Ερευνα: Η ανατροφή των παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δεν τα επηρεάζει αρνητικά

Same-sex parenting 4Παιδιά ομοφυλόφιλων ζευγαριών λειτουργούν συναισθηματικά, στην κοινωνική ανάπτυξη και την εκπαίδευση εξίσου καλά με εκείνα που μεγαλώνουν με ετεροφυλόφιλους γονείς, σύμφωνα με την ανασκόπηση των ευρημάτων μιας έρευνας στην Αυστραλία.
Στην Αυστραλία το 11% των ομοφυλόφιλων ανδρών και το 33% των ομοφυλόφιλων γυναικών μπορούν κι αποκτούν παιδιά και το ποσοστό αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί όσο μειώνονται τα εμπόδια.
Η ανασκόπηση της έρευνας πραγματοποιήθηκε από τη Deb Dempsey κι ανατέθηκε από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Οικογενειακών Μελετών .

Η έρευνα, βέβαια, δεν υποστηρίζει την άποψη πως τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών επηρεάζονται αρνητικά από αυτήν την κατάσταση. Αντίθετα, τα παιδιά ομοφυλόφιλων γυναικών είναι πιθανό να επωφεληθούν από το γεγονός πως έχουν δύο μητέρες, καθώς συχνά αναφέρονται καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά τους και παρουσιάζεται καλύτερη αλληλεπίδραση. Σύμφωνα με την έρευνα, ο λόγος είναι «η “διπλή δόση” μητρικής ανατροφής. Όπως οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες συνήθως έχουν μεγαλύτερες ευθύνες φροντίδας και παρουσιάζουν περισσότερες ικανότητες στην ανατροφή των παιδιών από τους ετεροφυλόφιλους πατεράδες, οι ομοφυλόφιλες μητέρες φαίνεται να φέρνουν αυτήν την έμφυτη τάση στην ανατροφή των παιδιών».

Ενώ η ανασκόπηση της έρευνας ήταν γενικότερα θετική, εκδηλώθηκαν και κάποιες ανησυχίες: τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών είναι πιο πιθανό να εκφράσουν ανησυχίες για εκφοβισμό (bullying) ή άλλου είδους κακοποίηση αναφορικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών τους. Παρ’ όλα αυτά, για να αντικρούσει αυτούς τους φόβους, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως ενώ υπάρχει ανησυχία για αυτών των ειδών την κακοποίηση, στην ουσία δεν υφίσταται τόσο συχνά.
Ακόμη είναι πιο πιθανό τα ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ένα δίκαιο παράδειγμα για τα παιδιά τους. Είναι πιο πιθανό να μοιραστούν τις δουλειές του σπιτιού και να αποφύγουν να βάζουν τη δουλειά πάνω από το σπίτι και την οικογένεια.

Same-sex parenting 2Ενώ κάποιες έρευνες έχουν βρει αρνητικές επιρροές των ομόφυλων γονέων στα παιδιά ( ενδεικτική έρευνα εδώ ), αυτά τα αποτελέσματα δεν έλαβαν υπ’ όψιν τα υψηλά ποσοστά χωρισμού στα ομόφυλα ζευγάρια.
Οι ειδικοί δεν προσπαθούν πλέον να ισχυριστούν πως η επιρροή των ομόφυλων ζευγαριών στα παιδιά είναι ίδια μ’ εκείνη των ετερόφυλων, καθώς μαζί με κάποια πιθανά πλεονεκτήματα έρχεται το κοινωνικό στίγμα και τα υψηλά ποσοστά χωρισμού.

Παρ’ όλα αυτά, μία αναφορά από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία επισημαίνει: «Την τελευταία δεκαετία, έντεκα χώρες έχουν αναγνωρίσει την ισότητα στο γάμο κι έτσι επιτρέπουν τη σύναψη γάμου ανάμεσα σε συντρόφους του ιδίου φύλου – η Αργεντινή, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Νότιος Αφρική κι η Σουηδία. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα παιδιά αυτών των χωρών έχουν παρουσιάσει προβλήματα ως αποτέλεσμα αυτών των κοινωνικών αλλαγών.

Πηγή:  Spring 
Photos: Pinterest
Προσωπικό σχόλιο: Αντιλαμβάνομαι πως η συνταγή της οικογένειας είναι αρσενικό και θηλυκό πρότυπο. Επειδή, όμως, οι εποχές αλλάζουν και – ας το παραδεχθούμε – δεν είναι και λίγα τα παιδιά που ενώ οι γονείς τους ήταν «φυσιολογικοί» στην πορεία ανέπτυξαν τα χίλια δυο προβλήματα. Για μένα γονιός είναι αυτός που μεγαλώνει με αγάπη ένα παιδί, κι αν μπορούν να το κάνουν αυτό τα ομόφυλα ζευγάρια, τότε δε μπορώ να καταλάβω προς τι ο κλαυθμός κι ο οδυρμός!

You may also like