Δυσκολία στον ύπνο; Μπορεί να φταίει ό,τι τρώμε

Γνωρίζουμε όλοι πως ένας καλός βραδινός ύπνος χρειάζεται μία “ιεροτελεστία”. Τι σημαίνει αυτό; Εκτός από τον (προαιρετικό) διαλογισμό που πολλοί επιλέγουν να εφαρμόζουν, προετοιμάζουμε το σώμα μας ρυθμίζοντας το φωτισμό, τη θερμοκρασία και φροντίζοντας να απομακρύνουμε παράγοντες που θα αλλοιώσουν την ποιότητά του, όπως η χρήση του κινητού ή του υπολογιστή. Σε αυτήν την ιεροτελεστία, όμως, ουσιαστικό ρόλο παίζει παίζουν κι οι διατροφικές μας επιλογές, ιδίως αυτές που κάνουμε λίγες ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Κι υπάρχουν κάποιες τροφές που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ανακουφίσουν για λίγο την όποια “λιγούρα” και να μας αναγκάσουν να… κάνουμε σβούρες στο κρεβάτι!

               01 Μπορεί λίγο αλκοόλ μετά από μία έντονη μέρα να μας προσφέρει μία αίσθηση χαλάρωσης, όμως αυτή είναι παροδική. Όταν αρχίζει να αποβάλλεται από το αίμα μας, το αλκοόλ προκαλέι διέγερση – αυτό σημαίνει πως μπορεί να αποκοιμηθούμε αμέσως, όμως λίγο αργότερα καταλήγουμε να ξυπνάμε και να γυρίζουμε ανήσυχα πλευρό στην πορεία της νύχτας. Το ιδανικό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

               02 Λίγα κομμάτια σοκολάτας κάθε άλλο παρά ένα ονειρεμένο “good night snack” καταλήγει να γίνεται. Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, αλλά και θεοβρωμίνη η οποία έχει επίσης διεγερτική δράση. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, “λίγη μαύρη σοκολάτα” (ναι, ναι, ειδικά αυτή η πιο υγιεινή μορφή της) ισοδυναμεί με έναν espresso, οπότε αντιλαμβανόμαστε πώς θα ήταν αν πίναμε έναν espresso πριν πούμε καληνύχτα!

               03 Τις λατρεύουμε όλοι, είναι τόσο λαχταριστές παρά το γεγονός πως πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Οι μεγάλες ποσότητες λιπαρών, όμως, που περιέχουν οι τηγανιτές πατάτες είναι το εισιτήριο για μία “δύσκολη νύχτα”, μια που τα λιπαρά αυτά το στομάχι τα χωνεύει δυσκολότερα. Επιπλέον προκαλούν καούρες, δυσπεψία κι αέρια, συμπτώματα που οπωσδήποτε θα αναστατώσουν τον ύπνο μας.

               04 Η πίτσα συνοδεύει συχνά βραδιές στο σπίτι με φίλους ή απλά με την οικογένεια. Όμως η απόλαυση που προσφέρει την ώρα που ορμάμε πάνω της έχει… εκδικητική φύση. Ένοχα γι’ αυτό είναι οι δύο βάσεις κάθε πίτσας – ανεξάρτητα των υλικών που αυτή περιέχει: του τυριού και της σάλτσας ντομάτας. Το τυρί (συνήθως τύπου gouda) έχει μεγάλη ποσότητα λιπαρών, ενώ η ντομάτα είναι όξινη τροφή που περιέχει κιτρικό και μαλικό οξύ. Τα δύο αυτά οξέα μπορούν να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κι άρα αίσθημα καούρας ενόσω προσπαθούμε να κοιμηθούμε.

               05 Βραδινή λιγούρα για παγωτό; Ας το ξανασκεφτούμε, γιατί εδώ έχουμε έναν συνδυασμό που “σκοτώνει” τον ύπνο μας! Το παγωτό, εκτός από λιπαρά, περιέχει βεβαίως και μεγάλες ποσότητες σακχάρων, τα οποία έχουν διεγερτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει πως εκτός από δυσκολία στο να χωνέψουμε το παγωτό, ο οργανισμός μας θα έχει προσλάβει ένα (αχρείαστο για εκείνες τις ώρες) energy boost.

               06 Έχουμε δει σε πολλά καταστήματα να σερβίρουν μαζί με το ποτό chips με πικάντικη σάλτσα και σίγουρα έχουμε δοκιμάσει να τα προσφέρουμε και σε καλεσμένους στο σπίτι. Τα chips όμως είναι (ως γνωστόν) αρκετά αλμυρά, το οποίο θα αυξήσει το βράδυ το αίσθημα της δίψας. Αυτό σημαίνει περισσότερη κατανάλωση νερού και κατ’ επέκταση έντονη ανάγκη για τουαλέτα. Η δε σάλτσα μπορεί να προκαλέσει καούρες, ενώ επίσης αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί ο οργανισμός να αποκοιμηθεί.

               Αν, λοιπόν, υποκύπτετε συχνά στους παραπάνω “πειρασμούς” και βρίσκετε τον εαυτό σας να ξυπνά την επομένη πιο κουρασμένος από ό,τι πριν πέσει για ύπνο, τότε μάλλον θα πρέπει να αντισταθείτε λίγο παραπάνω σε αυτούς!

               Πηγή: Livestrong

               Photo credits: Well + Good & The Independent

You may also like