Πρόταση για dvd: Treasure Planet

Βράδυ Κυριακής και δε θα μπορούσα να λείψω από το καθιερωμένο μας ραντεβού με μία καλή ταινία για το σπίτι μετά την απόδραση του σαββατοκύριακου. Απόψε έρχομαι με μία ταινία που απευθύνεται σε μικρά αλλά και σε μεγάλα παιδιά, μια που σας προσκαλώ να ψάξουμε για έναν θρυλικό θησαυρό που κρύβεται στην απεραντοσύνη του γαλαξία!

Ο Jim Hawkins είναι ένα ιδιαίτερα ευφυές αγόρι που λαχταρά την περιπέτεια, όμως τα τελευταία χρόνια μπαίνει πάντα σε μπελάδες σχεδόν εσκεμμένα, φέρνοντας σε απελπισία τη μητέρα του. Κι αυτή η απελπισία φτάνει στο αποκορύφωμά της μετά την πρόσκρουση ενός μικρού διαστημόπλοιου και την αμέσως μετά επιδρομή πειρατών που καταστρέφουν το μοτέλ που η μητέρα του Jim διατηρούσε. Κι όλα αυτά εξαιτίας ενός σεντουκιού που άφησε ο ετοιμοθάνατος πιλότος του διαστημοπλοίου στον Jim, το οποίο περιείχε μία μυστηριώδη σφαίρα. Η σφαίρα αυτή, όμως είναι ο χάρτης για το μυθικό θησαυρό του Captain Flint, ενός διαβόητου πειρατή που, σύμφωνα με τις φήμες, είναι ο “θησαυρός των χιλίων κόσμων”. Ενθουσιασμένος με το ενδεχόμενο της περιπέτειας της ζωής του και με την πιθανότητα να επανορθώσει και να κάνει περήφανη τη μητέρα του, ο Jim ακολουθεί τον καθηγητή Doppler (που κι αυτός πιστεύει πως αυτή η ανακάλυψη θα τον τοποθετήσει στο επιστημονικό πάνθεον του γαλαξία) ο οποίος μισθώνει καράβι (ή διαστημόπλοιο; Όπως και να το πει κανείς, μέσα πέφτει!) και πλήρωμα για να φτάσουν στον προορισμό τους. Το πλήρωμα, όμως, μοιάζει κάπως περίεργο κι ειδικά ο μάγειρας – cyborg, ο Mr. Silver, ο οποίος με τη σειρά του δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τον Jim.

Η ταινία “Ο Πλανήτης των Θησαυρών” βασίζεται στο κλασσικό μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson “Το Νησί των Θησαυρών” (τίτλος πρωτοτύπου “Treasure Island”) κι είναι η ευρηματική σκοπιά της Disney. Η σκηνοθεσία είναι των Ron Clements και John Musker (οι δυο τους έγραψαν και σκηνοθέτησαν, μεταξύ άλλων και τη “Μικρή Γοργόνα” του 1989), οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο της ταινίας με τους Rob Edwards (“The Princess And The Frog”, 2009), Ted Elliott και Terry Rossio (οι δύο τελευταίοι υπογράφουν όλες τα σενάρια του franchise της Disney “Pirates Of The Caribbean”).

Αν και σίγουρα υπάρχουν διαφορές της ταινίας σε σύγκριση με το βιβλίο (κι όχι μόνο επειδή σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες είναι εξωγήινοι ή ρομπότ!), αυτό που σίγουρα δε χάνεται στην ταινία είναι η μαγεία της όλης ιστορίας. Όπως κάθε ταινία της Disney, έτσι κι ο “Πλανήτης των Θησαυρών” παρασέρνει το θεατή (ανεξαρτήτου ηλικίας!) σε μία φαντασμαγορική περιπέτεια στην οποία ο πρωταγωνιστής, ο νεαρός Jim Hawkins, ανακαλύπτει πολλά περισσότερα από τα αμύθητα πλούτη του Captain Flint. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως μένει άθικτος ένας από τους πιο κεντρικούς άξονες της ιστορίας του Stevenson: η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Jim και τον Long John Silver. Με την εμφάνιση του δεύτερου να είναι σαφώς επιβλητική ως cyborg, είναι λογικό να χαρακτηριστεί ως villain. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τη λογοτεχνική του εκδοχή, ο Silver της Disney μένει πιστός σε αυτήν την εκδοχή κι είναι, όπως και στο βιβλίο, ένας από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες της ιστορίας. Τι εννοώ; Πολύ απλά πως είναι από εκείνους του Disney villains που… λατρεύει να βλέπει κανείς ξανά και ξανά!

Τέλος, με δεδομένο πως από το 1995 και με τη συνεργασία της με την Pixar, η Disney άρχισε να εξερευνά τις δυνατότητες του 3D animation, στον “Πλανήτη των Θησαυρών” αυτό συνδυάζεται αριστοτεχνικά με το good ol’ fashioned 2D animation, δίνοντάς μας μία γεύση από κλασσικά σχέδια της Disney! Α, και φυσικά, δε σου ξεφεύγει με τίποτα η εξαιρετική μουσική που φέρει την υπογραφή του James Newton Howard (υποψήφιος για Oscar Καλύτερης Μουσικής για το “Φυγά” του 1993), καθώς και το χαρακτηριστικό τραγούδι της ταινίας “I’m Still Here” σε μουσική και στίχους του frontman των Goo Goo Dolls, John Rzeznick!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Με τις φωνές των: Joseph Gordon-Levitt (Jim Hawkins), David Hyde POyPsierce (Dr. Doppler), Laurie Metcalf (Sarah Hawkins), Emma Thompson (Captain Amelia), Brian Murray (John Silver), Martin Short (B.E.N.) κ.α. Αφηγητής ο Tony Jay.

You may also like