Δώστε ενέργεια στον οργανισμό σας και αντιμετωπίστε την έντονη καθημερινότητα

Γράφει ο Γιάννης ΧρύσουΚλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μήπως νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι; Μήπως οι ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές για την κάλυψη των υποχρεώσεων σας; Όσο πλησιάζουμε στις γιορτές και τον χειμώνα που ακολουθεί, η καθημερινότητα «ανεβάζει ρυθμό». Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων γύρω μας, προσπαθεί να «πιάσει» την ανάσα του, κυνηγώντας να συνδυάσει την κάλυψη των υποχρεώσεων αλλά και των επιθυμιών του. Οι περισσότεροι, ανώφελα συνήθως, ψάχνουν λύσεις σε συμπληρώματα διατροφής, χωρίς την παράλληλη διατροφική υποστήριξη. Στην πραγματικότητα όμως, οι σύμμαχοι σας είναι μόνο τρεις και πρέπει να τους χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να ολοκληρώσετε την δύσκολη χειμερινή περίοδο με επιτυχία αλλά και καλή διάθεση. Στηρίξτε την προσπάθεια σας συμμαχώντας με τον καλό ύπνο, την κατάλληλη διατροφή και την τακτική φυσική δραστηριότητα.

Σχετικά με τον ύπνο, στοχεύστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά. Το ιδανικό 8ωρο είναι συνήθως άπιαστο όνειρο. Ξαπλώστε νωρίς, χωρίς να έχετε ένα «βαρύ»στομάχι. Αν πάσχετε από αϋπνία, αποφύγετε τα καφεϊνούχα ροφήματα κατά τις απογευματινές ώρες. Προτιμήστε αφεψήματα όπως είναι το χαμομήλι ή το τσάι του βουνού.

Στην διατροφή σας, αρχικά θέστε τους κατάλληλους στόχους. Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για περιοριστικούς τύπους διατροφής. Η χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη αλλά και η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών δεν συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας και την αντιμετώπιση της κόπωσης, ψυχικής και σωματικής. Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι περιοριστικές δίαιτες μπορεί να εντείνουν το στρες, ενώ ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Προσπαθήστε λοιπόν να έχετε ένα καλό πρωινό, πλούσιο σε ενέργεια,  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, όπως είναι το ψωμί με ταχίνι ή τα δημητριακά πρωινού.Προσέξτε όμως το ψωμί να είναι ολικής άλεσης και τα δημητριακά από σιτάρι και βρόμη ολικής άλεσης. Βάλτε το κυρίως γεύμα σε μεσημεριανή ή απογευματινή ώρα της ημέρας, ενώ το βράδυ προσπαθήστε να έχετε ένα πιο ελαφρύ γεύμα. Δηλαδή ένα εύπεπτο γεύμα που θα σας καλύψει σε επίπεδο κορεσμού, χωρίς να σας «βαρύνει». Μην ξεχνάτε όμως ότι υποχρεούσθε να έχετε μικρογεύματα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Μην αφήνετε τον οργανισμό σας χωρίς ενέργεια. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η λήψη μικρογευμάτων προσφέρει ενέργεια, αλλά και κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, υδατοδιαλυτές βιταμίνες κ.α. Κατάλληλα σνακ είναι πάντα τα φρούτα, οι ωμοί ξηροί καρποί, οι μπάρες χαλβά και το γιαούρτι. Αν δεν προτιμάτε το γιαούρτι σκέτο, προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία εκτός από υδατάνθρακες, θα σας προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία και διαλέξτε ότι σας ταιριάζει.

Τέλος, η τακτική φυσική δραστηριότητα, θα σας αποφορτίσει. Τις πρώτες μέρες μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε την διάθεση να περπατήσετε ή να ασκηθείτε γενικότερα. Σύντομα όμως θα αντιληφθείτε ότι, χάρη στις ορμονικές προσαρμογές που προκαλεί, σας προσφέρει επιπλέον ενέργεια, αντοχή και ευεξία.

Μην μένετε λοιπόν στην διαπίστωση ότι «αυτή είναι η καθημερινότητα σας». Είναι δική σας επιλογή να την κάνετε πιο ευχάριστη, απλά υποστηρίζοντας τον οργανισμό σας. Όλα θα δείχνουν πιο εύκολα και εσείς θα απολαμβάνετε την ημέρα σας!

Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
Δημ. Μόσχα 20 – Μαρούσι
Τηλ. 210-6149088
www.giannischrysou.gr

You may also like