρνάς κουρασμένος από την δουλειά είναι πολύ δύσκολο όντως να κρατηθείς σε εγρήγορση, ειδικά στις μέρες μας που οι ώρες δουλειάς έχουν αυξηθεί όλο και περισσότερο… να μπορείς να αφήνεις στο κουτάκι της μνήμης όλες τις υποχρεώσεις ή την υπόλοιπη δουλειά από το γραφείο για να συγκεντρωθείς μόνο στον σύντροφό σου. Μπορεί η ωραία, πρώην ελεύθερη γυναίκα που ερωτεύτηκες να έχει ξεθωριάσει. Παρόλα αυτά, η επαφή με τον δικό σου άνθρωπο θα σε αποσυμπιέσει. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε εξαντλημένοι αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μην αφήνουμε σε αναμονή τον/την σύντροφό μας.

4. Διασκέδαση

Η καλύτερη ιδέα είναι να ξεκινήσετε με μια baby-sitter ή αν έχετε παππούδες-γιαγιάδες ακόμη καλύτερα. Ποτέ δεν μετάνιωσα τα έξοδα που προέκυψαν για να έχω μια έμπιστη κοπέλα για να μπορώ να διασκεδάσω με τον σύντροφό μου. Νομίζω έτσι έσωσα κάποιες  δύσκολες στιγμές πίεσης αλλά ήταν και η αισιόδοξη νότα της εβδομάδας ότι θα βρεθούμε μαζί για να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Είτε ήταν ένα σινεμά, μια συναυλία ή να συναντηθούμε με κάποιους φίλους που δεν έχουν παιδιά για να διασκεδάσουμε όπως τον παλιό καλό καιρό.. .Άλλες φορές για να πάμε μαζί γυμναστήριο ή μια βόλτα στη θάλασσα. Όλα αυτά μας βοηθούν αρκετά.

5. Το σεξ είναι πολύτιμο στη σχέση

Αν θεωρείτε πως επειδή είστε τόσα χρόνια μαζί δεν υπάρχει σεξουαλική διάθεση, είναι λάθος. Μπορεί να αλλάζει η συχνότητα αλλά παραμένει σημαντική στην ζωή μας. Βρείτε τον χρόνο να φροντίσετε τον εαυτό σας ώστε να νιώσετε γυναίκες και όχι μαμάδες , μπείτε ξανά σε ρόλο  όπως όταν είχατε χρόνο. Βοηθάει να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα χαλαρωτική, με ωραίες μυρωδιές που θα σας ταξιδέψει σε άλλες εικόνες και όχι αυτές του βρεφικού σαμπουάν. Ξεδιαλύνεται τις  σκέψεις  σας και απενοχοποιηθείτε ότι έτσι ξεχνάτε τον πόλο της μαμάς.

Μην βάζετε άλλες προτεραιότητες και κρύβεστε πίσω από το βόλεμα και τη σιγουριά πως εκείνη/εκείνος θα είναι εκεί για πάντα. Το “για πάντα” δεν υπάρχει,μόνο το “εμείς” για να ζεσταίνουμε οι ίδιοι τις καρδιές μας  ή το κρεβάτι μας. Ό,τι προτιμάτε …

Η ιστορία του αναγεννημένου ζευγαριού είναι να μπορείς να αξιοποιείς κάθε λεπτό κι ας νιώθεις πως είσαι κομμάτια, ακριβώς όπως θα έκανες  με ένα καινούργιο έρωτα.

Κείμενο: Ρία Σπύρου

You may also like