Η Απιστία ως επανεκκίνηση

Η απιστία, είναι γνωστή και ως «κέρατο». Πολύ άσχημη λέξη. Δεν μου αρέσει καθόλου γιατί μου δημιουργεί την εικόνα τερατόμορφων πλασμάτων. Άκουσα πρώτη φορά τον όρο, στην ηλικία των 15 (το τονίζω αυτό), από μια οικογενειακή φίλη. Τους άκουγα να μιλάνε και να αναλύουν την ψυχοσύνθεση στην οποία βρίσκονται και οι δύο πλευρές του ζευγαριού μετά από κάτι τέτοιο, και οφείλω να ομολογήσω πως γέμισα με απορίες.

Ξέρετε είναι πολύ περίεργη η φάση της εφηβείας. Τότε στα 15 μου χρόνια, μου ήταν αδύνατο να δεχτώ, πως μπορεί να νιώθει τόση προδοσία το «θύμα». Αν δεν με θέλει μία, δεν τον θέλω δέκα. Έλεγα τότε, με το παιδικό μου μυαλό. Τα χρόνια όμως πέρασαν. Άκουσα, είδα, έπαθα και έμαθα πολλά. Και είμαστε πολλοί αυτοί που κάποια στιγμή στη ζωή μας, βιώσαμε την απιστία.

Ίσως από τις ασχημότερες τροπές που μπορεί να πάρει μια σχέση, μιας και αφήνει πίσω της πολλές πληγές. Ανασφάλεια, διστακτικότητα, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη αυτοσεβασμού και κινήτρων για τη συνέχιση της ζωής. Αναλόγως και τον άνθρωπο. Σχέσεις όμορφες, άσχημες, δύσκολες, εύκολες. Και εμείς κάπου εκεί ανάμεσα, να προσπαθούμε για το καλύτερο. Τι συμβαίνει όμως μετά την απιστία; Περιμένουμε το χρόνο. Εκείνον που είναι ο καλύτερος γιατρός; Ε, αυτόν.

Πιστεύω ακράδαντα πως έχει τεράστια σημασία, το να μπορούμε να τιθασεύουμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις. Να μάθουμε να βλέπουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, χωρίς υπερβολές και μελοδραματισμούς. Ας δούμε λοιπόν έναν οδηγό για την επόμενη μέρα από το κέρατο και ας βάλουμε τέρμα στις drama queen days.

Μας έκανε σίγουρα πιο σοφούς. Από τις εξαφανίσεις για μέρες ολόκληρες, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε που χάθηκε και δεν δίνει σημάδια ζωής, μέχρι τις κλήσεις στο τηλέφωνο που μένουν για ώρες ολόκληρες αναπάντητες, τα σημάδια είναι συνήθως εξαρχής εκεί, και εμείς καλά θα κάνουμε την επόμενη φορά να τους δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία.

Δεν θέλω ηττοπάθειες. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει καμιά απολύτως σημασία, αν η σχέση κράτησε μερικούς μήνες ή χρόνια. Η απιστία πονάει το ίδιο. Αυτή είναι η στιγμή λοιπόν, που πρέπει να ανασκουμπωθούμε, να σηκώσουμε τα μανίκια μας, και να δείξουμε στον εαυτό μας, πως αξίζουμε πολύ καλύτερα πράγματα. Άλλωστε είναι εξαιρετικά σέξι, μια γυναίκα να είναι αυτάρκης.

Αγάπησε πρώτα απ’όλα τον εαυτό σου. Κανείς δεν πρόκειται να τον αγαπήσει όπως και όσο εσύ. Μείνε για κάποιο διάστημα μόνη σου, και δώσε στον εαυτό σου χώρο και χρόνο για να ξανασυστηθείτε. Βγες με ανθρώπους που σε αγαπούν, με φίλες και με συναδέλφους, επανακοινωνικοποιήσου και κάνε πράγματα που αγαπάς. Μια συναυλία, ένα ωραίο δείπνο, μια μικρή εξόρμηση. Θα σου κάνει πολύ καλό.

Μάθε να δέχεσαι, να συγχωρείς και να συνεχίζεις. Ναι ξέρω είναι δύσκολο, και ναι θέλει πολύ χρόνο και εξαιρετική δουλειά για να το καταφέρεις. Και όταν λέω να συγχωρέσεις, δεν εννοώ να γυρίσεις και το άλλο μάγουλο, αλλά να μην το αφήσεις να σε βαραίνει άλλο. Να καταφέρεις να το κλείσεις στο κουτάκι του και να το αφήσεις πίσω σου. Η ζωή δεν είναι ποτέ στο παρελθόν. Δεν είναι ούτε και στο μέλλον. Η ζωή μας βρίσκεται στο τώρα και εκεί πρέπει να εστιάζουμε. Κοίτα να χαίρεσαι την κάθε στιγμή και να απολαμβάνεις όλα εκείνα τα μικρά που την κάνουν πολύχρωμη.

You may also like