Δουλεύεις σε γραφείο; Φρόντισε τον αυχένα και τους ώμους σου

Η πολύωρη στάση του σώματος ενόσω καθόμαστε με τις ώρες στο γραφείο επιβαρύνει τον αυχένα αλλά και τους ώμους, κυρίως λόγω του “μηχανικού” καμπουριάσματος όσο μελετάμε έγγραφα και δουλεύουμε με τον υπολογιστή. Αποτέλεσμα; Η αίσθηση “πιασίματος” σ’ αυτά τα σημεία, αλλά και πονοκέφαλοι. Μπορούμε, όμως, να ανακουφιστούμε με ένα mini σετ ασκήσεων.

01 Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά κι ευθυγραμμισμένα με τους γοφούς μας και έχουμε τα χέρια στο πλάι. Φέρνουμε τα χέρια πίσω από την πλάτη μας και πιάνουμε τον αριστερό καρπό με το δεξί μας χέρι. Έπειτα, με το δεξί χέρι ισιώνουμε απαλά το αριστερό και το “απομακρύνουμε” από την πλάτη. Για να κάνουμε λίγο πιο έντονη τη διάταση στον αυχένα, γέρνουμε το κεφάλι στο πλάι ώστε το δεξί μας αυτί να πλησιάσει τον ώμο μας. Μένουμε σε αυτή τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα κι αλλάζουμε πλευρά.

02 Αυτή η άσκηση γίνεται σε καθιστή θέση αφού πρώτα έχουμε ισιώσει τη σπονδυλική μας στήλη. “Δένουμε” τα δάχτυλα των χεριών μας μεταξύ τους και φέρνουμε τις παλάμες στο πίσω τμήμα του κεφαλιού. Κρατώντας σε ευθεία τη σπονδυλική στήλη, φροντίζουμε να κρατάμε σταθερούς τους γοφούς μας ενόσω καθόμαστε. Στη συνέχεια σπρώχνουμε απαλά με τα χέρια το κεφάλι οδηγώντας το έτσι ώστε το πηγούνι να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο στέρνο. Για να αυξηθεί η ένταση, ενόσω το πιέζουμε, οδηγούμε απαλά το κεφάλι μακριά από τους ώμους. Κρατάμε τη στάση για τριάντα δευτερόλεπτα κι έπειτα για να επαναλάβουμε για το άλλο χέρι.

03 Καθόμαστε στην άκρη της καρέκλας, φέρνουμε τα χέρια προς τα πίσω και πιανόμαστε από την πλάτη της. Προτάσσουμε το στήθος έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία καμπύλη με τη σπονδυλική στήλη. Αν είναι άνετη η θέση στην οποία βρισκόμαστε, αφήνουμε το κεφάλι να πέσει αργά προς τα πίσω εκθέτοντας το λαιμό μας. Συνεχίζουμε να αναπνέουμε σταθερά και νιώθουμε το μπροστινό τμήμα του σώματός μας να “ανοίγει” όσο κρατάμε αυτό το τέντωμα. Μένουμε σε αυτή τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα ή έστω για όσο αντέχουμε. Έπειτα σηκώνουμε αργά το κεφάλι, ισιώνουμε τη σπονδυλική στήλη κι αφήνουμε την καρέκλα.

04 Σηκώνουμε τα χέρια μας πάνω από το κεφάλι έτσι ώστε το αριστερό χέρι να βρεθεί πάνω από το δεξή ώμο και πιάνουμε το δεξή αγκώνα. Με απαλή κίνηση τραβάμε το δεξή αγκώνα μέχρι να νιώσουμε ένα μικρό τράβηγμα. Αφήνουμε το δεξή αγκώνα και φέρνουμε το δεξί χέρι στο πλάι

Καλό είναι αυτές οι ασκήσεις να γίνονται σε τακτά διαστήματα, οπότε φροντίζουμε να μην… ξεχνιόμαστε μπροστά στον υπολογιστή!

Πηγή φωτογραφιών ασκήσεων: Popsugar

You may also like