Είναι ο καφές το κλειδί κατά της παχυσαρκίας;

Για πολλούς ανθρώπους, η μέρα τους ξεκινάει αφού πρώτα έχουν πιει τον καφέ τους. Χωρίς αυτόν,νιώθουν ότι ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η o καφές κοστολογείται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, στη δεύτερη, δηλαδή, θέση μετά το λάδι. Μία νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι η συμβολή του μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από την απλή ικανοποίηση και την  ενίσχυση της ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Science Daily, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Nottingham διεξήγαγαν έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports. Τα αποτελέσματα αυτής έδειξαν ότι ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί ναενεργοποιήσει το «καφέ λίπος» στο ανθρώπινο σώμα κι αυτό με τη σειρά του να δράσει κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Το συγκεκριμένο είδος λίπους έχει αναλάβει τη λειτουργία της παραγωγής σωματικής θερμότητας καίγοντας θερμίδες, και δεν έχει σχέση με το λευκό λίπος που κάνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή αποθήκευση θερμίδων.

«Από την προηγούμενή μας δουλειά, ξέραμε ότι το καφέ λίπος είναι κυρίως τοποθετημένο στην περιοχή του λαιμού, οπότε μπορούσαμε να φανταστούμε κάποιον αφότου είχε πιει ένα ποτό για να δούμε αν το καφέ λίπος γινόταν πιο ζεστό.

Dr. Michael Symonds της Ιατρικής σχολής. Πανεπιστήμιο του Nottingham

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και τώρα πρέπει να σιγουρέψουμε ότι η καφεΐνη, ως ένα από τα συστατικά του καφέ, λειτουργεί σα διεγερτικό ή αν υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο που βοηθάει στην ενεργοποίηση του καφέ λίπους. Τώρα κοιτάζουμε τα συμπληρώματα καφεΐνης για να ελέγξουμε αν το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο.

Όταν θα έχουμε επιβεβαιώσει ποιοσυστατικό είναι υπεύθυνο γι’ αυτό, θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί σαν μέρος μίας διατροφής για διαχείριση βάρους ή σαν μέρος ενός προγράμματος ρύθμισης της γλυκόζης για να βοηθήσουμε στην πρόληψη του διαβήτη»

You may also like