Είναι καλύτερο να γυμναζόμαστε με άλλους παρά μόνοι. Ιδού το γιατί

Η επιστήμη αποφάνθηκε για τον καλύτερο τρόπο γυμναστικής και βελτίωσης της διάθεσης…

Η γυμναστική είναι τέλεια για την ψυχική υγεία. Έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να μειώνει το στρες, να βελτιώνει τη διάθεση και να μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο για την ψυχική μας υγεία απ’ ο,τι μια ατομική προπόνηση.

Μία μικρή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο « Journal of the American Osteopathi cAssociation», βρήκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν ομαδικά μαθήματα γυμναστικής σημείωσαν λιγότερο στρες και περισσότερα σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με αυτούς που γυμνάζονταν μόνοι ή δεν πήγαιναν καθόλου στο γυμναστήριο. Αυτό υποδηλώνει ότι η κοινωνική ατμόσφαιρα μπορεί να ενισχύσει τα ήδη πολλαπλά οφέλη της φυσικής άσκησης.

Στο Πανεπιστήμιο του New England College of Osteopathic Medicine, 69 άνθρωποι στον πρώτο ή δεύτερο χρόνο τους στην ιατρική σχολή –τυπικά μία πολύ αγχώδης περίοδος- στρατολογήθηκαν στην έρευνα. Ένα γκρουπ φοιτητών έκανε τουλάχιστον ένα 30λεπτο μάθημα γυμναστικής, μαζί, για μία εβδομάδα. Ένα άλλο έκανε ατομικά ή με ένα ή δύο άτομα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ένα τρίτο δεν έκανε καθόλου φυσική άσκηση πέρα από περπάτημα ή ποδήλατο για μεταφορά. Οι συμμετέχοντες είχαν την επιλογή να διαλέξουν μόνοι τους το γκρουπ, όπου θα πήγαιναν.

Οι φοιτητές απαντούσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τα επίπεδα στρες που είχαν ανά 4 εβδομάδες και, περιοδικά, συμπλήρωναν επιπλέον ερωτηματολόγια σχετικά με τη φυσική, συναισθηματική και ψυχική τους κατάσταση. Μετά από 12 εβδομάδες, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι αυτοί που έκαναν το ομαδικό μάθημα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Η μελέτη έχει μερικούς περιορισμούς. Είναι πιθανό οι άνθρωποι που επέλεξαν το ομαδικό γκρουπ γυμναστικής να ήξεραν ήδη ότι τους αρέσει η ομαδική άσκηση και γι’ αυτό να είδαν τα οφέλη. Όμως, η έρευνα υποδηλώνει ότι τα πλεονεκτήματα των ομαδικών πηγαίνουν πιο μακριά από μία έντονη άσκηση. Εκτός από την αίσθηση της κοινότητας, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μουσική και η χορογραφία που χρησιμοποιείται στα ομαδικά μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση.

Πηγή

 

You may also like