Είμαι με τον κατάλληλο σύντροφο;

Αυτή η ερώτηση πολύ συχνά βασανίζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά από μία συγκεκριμένη ηλικία όπου προσωπικά και κοινωνικά το άτομο νιώθει πιεσμένο να δει πώς θα πορευθεί με το σύντροφό του. Κατά πόσο λοιπόν ο σύντροφος που έχουμε απέναντί μας είναι ο κατάλληλος ή όχι; Κανένας ειδικός και κανένας συγγενής (ναι, ακόμη και οι γονείς που μας αγαπάνε) δεν μπορούν να δώσουν μία απάντηση για το τι πραγματικά ισχύει. Πάντα η απάντηση είναι μέσα μας, εγώ απλά μπορώ να σας βοηθήσω δίνοντάς σας μια σειρά από ερωτήσεις που θα οδηγήσουν πιο εύκολα στην αλήθεια-όποια και αν είναι αυτή-.
Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι ο θαυμασμός για το σύντροφό μας αλλά και ο θαυμασμός που εμείς λαμβάνουμε από εκείνον. Είναι αναγκαίο να εκτιμούμε κάποια χαρακτηριστικά του συντρόφου μας ανάλογα με την δική μας λίστα προτεραιοτήτων. Για κάποιους αυτό το σημείο είναι η κοινωνική καταξίωση, για άλλους η επαγγελματική επιτυχία, για άλλη μερίδα ανθρώπων η εξωτερική εμφάνιση για μερικούς η καλλιέργεια του νου ή ο χαρακτήρας. Σίγουρα, όμως ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας δεν είναι ο κατάλληλος για μας εάν θεωρούμε ότι υπερέχουμε σε όλα ή αν αντίστοιχα εμείς βιώνουμε την υποτίμηση από το σύντροφό μας, τότε απλά δεν αξίζει να είμαστε σε αυτή τη σχέση.
Ακόμη η συνεξάρτηση είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την αγάπη.

Το ότι αγαπάω το σύντροφό μου δε σημαίνει ότι είμαι το ένα και μοναδικό κομμάτι της ζωής του, το ότι συναισθάνομαι τα συναισθήματά του δεν σημαίνει ότι πάντα τα ταυτίζω με τα δικά μου ακυρώνοντας αυτό που αισθάνομαι στην πραγματικότητα. Κάθε υγιής άνθρωπος έχει έναν κύκλο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο ίδιος και περιβάλλεται από τους γονείς, την οικογένεια, το σύντροφο, τους φίλους, τους συνεργάτες, τους γείτονες ακόμη και τους απλούς γνωστούς που έχουν τον δικό τους ρόλο. Κανένας δεν υποκαθιστά κανέναν και όλοι είναι αναγκαίοι για μία πλήρη ζωή.

Ακόμη, η επικοινωνία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για ένα ζευγάρι. Επικοινωνώ σημαίνει ότι μπορώ και ακούω το σύντροφό μου, τις επιθυμίες και τα πιστεύω του ενώ ταυτόχρονα μιλάω, μιλάω για τα δικά μου θέλω και πιστεύω και έτσι μπορούμε να βαδίζουμε μαζί επιλύοντας όσες συγκρούσεις και αν έχουμε. Με βάση αυτά έχετε σωστή επικοινωνία με το σύντροφό σας;
Τέλος, εάν πραγματικά ταιριάζουμε με το σύντροφό μας, δεν αισθανόμαστε άσχημα για τις διαφορές που μπορεί να έχουμε σε επίπεδο πολιτικής, θρησκείας, προτεραιοτήτων, κοινωνικοποίησης, υγείας, τρόπου ζωής. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα σημαντικά σημεία που θα ήταν καλό να μην αισθανόμαστε άσχημα για τις πεποιθήσεις του συντρόφου μας.
Πόσο λοιπόν ικανοποιητική είναι η δική σας σχέση με βάση τα παραπάνω;

You may also like