Είσαι σίγουρη πως κάνεις σωστά τα mountain climbers σου;

Κάθε μορφή γυμναστικής και κάθε άσκηση μας προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο αν τις εφαρμόζουμε σωστά. Όσο χρόνο κι αν αφιερώνουμε σε planks ή lunges, ακόμη κι εξαιτίας ενός μικρού λάθους στη στάση του σώματος στην καλύτερη των περιπτώσεων  θα μας απομακρύνει από τον στόχο μας – στη χειρότερη φυσικά διακινδυνεύουμε τραυματισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τα φαινομενικά απλά mountain climbers.

               Τα mountain climbers είναι μία άσκηση που κινητοποιεί όλο το σώμα, καθώς ενεργοποιεί τους γλουτιαίους, τα πόδια, τους τρικέφαλους και τους ώμους. Παράλληλα είναι μία εξαιρετική άσκηση για τον κορμό, κινητοποιώντας όλους τους μύες της περιοχής χωρίς να επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη όπως συνήθως γίνεται με ασκήσεις για τους κοιλιακούς που πρέπει να γίνονται σε ύπτια θέση. Την ίδια στιγμή τα mountain climbers λειτουργούν άψογα κι ως αερόβια άσκηση.

               Τα πιο συνήθη λάθη στα mountain climbers είναι:

  • “Πηδάμε” πάνω κάτω ενόσω κάνουμε τις εναλλαγές των ποδιών. Εκτός του ότι δεν γυμνάζεται ο κορμός, επιβαρύνουμε και τη μέση μας.
  • Δεν αγγίζουμε το έδαφος με τα δάχτυλα των ποδιών μας όταν φέρνουμε μπροστά τα γόνατα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι “ζαβολιά” για να κάνουμε πιο εύκολα την άσκηση.

Πώς γίνεται σωστά η άσκηση;

Ξεκινάμε σε θέση plank με τους καρπούς σε κάθετη ευθεία με τους ώμους. Φέρνουμε το δεξί γόνατο προς το στήθος, αλλάζουμε με το αριστερό και μόλις ξαναφέρουμε το δεξί προς το στήθος κάνουμε μία μικρή παύση. Ξανακάνουμε την κίνηση ξεκινώντας με το αριστερό γόνατο. Αυτή η σειρά αποτελεί μία “επανάληψη”. Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης φροντίζουμε ώστε ο κορμός να μένει σταθερός συσφίγγοντας τους γλουτούς και τους γοφούς και διατηρώντας σταθερές τη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη. Επίσης όταν φέρνουμε μπροστά κάθε πόδι αγγίζουμε τα δάχτυλα του ποδιού στο έδαφος

               Τα mountain climbers μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προθέρμανση, ενδιάμεσα σε ασκήσεις ενδυνάμωσης, αλλά και στο τέλος της προπόνησής μας.

               Να θυμάστε πως για να πετύχουμε το όποιο επιθυμητό αποτέλεσμα, σημασία δεν έχει πόσες επαναλήψεις θα κάνουμε ή πόσο γρήγορα θα εκτελέσουμε κάθε σετ. Αντίθετα χρειάζεται μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή.

You may also like